Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Εφοπλιστές υπέρ μείωσης χρέους

Η απάντηση σε όσους (δικαίως) επισημαίνουν την απουσία του ελληνικού εφοπλιστικού- επιχειρηματικού λόμπι στην κρίση χρέους που έχει πέσει βαριά πάνω από την Ελλάδα ήρθε εμμέσως με τη σύσταση μιας μη-κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, της «Greece Debt Free».
Φιλοδοξία του συγκεκριμένου φορέα, ο οποίος ιδρύθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα από τον 33χρονο Πέτρο Νομικό, γόνο της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τη Σαντορίνη, είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων μέσα από χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις δωρεές ιδιωτών αλλά και την πώληση ελληνικών προϊόντων.

Η ιδέα είναι απλή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οργάνωσης http://www.greecedebtfree.org/index_gr.html, το ποσό εθνικού χρέους που αντιστοιχεί σε κάθε Ελληνα ανέρχεται σήμερα στις 24.800 ευρώ. Η αγοροπωλησία του ελληνικού χρέους ωστόσο στη διεθνή αγορά αποτιμάται πολύ λιγότερο, με αποτέλεσμα να μην ξεπερνά τις 3.000 ευρώ ανά έλληνα πολίτη. Στόχος της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι να αγοράσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη διεθνή αγορά, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που χρωστά το ελληνικό κράτος, και μετά να προχωρήσει στην ακύρωσή τους, «σβήνοντας» ουσιαστικά το χρέος.
Οσο για τη συγκέντρωση των χρημάτων αυτή θα γίνει με δύο τρόπους: είτε μέσα από τις δωρεές που θα προσφέρουν ιδιώτες, είτε μέσα από τα έσοδα προϊόντων με «σφραγίδα ελληνική», τα οποία θα σπονσοράρει η συγεκριμένη οργάνωση. Ηδη από την ιστοσελίδα της GDF στο facebook διεξάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της οποίας το κοινό μπορεί να επιλέξει ποια θα είναι αυτά τα ελληνικά προϊόντα που θα φέρουν το λογότυπό της. Το 50% των πωλήσεων από τα προϊόντα που τελικώς θα επιλεγούν θα δοθεί στην οργάνωση για την αγορά των ομολόγων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία παίζει η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, οικογενειακός φίλος του κ. Νομικού, ο οποίος προχώρησε στη δωρεά 168.590 ευρώ εκ μέρους της ομάδας του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall street Journal, η οποία φιλοξένησε το θέμα με εκτενές ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο ποσό μεταφράζεται σε αγορά ομολόγων και την απόσβεση ελληνικού χρέους ύψους 1,4 εκατ.ευρώ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός δήλωσε χαρακτηριστικά: «θέλω να δώσω το παράδειγμα και ελπίζω και ότι και άλλοι Ελληνες θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και θα λύσουν όλοι μαζί το πρόβλημα».
Αραγε αυτή η απλή όσο και σημαντική πρωτοβουλία (η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται σκωπτικά «ηράκλειος άθλος, αν όχι σισύφειο έργο» από την WSJ) θα στεφθεί από επιτυχία; Ο κ. Νομικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πρίνστον και «δημιουργός» της μπύρας Volcan, με προέλευση τη Σαντορίνη (η οποία είναι και το πρώτο προϊόν που εντάχθηκε στην εν λόγω λίστα) είναι αισιόδοξος. Γιατί, όπως δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα, «οι Ελληνες μπορεί να είναι φρικτοί πολίτες, είναι όμως φοβεροί πατριώτες».
Ως «αμιγώς πατριωτική, μη πολιτική και μη κερδοσκοπική» άλλωστε προβάλλεται μέσα από την ίδια την ιστοσελίδα της η οργάνωση, η οποία υπόκειται στο νομικό πλαίσιο των ΗΠΑ για φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Μένει να αποδειχθεί αν η ευφυής σύλληψη του κ. Νομικού, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογική δράση, θα αποτελέσει άλλη μία απόδειξη του «ελληνικού δαιμονίου»- ή απλώς ένα πυροτέχνημα.

Πηγή: tovima.gr

7 σχόλια :

 1. - Το 12% των ιστοσελίδων του internet ειναι πορνό (24,644,172 σελίδες
  - Κάθε δευτερόλεπτο ξοδεύονται 3,057 δολάρια σε πορνό ενώ 28,258 άτομα βλέπουν τέτοιες σελίδες
  - 40.000.000 Αμερικανοί επισκέπτονται... τακτικά σελίδες πορνό
  - 1 στους 3 που βλέπουν πορνό ειναι γυναίκες
  - Η παγκόσμια βιομηχανία πορνό βγάζει σχεδόν 5 δις δολάρια το χρόνο
  - 2,5 δισεκατομμύρια emails τη μέρα έχουν σχέση με πορνό
  - το 1/4 όλων τωναναζητήσεων στο internet σχετίζονται με πορνό
  - Το 35% όλων των downloads απο το internet ειναι πορνό
  - Η πιο διαδεδομένη αναζήτηση για πορνό ειναι το "sex"
  - To 34% των χρηστών του internet έχουν χωρίς να το θέλουν δει πορνό στο internet
  - Οι αναζητήσεις για παιδική πορνογραφία αγγίζουν τις 116,000 τη μέρα
  - το 20% των ανδρών εχουν παραδεχτεί οτι βλέπουν πορνό στη δουλειά τους
  - Ο μέσος όρος παραμονής σε σελίδα πορνό ειναι 6 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα
  - Η μέρα που ο κόσμος βλέπει τα πιο πολλά πορνό στο internet ειναι η Κυριακή.

  Coco de Fiongo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κρατώ το "οι Έλληνες είναι φοβεροί πατριώτες(?)", σκέφτομαι πως θα ήθελα να πεισθώ λίγο παραπάνω για το "ελληνικό δαιμόνιο", ανακαλύπτω πως οι τσόντες δε θα πεθάνουν ποτέ και πως είναι "Η" Coco de Fiongo(δε μπορείς να κρυφτείς απ'το διευθυντή κυρία μου).
  Καλά κάνω εγώ κι ακούω Βιολέττα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ ακούω την Κόμπρα πάντως

   Διαγραφή
  2. Steve....
   Βιολέττα = Κόμπρα :)))

   Διαγραφή
  3. και είχα μια μικρή υποψία ότι η Βιολέττα είναι η κόμπρα αλλά ήμουν δουλειά και δεν το τσέκαρα

   Διαγραφή
 3. malakes egine uper-partouza sthn ekalh me 160atoma k emeis den eimastan ekei!!
  jim_k

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...