Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η γρίπη των δισεκατομμυρίων.

Share

Έκθεση του συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πανικό από τη γρίπη των χοίρων και αναίτια τη σπατάλη για τα εμβόλια. Αποκάλυψη βρετανικού περιοδικού για τις σχέσεις επιστημόνων του ΠΟΥ με φαρμακοβιομηχανίες.



Για σωρεία ενδείξεων που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πανικός που προκάλεσε η γρίπη των χοίρων σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν αδικαιολόγητος και για υποψίες για το ότι η σοβαρότητα της πανδημίας είχε υπερεκτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ΠΟΥ, κάνει λόγο η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε έκθεσή της που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι εθνικές κυβερνήσεις οδηγήθηκαν σε αναίτια σπατάλη μεγάλων ποσών δημοσίου χρήματος, την ίδια στιγμή που χώρες όπως η Ελλάδα βυθίζονταν σε υπέρογκα δημοσιονομικά χρέη.
Ο συντάκτης της έκθεσης Πολ Φλιν τόνισε ότι "επρόκειτο για μία πανδημία που δεν υπήρξε ποτέ", περιγράφοντας το πρόγραμμα εμβολιασμού ως "ψευδοφάρμακο μεγάλης κλίμακας".
Η επιτροπή εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις στη διαφάνεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, που οδηγούν σε ανησυχίες για το ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ προειδοποιεί ότι η μείωση της εμπιστοσύνης στις συστάσεις του ΠΟΥ μπορεί να αποβεί καταστροφική σε περίπτωση πραγματικής πανδημίας στο μέλλον.
Στενές σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες
Σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χώρο της παγκόσμιας υγείας φέρνει στο φως η δημοσιογραφική ομάδα ιατρικού περιοδικού στη Βρετανία.
Το British Medical Journal, αποκαλύπτει τις στενές οικονομικές σχέσεις επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις φαρμακοβιομηχανίες που προμήθευαν όλες τις χώρες με εμβόλια κατά της γρίπης των χοίρων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guradian, τρεις επιστήμονες είχαν λάβει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αμοιβές από τη Roche και τη GlaxoSmithKline, τις πιο γνωστές φαρμακοβιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για τον Φρεντ Χέιντεν, τον Άρνολντ Μόντο και τον Καρλ Νίκολσον.
Οι εταιρείες ήταν αρμόδιες στην παρασκευή εμβολίων Tamiflu και Relenza, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά της πανδημίας γρίπης σε όλο τον κόσμο και ακόμα και η Ελλάδα είχε προχωρήσει στην αγορά τεράστιων ποσοτήτων, με αντάλλαγμα αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Υπολογίζεται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αποκόμισαν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έσπευσαν μαζικά να αγοράσουν εμβόλια, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, που σε μερικές περιπτώσεις αποδείχτηκε θανατηφόρα.
Αν και οι ίδιοι είχαν δημοσιοποιήσει τις σχέσεις τους, ο ΠΟΥ εξακολουθούσε να προτείνει την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων. Ένας από τους τρεις επιστήμονες μάλιστα, συγκαταλέγεται στους συντάκτες επιστημονικής εργασίας που υποστήριζε την αποτελεσματικότητα του Tamiflu.
Η Βρετανία δαπάνησε για αγορά φαρμακευτικού υλικού περί το ένα δισεκατομμύριο λίρες, με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να αρχίσει έρευνα για το κόστος που είχε η απόφαση στους φορολογούμενους. Η έρευνα υπογράφεται από το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό και το έγκριτο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.


Πηγή:www.news24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...