Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ελευθερία του Τύπου;

Πορτοκαλί χρώμα έχει η Ελλάδα στο χάρτη ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Αυτό σημαίνει: με εμφανή προβλήματα. Μπορεί το χρώμα να μη λέει πολλά, το ότι όμως μας κατατάσσουν στην 84η θέση παγκοσμίως, χαμηλότερα από χώρες που δεν είναι ακριβώς δημοκρατίες, όπως η Σιέρα Λεόνε, η Αϊτή και η Μπουρκίνα Φάσο ή η Ν. Γουινέα, το ότι η Ελλάδα έπεσε 14 θέσεις σε σχέση με πέρυσι, όπως και το ότι γίνεται ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία στη χώρα μας δε χρήζει επεξήγησης.


Στο κεφάλαιο «Δημοκρατίες σε αντίστροφη πορεία» του World Press Freedom Index 2013 γράφουν «… ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, της οποίας οι δημοσιογράφοι λειτουργούν σε ένα καταστροφικό κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Εκτεθειμένοι στη λαϊκή οργή και τη βία που αντιμετωπίζουν συνεχώς και από τις δύο πλευρές, των εξτρεμιστών αλλά και της αστυνομίας, οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν και τους εξαιρετικά βίαιους νέο-ναζί της Χ. Αυγής». Όπως γράφει και ο γενικός γραμματέας της ένωσης, Christophe Deloire, ο Δείκτης ελευθερίας του Τύπου δε λαμβάνει άμεσα υπόψη το είδος του πολιτικού συστήματος.

Κριτήρια της βαθμολόγησης των ΡΧΣ είναι η υποδομή, η διαφάνεια, το νομοθετικό πλαίσιο, η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, το περιβάλλον η αυτό-λογοκρισία και ο πλουραλισμός των μέσων. Σε αυτά προστίθεται το επίπεδο της βίας που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι. Αυτό το νέο αναλυτικό εργαλείο μετρά το συνολικό επίπεδο της ελευθερίας της πληροφόρησης στον κόσμο και την απόδοση των κυβερνήσεων των χωρών σε σχέση με αυτό το επίπεδο της ελευθερίας. Πρώτες από τις 179 χώρες στη λίστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία, τοποθετώντας την Ε.Ε. πρώτη στην ελευθερία του Τύπου και τελευταίες η Συρία, το Τουρκμενιστάν, η Β. Κορέα και η Ερυθραία.

 http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG4022

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...