Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ελληνική Διπολική Οργάνωση

Βασική αρχή της οργάνωσης είναι η άμεση επαφή των μελών της με τη μανιοκατάθλιψη. Όλοι οι εθελοντές και συνεργάτες της έχουν προσωπική εμπειρία από την ασθένεια, είτε ως ασθενείς είτε ως φίλοι ή συγγενείς διπολικών προσώπων. Αυτό δίνει το χαρακτήρα της οργάνωσης, όπως και το μότο της -«είμαστε εδο και ας το γράφουμε ανορθόγραφα» λέει ο Γιάννης.
Θυμάμαι τις μέρες from edo on Vimeo.
 Η ΕΔΟ δουλεύει οργανωμένη σε τρεις πυλώνες, Στήριξη, Ενημέρωση και Προάσπιση. Σε επίπεδο στήριξης οργανώνει ομάδες αυτοβοήθειας, όπου  ασθενείς και συγγενείς συναντιούνται μία φορά το μήνα και ανταλλάσσουν εμπειρίες στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Στον τομέα της ενημέρωσης, εκτός από την παραγωγή επιστημονικής έρευνας, η οργάνωση ενημερώνει τον κόσμο για το τι είναι η διπολική διαταραχή. Κάθε μήνα τρέχει ένα εισαγωγικό σεμινάριο, τη«Διπολική διαταραχή σε απλά ελληνικά» όπου με απλούς όρους εκπαιδεύει μικρές ομάδες για την ασθένεια. Σε αυτό συμμετέχουν κυρίως ασθενείς και συγγενείς, κάτι που τους βοηθάει πολύ γιατί « Όταν  το ζουν στην πράξη και βλέπουν και άλλους ασθενείς που μπορεί να μην έχουν τα ίδια βιώματα ή την ίδια κατανόηση της ασθένειας που έχουν οι δικοί τους, βλέπουν λίγο και την πλευρά ενός άλλου ανθρώπου που βιώνει τη νόσο και  δεν έχει την ίδια εμπλοκή όπως αυτοί. Και οι ασθενείς και οι συγγενείς βλέπουν ότι δεν είναι μόνοι τους.». Ο τρίτος πυλώνας, αυτός της προάσπισης είναι αυτός που ο Γιάννης τονίζει περισσότερο. « Όταν μιλάμε για προάσπιση μιλάμε για θέματα κυρίως υπεράσπισης δικαιωμάτων ανθρώπων που έχουν αυτή τη διαταραχή, η οποία όπως όλες οι ψυχικές ασθένειες κουβαλά ένα στίγμα και είναι ένα μεγάλο ταμπού για την ελληνική κοινωνία.». Σκοπός του είναι στο μέλλον η παροχή νομικής στήριξης σε διπολικούς ασθενείς, που πέφτουν θύματα άνισης μεταχείρισης στον εργασιακό κυρίως τομέα, ή ακόμη και οικονομικής εκμετάλλευσης, ειδικά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μανίας, όπου η δυνατότητα ορθής κρίσης υποχωρεί σημαντικά.  Πολλές φορές δεν είναι σε θέση να αμυνθούν στο δικαστήριο επειδή φοβούνται ότι και μόνο επειδή έχουν διαγνωσθεί με τη ασθένεια η απόφαση θα είναι εναντίον τους. 

Η ΕΔΟ λειτουργεί ως μια καθαρά εθελοντική, αυτοχρηματοδοτούμενη οργάνωση, που αναζητά χορηγούς, γνωρίζει όμως ότι η δύναμή της είναι οι άνθρωποί της. Στα σεμινάρια που οργανώνει οι ιδιώτες μπορούν να συμμετέχουν με ιδιωτικές χορηγίες. Βασιζόμενη σε μια ιδιότυπη μορφή αλληλεγγύης, στοχεύει στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών στους ασθενείς χωρίς την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα μέσα από χρήματα που αντλούνται μεταξύ άλλων και από τη συνεισφορά των πιο ευκατάστατων μελών της.

Η πολύχρωμη έδρα της ΕΔΟ βρίσκεται στην οδό Ασημάκη Φωτήλα 3, στην Αθήνα (επίσκεψη κατόπιν ραντεβού), 210 8815970 begin_of_the_skype_highlighting              210 8815970      end_of_the_skype_highlighting. Εκεί θα βρεις και την πρώτη διπολική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, προς το παρόν μόνο με ξενόγλωσσους τίτλους. 
Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα σεμινάριά της, μπες στο www.bipolar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...