Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Καλάβρυτα και πέριξ!




Παιχνίδια στα χιόνια και γνωριμία με την υπέροχη φύση του Χελμού και του Βουραϊκού!
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΣΑΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
«Για σήμερα η ημέρα φαίνεται να ξεκινάει με νεφώσεις. Στη συνέχεια, κάποιες νιφάδες ίσως κάνουν την εμφάνισή τους στο βουνό. Σε λειτουργία θα είναι οι αναβατήρες Ερμής, Αχιλλέας, Δάφνη και Θέτις. Aρτεμις και Στύγα σε αναστολή λόγω ισχυρών ανέμων. Τουλάχιστον 10 εκατοστά φρέσκο χιόνι στο Χελμό. Η ποιότητα του χιονιού είναι άριστη!»
Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων (www.kalavrita-ski.gr), το οποίο εκδίδει καθημερινά δελτία καιρού, προκειμένου να ενημερώσει τους επίδοξους επισκέπτες του και φίλους των χειμερινών σπορ για τις συνθήκες που θα συναντήσουν εάν ανηφορίσουν προς το Χελμό. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το οποίο βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού (από τον Ξερόκαμπο ώς τη Νεραϊδόραχη) και διαθέτει 12 πίστες για όλα τα επίπεδα. Πρωτολειτούργησε το 1988 και, δίχως άλλο, συνετέλεσε στη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που γνώρισαν τα Καλάβρυτα τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο, τα Καλάβρυτα είναι χτισμένα στα 756 μ., σε ένα τεράστιο ξέφωτο, που το «αγκαλιάζει» το ελατοδάσος της Ανεξαρτησίας ή Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων. Με πολύ καλή τουριστική υποδομή τόσο μέσα στο χωριό όσο και στα πέριξ αυτού, υποδέχονται τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι πλούσιο σε φύση, αλλά και... ιστορία.
Τα Καλάβρυτα, άλλωστε, είναι χτισμένα στη θέση της αρχαίας αρκαδικής πόλης Κύναιθας ή Κυναίθης, ενώ το σύγχρονο όνομά τους φαίνεται πως το απέκτησαν την εποχή της Φραγκοκρατίας, τον 13ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων κηρύχτηκε η Επανάσταση του 1821 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και άλλους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου. Επίσης, στα Καλάβρυτα εκδηλώθηκαν πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Τούρκων, ήδη από την 21η Μαρτίου του 1821.
Αυτό όμως είναι μόλις το πρώτο μέρος της σημαντικής ιστορίας του τόπου. Γιατί στα Καλάβρυτα έμελλε αργότερα να διεξαχθεί μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες της περιόδου της Κατοχής, όταν στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ο γερμανικός στρατός εκτέλεσε σχεδόν όλο τον αντρικό πληθυσμό του χωριού και στη συνέχεια το έκαψε. Συνολικά, εκείνη τη μέρα μόνο, εκτελέστηκαν 499 άτομα και διέφυγαν μόλις 12. Σήμερα, στον «τόπο της εκτέλεσης», τον οποίο θα συναντήσετε βγαίνοντας από την πόλη και οδηγώντας προς το βουνό, θα δείτε τον μεγάλο Λευκό Σταυρό και την Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα εκείνου του μαρτυρίου.
Οι Καλαβρυτινοί, πάντως, δεν έπαψαν ποτέ να αγωνίζονται. Κάπως έτσι, στα χρόνια που ακολούθησαν, το χωριό ανέκαμψε, ενώ σήμερα μιλάμε πια για έναν χειμερινό κατά βάση προορισμό με μεγάλη -όπως προαναφέραμε- τουριστική ανάπτυξη.
