Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στηρίζουμε Terry Jones

Share
Ο Terry Jones, σκηνοθέτης, ηθοποιός και μέλος των Monty Pythons, γράφει για τους Βρετανούς ναυτικούς που πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο Ιράν πριν από 3 χρόνια.





Αυτό αποκαλείτε ταπείνωση;
Ούτε κουκούλες. Ούτε ηλεκτροσοκ. Ούτε ξύλο. Αυτοί οι Ιρανοί είναι προφανώς πολύ απολίτιστοι.


Terry Jones
Σάβατο 31 Μάρτη , 2007
The Guardian

Συμμερίζομαι την οργή που εκφράστηκε στο Βρετανικό τύπο σχετικά με τη συμπεριφορά στο ναυτικό μας προσωπικό που κατηγορήθηκε από το Ιραν για παράνομη είσοδο στα χωρικά τους ύδατα. Είναι ντροπή. Ποτέ δε θα φερόμασταν σε αιχμαλώτους έτσι – να τους επιτρέπουμε να καπνίζουν τσιγάρα, για παράδειγμα, ακόμη και όταν έχει αποδειχθεί πως το κάπνισμα σκοτώνει. Και όσο για τον εξαναγκασμό της κακόμοιρης Faye Turney να φορέσει μάυρη μαντήλα και να επιτρέψουν η φωτογραφία της να αναρτηθεί σε όλον τον κόσμο- δεν έχουν οι Ιρανοί ιδέα από πολιτισμένη συμπεριφορά; Για όνομα του Θεού, τι το κακό βλέπουν στο να της βάζανε μια σακούλα στο κεφάλι; Αυτό κάνουμε εμείς με τους Μουσουλμάνους που αιχμαλωτίζουμε: τους βάζουμε σακούλες στο κεφάλι, ώστε να είναι δύσκολο να αναπνεύσουν. Τότε είναι απόλυτα αποδεκτό να τους φωτογραφίσουνε και να στείλουν τις φωτογραφίες στον Τύπο επειδή οι αιχμάλωτοι δε μπορούν να αναγνωριστούν και να ταπεινωθούν με τον τρόπο που ταπεινώθηκαν οι Βρετανοί.

Είναι επίσης απαράδεκτο πως ανάγκασαν τους Βρετανούς αιμαλώτους να μιλήσουν στην τηλεόραση και να πουν πράγματα που μπορεί να μετανιώσουν αργότερα. Αν οι Ιρανοί έβαζαν μονωτική ταινία στα στόματά τους, όπως εμείς κάνουμε στους αιχμαλώτους μας, δε θα μπορούσαν να μιλήσουν καθόλου. Φυσικά θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να αναπνεύσουν – ιδιαίτερα με μια σακούλα στο κεφάλι τους – αλλά τουλάχιστον δεν θα είχαν ταπεινωθεί.

Και τι είναι όλα αυτά που επιτρέπουν στους αιχμαλώτους να γράφουν γράμματα στο σπίτι τους να λένε οτι είναι καλά; Ήρθε η ώρα οι Ιρανοί να ευθυγραμμιστούν με τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο: πρέπει να επιτρέψουν στους αιχμαλώτους το δικαίωμα του μοναχικού περιορισμού. Είναι ένα από τα πολλά προνόμια που οι ΗΠΑ προσφέρουν στους κρατούμενούς τους στο Γκουαντάναμο.

Το αληθινό σημάδι μιας πολιτισμένης χώρας είναι οτι δε βιάζεται να κατηγορήσει ανθρώπους που έχει συλλάβει τυχαία σε μέρη τα οποία έχει εισβάλλει. Οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, για παράδειγμα, απολαμβάνουν όλη την ιδιωτικότητα που θέλουν για σχεδόν πέντε χρόνια, και μόλις απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον πρώτο κρατούμενο. Τι αντίθεση με τους απολίτιστους Ιρανούς που έτρεξαν να παρελάσουν τους αιχμαλώτους μπροστά στις κάμερες!

Ακόμη περισσότερο, είναι ξεκάθαρο οτι οι Ιρανοί δεν έκαναν στους Βρετανούς αιχμαλώτους στοιχειώδη φυσική άσκηση. Ο στρατός των ΗΠΑ διασφαλίζει οτι οι Ιρακινοί αιχμάλωτοι απολαμβάνουν εκτεταμένο πρόγραμμα φυσικής αγωγής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει «στάσεις άσκησης», όπου οι κρατούμενοι στέκονται ακίνητοι για ώρες ανάποδα ώστε να βελτιώσουν τους κοιλιακούς τους.  Μια κοινή άσκηση είναι να κάθονται οι κρατούμενοι με τα γόνατα στο έδαφος και στη συνέχεια να απλώνουν τα πόδια τους ώστε οι μηροί τους να είναι παράλληλοι στο έδαφος. Αυτό δημιουργεί ισχυρό πόνο και στο τέλος, μυϊκή κατάρρευση. Είναι υγιής διασκέδαση και σα μπόνους, οι κρατούμενοι ομολογούν οτιδήποτε για να ξεφύγουν.

Και αυτό με φέρνει στο τελικό μου θέμα. Είναι εμφανές από την εμφάνιση στην τηλεόραση, πως η ναύτης Turney βρέθηκε υπό πίεση. Οι εφημερίδες πείσανε ψυχολόγους συμπεριφοράς να εξετάσουν το υλικό και συμφώνησαν οτι είναι «δυστυχισμένη και αγχωμένη».

Αυτό που είναι τόσο τρομερό είναι ο υποχθόνιος τρόπος με τον οποίο οι ιρανοί την κάνανε «δυστυχισμένη και αγχωμένη». Δε δείχνει σημάδια ηλεκτροσόκ ή καψίματος και δεν υπάρχουν σημάδια βίας στο πρόσωπό της. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν οι αιχμάλωτοι είναι να απειληθούν, όπως να τους βάζουν σε ταπεινωτικές για τους ίδιους σεξουαλικές στάσεις, ή να τους κάνουν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά τους όργανα, πρέπει να φωτογραφηθούν, όπως στο ¶μπου Γκράιμπ. Οι φωτογραφίες στη συνέχεια πρέπει να κυκλοφορήσουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο ώστε να δουν όλοι τί ακριβώς γίνεται.

Όπως ο Stephen Glover έγραψε στη Daily Mail, ίσως δεν είναι σωστό να βομβαρδίσουμε το Ιράν σε αντίποινα για την ταπείνωση των ναυτικών μας, αλλά είναι εμφανές πως ο ιρανικός λαός πρέπει να υποφέρει- είτε με την αναβάθμιση των κυρώσεων, όπως προτείνει η Mail, είτε απλώς πιέζοντας το Bush να βιαστεί και να εισβάλλει όπως σκοπεύει ούτως ή άλλως να κάνει, και να φέρει τη δημοκρατία και τις δυτικές αξίες στη χώρα, όπως έκανε και στο Ιράκ.

www.axaioi3.gr
 www.terry-jones.net

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...