Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Οι Κινέζοι αρωγοί στην ελληνική κρίση;


Share

Στενές επαφές με την Ελλάδα αναπτύσσουν οι Κινέζοι. Χτες υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίες με την ελληνική πλευρά, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν και τον έλεγχο του εμπορευματικού σταθμού του Θριάσιου. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να διευκολύνει τις επενδυτικές κινήσεις των Κινέζων. Κάθε επένδυση, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι έτσι κι αλλιώς καλοδεχούμενη. Ωστόσο, κρύβονται πολλά περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι θα σήμαιναν κάποιες απλές επιχειρηματικές κινήσεις...


Η Κίνα έχει χρήματα και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος αγοραστής του δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Κίνα προσπαθεί να επανακαθορίσει το ρόλο της στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα και γι΄ αυτό χρησιμοποιεί, όπως είναι φυσικό, την οικονομική της δύναμη.

Πριν λίγο καιρό εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της Βενεζουέλας και έγινε στρατηγικός εταίρος της χώρας του Τσάβες. Μαζί με το δάνειο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έδωσαν στην διψασμένη για κεφάλαια Βενεζουέλα, ανέλαβαν την αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων και έθεσαν υποψηφιότητα και για άλλα έργα υποδομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...