Σ' ετούτο το χωριό της ορεινής Αχαΐας, λοιπόν, θα έρθετε για μια γνωριμία με τη μαρτυρική ιστορία του τόπου, η οποία καταγράφεται στο Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου. Θα έρθετε επίσης για να χαλαρώσετε βολτάροντας στον μεγάλο πεζόδρομο, που διασχίζει την καρδιά των Καλαβρύτων, να πιείτε ένα ρόφημα στα περιποιημένα καφέ ή να γευτείτε νόστιμα ψητά από ντόπια κρέατα και τοπικές συνταγές στις ταβέρνες του χωριού. Θα έρθετε βέβαια και για να γνωρίσετε την υπέροχη φύση της ευρύτερης περιοχής του Χελμού και του Βουραϊκού, μετατρέποντας τα Καλάβρυτα σε ιδανικό ορμητήριο.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΕΒΓΑΛΕ... ΔΟΝΤΙΑ
Γιατί δεν είναι μόνο το χιονοδρομικό που προσελκύει κόσμο στην περιοχή. Είναι και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, που θα γνωρίσετε (και θα απολαύσετε) αν ακολουθήσετε την υπέροχη διαδρομή του Οδοντωτού, ο οποίος ξεκινάει από το Διακοπτό και φτάνει μέχρι τα Καλάβρυτα και τούμπαλιν. Για την ιστορία, το τρενάκι πρωτολειτούργησε το 1896, επί Χαριλάου Τρικούπη, ενώ πριν από λίγα χρόνια ανεστάλη για κάποιο διάστημα η λειτουργία του, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή του Διακοπτού και κατέστρεψε τη γραμμή. Η τελευταία αποκαταστάθηκε και πλέον ο Οδοντωτός λειτουργεί και πάλι κανονικά. Η απόσταση Διακοπτό - Καλάβρυτα είναι 22,4 χιλιόμετρα και το τρενάκι τη διανύει σε μία ώρα. Η ταχύτητά του κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 χιλιομέτρων την ώρα στην απλή γραμμή και στα 6 - 15 χιλιόμετρα την ώρα όταν χρησιμοποιεί το μηχανισμό οδοντωτού άξονα, που έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις σιδηροτροχιές και ο οποίος υποβοηθά το συρμό στα σημεία της γραμμής που έχουν μεγάλη κλίση.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη διαδρομή, που δεν πρέπει να χάσετε, καθώς, αφήνοντας πίσω το Διακοπτό (αν υποθέσουμε ότι θα επιβιβαστείτε εκεί), το τρενάκι παίρνει ύψος, «βγάζει δόντια» και χαρίζει στους επιβάτες του εικόνες συναρπαστικές: τεράστια απόκρημνα βράχια, τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση από πλατάνια, έλατα και πικροδάφνες. Και όλα αυτά περνώντας μέσα από διαδοχικές σήραγγες και πανύψηλες στενές γέφυρες.
Μια στάση που αξίζει να κάνετε είναι λίγο πριν από τα Καλάβρυτα, στην Κάτω Ζαχλωρού (στάση Μέγα Σπήλαιο). Εδώ ολοκληρώνεται (ή αρχίζει) και το «καλό κομμάτι» της διαδρομής του φαραγγιού και του... Οδοντωτού. Αλλά και από αυτό το παραμυθένιο, βουτηγμένο στη βλάστηση χωριό, ξεκινούν τη διαδρομή τους οι περισσότεροι πεζοπόροι, Ελληνες και ξένοι, που καταφτάνουν στην περιοχή. Η κατάβαση του Βουραϊκού γίνεται από το σηματοδοτημένο μονοπάτι Ε4 και παράλληλα ή πάνω στις γραμμές του τρένου, γι' αυτό και θέλει προσοχή τόσο όσον αφορά τον καιρό όσο και τις ώρες που περνάει το τρένο. Συνήθως, οι ερασιτέχνες πεζοπόροι ξεκινούν από τη Ζαχλωρού και περπατάνε όσο αντέξουν. Οι πιο έμπειροι, πάλι, αλλά και όλοι όσοι έρχονται με αποκλειστικό σκοπό την κατάβαση του φαραγγιού, πραγματοποιούν πεζή είτε τη διαδρομή Καλάβρυτα - Διακοπτό σε 5 - 6 ώρες είτε τη διαδρομή Ζαχλωρού - Διακοπτό, η οποία διαρκεί μία ώρα λιγότερο. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαβρύτων, επίσης, διοργανώνει κάθε χρόνο πανελλήνιο πέρασμα του φαραγγιού, που πραγματοποιείται το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πεζοπόρων από όλη την Ελλάδα.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΛΙΜΝΩΝ KAI ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ
Η περιοχή των Καλαβρύτων, όμως, δεν προσφέρεται μόνο για περπάτημα. Ακολουθώντας αντίθετη κατεύθυνση από τα Καλάβρυτα προς το Νότο, αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο Λιμνών: ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης με 13 καταγεγραμμένες κλιμακωτές λίμνες, λαβυρινθώδεις διαδρόμους, στοές, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Πρόκειται για μια παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1.980 μ., εκ των οποίων έχουν αξιοποιηθεί τα 500 μ. Η διάβαση του κοινού πάνω από τις τρεις λίμνες γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες και η ξενάγηση διαρκεί περίπου μισή ώρα. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου παραμένει στους 14 - 16o C όλες τις εποχές του χρόνου, η υγρασία αγγίζει συχνά το 100% και οι μόνοι οργανισμοί που αντέχουν να μένουν μόνιμα εδώ είναι οι νυχτερίδες. Θα τις δείτε μόλις εισέλθετε στο χώρο του σπηλαίου, αλλά δεν πρόκειται να σας πειράξουν, γιατί πετούν πολύ ψηλά.
