Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Τυνησία - Αλγερία: η λαϊκή οργή για ανεργία και φτώχεια κατέληξε σε αιματοκύλισμα


Και στις δύο χώρες, όπου η επιτόπια πρόσβαση στις περιοχές εξέλιξης των εξεγέρσεων εμποδίζεται σε εκπροσώπους εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ, επιχειρείται επισήμως αριθμητική υποβάθμιση των θυμάτων
 
Της Ντίνας Βαγενά

Ταραχές με σημαντικό αριθμό νεκρών και εκατοντάδες τραυματίες θορυβούν τις κυρίαρχες ελίτ σε Τυνησία και Αλγερία, όπου χιλιάδες, νέοι κυρίως, διαδηλωτές, αγανακτισμένοι με τη φτώχεια, την ανεργία και την κυβερνητική διαφθορά και καταπίεση συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας, αντιμετωπίζοντας με πέτρες και μολότοφ κανόνια νερού και πυρά πυροβόλων όπλων.

Απαράλλακτο μάλιστα είναι το ύφος των δημόσιων ανακοινώσεων μέσω των οποίων οι κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών του Βορειοαφρικανικού Μαγκρέμπ αποκηρύσσουν τις βιαιότατα καταστελλόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ως υποκινούμενες από παράγοντες αποσταθεροποίησης και όχι από δικαιολογημένη λαϊκή οργή: Στην Τυνησία, ο πρόεδρος Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι είπε δημοσίως ότι οι διαδηλώσεις είναι απαράδεκτες και μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα της χώρας, αποθαρρύνοντας ξένους επενδυτές και διώχνοντας τους τουρίστες. Στην Αλγερία, ο υπουργός Εσωτερικών Ντάχου ουλ Κάμπλια μίλησε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του για «εγκληματική συμπεριφορά» και «εκδικητικές τάσεις νεολαίων που επιτίθενται εναντίον κυβερνητικών κτηρίων και λεηλατούν εμπορικά κέντρα».

Και στις δύο χώρες, όπου η επιτόπια πρόσβαση στις περιοχές εξέλιξης των εξεγέρσεων εμποδίζεται σε εκπροσώπους εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ, επιχειρείται επισήμως αριθμητική υποβάθμιση των θυμάτων. Στις πόλεις Κασερίν και Τάλα, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τύνιδας, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, μαρτυρίες ντόπιων μιλούν για πάνω από 20 νεκρούς μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ανακοίνωση των τυνησιακών αρχών μιλά για πέντε νεκρούς στην Τάλα και τρεις στην Κασερίν, για πυρπολημένα κυβερνητικά κτήρια, τράπεζες και αστυνομικά οχήματα, ενώ υπερασπίζεται τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς ως «νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας».

Στην Αλγερία καταγράφονται τρεις θάνατοι διαδηλωτών. Ενας πυροβολήθηκε στην πόρτα αστυνομικού τμήματος στην Αϊν Λάχτζελ, 330 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αλγερίου, ο δεύτερος χτυπήθηκε από βλήμα δακρυγόνου στο πρόσωπο και ο τρίτος βρέθηκε μέσα σε πυρπολημένο ξενοδοχείο στο Μπου Σμαΐλ, 50 χλμ. από την αλγερινή πρωτεύουσα. Επισήμως προεβλήθη η εκδοχή για 763 τραυματίες αστυνομικούς και 63 πολίτες.

Από τις 5 του μηνός έχουν ξεσηκωθεί οι Αλγερινοί, με αφορμή κυβερνητική ανακοίνωση για απότομες ανατιμήσεις της τάξης του 41% σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως αλεύρι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι. Χθεσινή ανακοίνωση για ανάκληση της σχετικής απόφασης με μειώσεις εισαγωγικών δασμών και φόρων δεν δείχνει να ηρεμεί τα πνεύματα.

Η αφορμή για τους Τυνήσιους είχε δοθεί νωρίτερα, στις 17 Δεκεμβρίου, όταν στο Σίντι Μπουζίντ είχε αυτοπυρποληθεί ένας άνεργος πτυχιούχος, αμέσως μόλις η αστυνομία του κατέσχεσε το καροτσάκι με τα μαναβικά από τα οποία ζούσε ως μικροπωλητής. Ο θάνατός του από εγκαύματα τρίτου βαθμού στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα ήταν η θρυαλλίδα που ξανάναψε την πυρκαγιά της κοινωνικής έκρηξης: κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της Τυνησίας, χώρας τουριστικού προορισμού και απολαμβάνουσας επαίνους για κυβερνητική σταθερότητα από τη Δύση, αν και στα 55 χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία είχε μόνο δύο προέδρους.

Πηγή: enet.gr

REDNotebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...