Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πόσα παίρνουν οι Βουλευτές;

Η δημοκρατία, για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να βασίζεται στη διαφάνεια. Με αυτή την παραδοχή ο σύλλογος των Ελλήνων Φορολογουμένων (που αρχές του χρόνου είχε εκδώσει ένα πρώτο μέρος της έρευνας για το «Κόστος της Δημοκρατίας», σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων), αποφάσισε να καταπιαστεί με τις αμοιβές των ελλήνων βουλευτών σε αντιπαραβολή με τις αμοιβές των βουλευτών των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. Είναι ένα ζήτημα που δίνει πολλή τροφή στο λαϊκισμό, όπως λένε, λόγω έλλειψης επίσημων στοιχείων.


Η έρευνα κατέληξε στην κατάρτιση ενός πίνακα που ομαδοποιεί τις αμοιβές και τα προνόμια των βουλευτών στις χώρες της Ε.Ε. Υπάρχουν κάποιες γενικές παρατηρήσεις. Καταρχάς, τα «τείχη μυστικότητας» για το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες που δε δημοσιεύουν σχετικά στοιχεία. Επίσης, στις περισσότερες χώρες υπάρχει μια βασική αμοιβή για τους βουλευτές και κάποιες επιπλέον παροχές, χρηματικές ή με τη μορφή προνομίων (π.χ. την παροχή βοηθών, ταχυδρομική ατέλεια, δωρεάν μεταφορές κ.ά.). Ως προς το βασικό μισθό, οι ιταλοί βουλευτές είναι οι πιο καλοπληρωμένοι (€11.703 το μήνα) και οι Ούγγροι οι πιο κακοπληρωμένοι (€850 το μήνα). Οι έλληνες βουλευτές παίρνουν βασικό μισθό €5.781 το μήνα, αλλά λαμβάνουν και επιπλέον αμοιβές από συμμετοχή σε επιτροπές, επίδομα οργάνωσης γραφείου, οικογενειακό επίδομα, συν βέβαια άλλα προνόμια (3 άτομα προσωπικό γραφείου, δαπάνες ταξιδιών, στέγαση, ταχυδρομική ατέλεια, αστυνομική προστασία κ.ά.). Οπότε το τελικό ποσό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Διαβάζουμε: «Με βάση το μέσο όρο της περιόδου 2007-2011, προκύπτει ότι η ετήσια χρηματοδότηση προς τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα είναι € 64,42 εκατομμύρια. Από απόψεως ποσού, αυτή είναι η 5η μεγαλύτερη δαπάνη χρηματοδότησης κομμάτων στην Ευρώπη (ενώ η Ελλάδα είναι μόλις η 9η μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό). Η Ελλάδα επίσης έχει το 3ο υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης ανά ψηφοφόρο, το οποίο φθάνει € 6,49. Το αντίστοιχο κόστος της Γερμανίας είναι μόλις € 2,14 ευρώ. Ο μέσος όρος των χωρών της ΕΈ είναι € 2,44.

Οι διαφορές είναι πιο εντυπωσιακές στο επίπεδο των δαπανών, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ενώ για την Ελλάδα, το ΑΕΠ και τα φορολογικά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού αποτελούν το 1,85% και το 1,44% αντίστοιχα, του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δαπάνες χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων φθάνουν στο 6,88% του συνόλου των 27 χωρών! Οι παραπάνω διαφορές είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές αν ληφθεί υπόψη ότι, στα γραφεία των ελλήνων βουλευτών-ευρωβουλευτών έχουν αποσπασθεί 857 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι στην ουσία εκτελούν κομματική εργασία. Όταν σε άλλες χώρες της ΕΈ αποσπώνται δημόσιοι υπάλληλοι για να στελεχώσουν κομματικά γραφεία, η αμοιβή τους συνυπολογίζεται στην ετήσια επιχορήγησή τους».

Ο σύλλογος θα δημοσιεύσει ολοκληρωμένο το δεύτερο μέρος της έρευνάς του στα τέλη του Ιανουαρίου του 2013, οπότε και θα μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα για τις αμοιβές και τα προνόμια των βουλευτών μας σε σχέση με τους Ευρωπαίους.


http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG3073

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...