Βγαίνοντας από το σπήλαιο, ο δρόμος συνεχίζει προς τις Πηγές του Αροάνιου ποταμού ή Πλανητέρο. Πλησιάζοντας, η αλλαγή στο τοπίο ακόμη και το χειμώνα, οπότε το πράσινο υποχωρεί, είναι φανερή. Τρεχούμενα νερά και αμέτρητα πανύψηλα πλατάνια σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό δάσος. Από εδώ πηγάζει ο Αροάνιος ποταμός, στις κοίτες του οποίου υπάρχουν εκτροφεία πέστροφας και, φυσικά, οι απαραίτητες ταβέρνες, που σερβίρουν νοστιμότατες... πέστροφες.
ΖΑΡΟΥΧΛΑ - ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ
Μία ακόμη εκδρομή από τα Καλάβρυτα, τώρα που φτιάχτηκε ο δρόμος, είναι προς τα χωριά της Ακράτας. Περιστέρα, Σόλο, Μεσορούγι, Ζαρούχλα, Αγία Βαρβάρα, Χαλκιάνικα, Αγρίδι, Τσιβλός είναι μερικά μόνο από τα χωριά που απλώνονται στις παρυφές του Χελμού με θέα προς τον καταρράκτη της Στύγας και ανάμεσα σε πεύκα, πλατάνια, καστανιές, κυπαρίσσια και έλατα. Από το Σόλο, ο φιδίσιος χωματόδρομος που μπαίνει στο δάσος οδηγεί από τη μια στη «βρύση της Γκόλφως», της δραματικής ηρωίδας του Σπύρου Περεσιάδη, και από την άλλη στα «Υδατα της Στυγός». Πιο πέρα βρίσκεται η Ζαρούχλα: το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής και ταυτόχρονα το τελευταίο του νομού Αχαΐας, ενώ το έτερο σημείο της περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε είναι η λίμνη Τσιβλού. Την τελευταία, που δημιουργήθηκε το 1912 από μια κατολίσθηση που έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη, θα τη συναντήσετε στο δρόμο προς Ακράτα. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τις όχθες της για περίπατο, ακόμη και κολύμπι, το καλοκαίρι. Το χειμώνα, πάλι, η κίνηση -αν δεν πάτε Σαββατοκύριακο- είναι περιορισμένη και η ησυχία του μέρους συγκλονιστική.
ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΟΝΕΣ
Από τα ωραία Καλάβρυτα, τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε:
 Την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας (4,5 χλμ. από τα Καλάβρυτα), όπου φυλάσσονται τα άμφια και η ποιμενική ράβδος του Παλαιών Πατρών Γερμανού και διάτρητο από σφαίρες το λάβαρο της Επανάστασης.
 Την ιστορική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου (10 χλμ. από τα Καλάβρυτα). Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε το 362 μ.Χ. από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο μέσα στο σπήλαιο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς.
 Τον ιερό ναό της Παναγίας της Πλατανιώτισσας (30 χλμ. από τα Καλάβρυτα), το μικρό αυτό εκκλησάκι στο εσωτερικό ενός πλατάνου με το αποτύπωμα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας.
