Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για τα ναρκωτικά.

Αποποινικοποιείται το αδίκημα για ίδια, αποκλειστική χρήση

Με το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η «πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών». Τα βασικά στοιχεία του νέου «Κώδικα Ναρκωτικών» είναι τα παρακάτω:
Με το νέο νόμο η χρήση ναρκωτικών δεν αποτελεί πια αξιόποινη πράξη. Η προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη τιμωρούνται με πταισματική ποινή (κράτηση μέχρι τριών μηνών ή πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ).
Τυποποιείται ως βασικό έγκλημα η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, χαρακτηρίζεται ως κακούργημα και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης και σωρευτικά με χρηματική ποινή και διατηρούνται οι παρεπόμενες ποινές (απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, δήμευση περιουσίας, απαγόρευση διαμονής κτλ.)
Καθιερώνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη θεραπεία και ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης του εξαρτημένου κρατουμένου και προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης από το δικαστήριο.
Ηπιότερη μεταχείριση προβλέπεται και για τον δράστη διακίνησης μικροποσότητας ναρκωτικών υπό συγκεκριμένα κριτήρια όπως είναι η πιεστική ανάγκη εξασφάλισης της δόσης, η έλλειψη σκοπού κέρδους και η ψυχολογική πίεση που ασκείται στον δράστη από άλλους χρήστες.
Αυστηρότερες ποινές για κακουργηματικές πράξεις σε σχέση με ναρκωτικά επιφυλλάσονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα που εργάζονται σε ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα στρατόπεδα, τα σχολεία, οι φυλακές, τα φαρμακεία κτλ. Τα πρόσωπα αυτά απειλούνται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και σωρευτική χρηματική ποινή από 50.000 έως 500.000 ευρώ.
Οι ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, όπως η κατ' επάγγελμα μεγαλοδιακίνηση ή χρηματοδότηση μεγαλοδιακίνησης ναρκωτικών, τιμωρούνται με ποινή ισοβίων ή και με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή, που μπορεί να φθάσει και τις 600.000 ευρώ.
http://www.lifo.gr/now/politics/6642

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...