Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Το Αφγανιστάν πλουτοπαραγωγική χώρα


Share

Αμερικανοί γεωλόγοι ανακάλυψαν στο Αφγανιστάν τεράστια αποθέµατα µεταλλευµάτων, όπως χαλκό και λίθιο, και υπολογίζουν την αξία τους σε ένα τρισεκατοµµύριο δολάρια, σύµφωνα µε χθεσινό δηµοσίευµα των «Νιου Γιορκ Τάιµς». Τα κοιτάσµατα αυτά, που περιλαµβάνουν επίσης σίδηρο, χρυσό, νιόβιο και κοβάλτιο, αρκούν για να κάνουν τη χώρα µια από τις µεγαλύτερες εξαγωγούς µεταλλευµάτων παγκοσµίως, εκτιµούν αµερικανοί αξιωµατούχοι. Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, τα αποθέµατα λιθίου στο Αφγανιστάν µπορούν να συγκριθούν µε αυτά της Βολιβίας, που κατέχει µια από τις πρώτες θέσεις στον κόσµο.



Το λίθιο είναι απαραίτητο συστατικό των επαναφορτιζόµενων µπαταριών, χρησιµοποιείται στα τηλέφωνα, στους φορητούς υπολογιστές, αλλά και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το Αφγανιστάν θα µπορούσε να γίνει «η Σαουδική Αραβία του λιθίου», επισηµαίνεται σε εσωτερική έκθεση του Πενταγώνου, την οποία επικαλούνται οι «Νιου Γιορκ Τάιµς».

Εξίσου µεγάλα είναι και τα αποθέµατα σιδήρου και χαλκού. «Τα κοιτάσµατα αυτά θα γίνουν η ραχοκοκαλιά της αφγανικής οικονοµίας», εκτιµά ο Τζαλίλ Τζουµριάνι, σύµβουλος στο αφγανικό υπουργείο Ορυχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...