Πεζοπορία στα «Υδατα Στυγός»
Τα «Υδατα Στυγός» είναι το ωραιότερο αλλά και δυσκολότερο για τον πεζοπόρο μνημείο της φύσης στην περιοχή. Γι' αυτό και συνιστάται να γίνεται μόνο όταν ο καιρός είναι πολύ καλός, δηλαδή καλοκαίρι και... ει δυνατόν παρέα με εξειδικευμένο οδηγό βουνού. Εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, ορκίζονταν όλοι οι θεοί, ενώ στο ίδιο σημείο λέγεται επίσης πως βαφτίστηκε ο Αχιλλέας και έγινε αθάνατος.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Με το αυτοκίνητό μας (Αθήνα - Καλάβρυτα: 191 χλμ.) ή με ΚΤΕΛ (Τ/26920-22.224), το οποίο κοστίζει 31,50 ευρώ το άτομο μετ' επιστροφής ή με τρένο (με προαστιακό ώς το Κιάτο, για να συνεχίσουμε με απλό τρένο ώς το Διακοπτό, όπου θα πάρουμε τον Οδοντωτό - ΟΣΕ, Τ/1110, Σταθμός Διακοπτού, Τ/26910-43.206).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Χελμός (πλατεία Ελευθερίας 1, Καλάβρυτα, T/26920-29.222). Το ιστορικό ξενοδοχείο των Καλαβρύτων λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση, εξακολουθώντας να προσφέρει υπηρεσίες 4 αστέρων. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Chalet Azanias (2ο χλμ. χλμ. μεταξύ Καλαβρύτων και χιονοδρομικόύ, Τ/26920-29.100, www.azanias.gr). Επτά αυτόνομα, κομψά και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα δύο επιπέδων, που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 μέχρι 4 άτομα. 80 - 85 ευρώ το διαμέρισμα για 2 άτομα με πρωινό τις καθημερινές και135 ευρώ το Σαββατοκύριακο.
Georgios V Chalet (5ο χλμ. μεταξύ Καλαβρύτων και χιονοδρομικόύ, T/26920-24.600, www.georgiosv.gr). Παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα σε μοναδική τοποθεσία. Από 69 ευρώ το δίκλινο με τζάκι και από 99 ευρώ η σουίτα με τζάκι, και τα δύο χωρίς πρωινό.
Montage Suites Hotel (26ο χλμ. Διακοπτού - Καλαβρύτων, στο ύψος της Ζαχλωρούς, T/26920-24.700, www.montagesuiteshotel.com). Δώδεκα ευρύχωρες κατοικίες με κινηματογραφική ατμόσφαιρα δίπλα στον Βουραϊκό ποταμό. Ολοι οι χώροι έχουν διακοσμητικές λεπτομέρειες από ταινίες και ο ιδιοκτήτης είναι πρόθυμος να... σκηνοθετήσει την καλύτερη διαμονή για εσάς. Από 80 ευρώ το στούντιο, 160 η σουίτα με πρωινό και πολλά ξύλα για το τζάκι. Τις καθημερινές, στις δύο διανυκτερεύσεις κερδίζετε μία τρίτη δώρο.
Αρχοντικό Ζαφειροπούλου (Τ/26920-24.500, 6937-093.440, 6986-389.577, www.archontiko.gr). Οκτώ μεζονέτες, πέντε δωμάτια και μία σουίτα, σε γήινες αποχρώσεις και με υπέροχη θέα στην πόλη των Καλαβρύτων. Από 80 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο, 100 ευρώ η μεζονέτα και 130 ευρώ η σουίτα, όλα με πρωινό.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΦΑΓΗΤΟ
Τόσο στον Βαρβιτσιώτη (Τ/26920-22.049) όσο και στον Χαραλαμπά (Τ/26920-23.014) στα Καλάβρυτα θα γευτείτε εξαιρετικά ψητά από ντόπια κρέατα, ενώ στο Ρομάντζο στη Ζαχλωρού (Τ/26920-22.758) θα έρθετε για παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής.
ΓΙΑ ΣΚΙ
Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων για δεύτερη χρονιά ανακοινώνει τη δημιουργία του ταξιδιωτικού πακέτου all inclusive ski Kαλάβρυτα, σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες. Το πακέτο διατίθεται on-line μέσα από το www.kalavrita-ski.gr και περιλαμβάνει το εισιτήριο του χιονοδρομικού, τη διαμονή και φαγητό σε επιλεγμένα ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς και την ενοικίαση εξοπλισμού σκι σε προνομιακές τιμές.

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_07/02/2012_426511

1 σχόλιο :

  1. Έχω κάνει όλο τον οδοντωτό με τα πόδια. Βεβαίως βεβαίως, έκανα τρέλες όταν ήμουν νέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...