Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

300: Οι καλύτερα αμειβόμενοι

Ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation
«Ξέρατε ότι οι 300 Έλληνες βουλευτές είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους στην Ευρώπη; Και ότι αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε μείωση του μισθού τους, ενώ δεν διστάζουν να μειώνουν τα εισοδήματα των συμπατριωτών τους; Μια ιδιάζουσα αντίληψη της αλληλεγγύης σε μια χώρα που βουλιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο στην κρίση. Δεν είναι τυχαίο που οι διαδηλωτές ουρλιάζουν «κλέφτες» μπροστά στη Βουλή.


Πράγματι ο μισθός ενός βουλευτή ανέρχεται στο επιβλητικό ποσό των 8.500 ευρώ το μήνα στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί μία αποζημίωση 4.900 ευρώ για έξοδα, μια αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές συσκέψεις ύψους 1.200 ευρώ, μια αποζημίωση 1.000 ευρώ για κατοικία (για όσους ζουν στην επαρχία) ένα εφάπαξ 1.800 ευρώ για έξοδα γραφείου καθώς και δωρεάν μεταφορές. Δηλαδή ένα ωραίο πακτωλό.

Από το 2011 οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων αναρτώνται στο ίντερνετ (η σελίδα δεν έχει πρόσβαση) ενώ παλιότερα μόνο οι δημοσιογράφοι που ήταν διαπιστευμένοι στη Βουλή είχαν πρόσβαση. Έλληνας δημοσιογράφος έριξε μια ματιά -πολλοί βουλευτές έχουν συζύγους εξαιρετικά πλούσιες…» «Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, 121 νυν ή πρώην βουλευτές (εκ των οποίων 52 του ΠΑΣΟΚ και 66 της Ν.Δ.) μόλις διεκδίκησαν έκαστος 250.000 ευρώ οφειλόμενα από το κράτος (δηλαδή περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ).

Γιατί; Ακούστε: οι πρόεδροι των τριών ανώτατων δικαστηρίων πέτυχαν ο μισθός τους να είναι ευθυγραμμισμένος με εκείνον του καλύτερα αμειβόμενου δημοσίου υπαλλήλου, όπου ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των ταχυδρομείων και των επικοινωνιών, ένας προστατευόμενος του Καραμανλή του μικρού, του είχε κάνει δώρο ένα βασιλικό μισθό. Έτσι, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα, ο μισθός των βουλευτών δεν είναι δυνατόν να είναι κατώτερος από εκείνον των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων.

Όπως και να ‘χει, συγκριτικά οι Γάλλοι βουλευτές (οι οποίοι αρνήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριου μια μείωση 10% του μισθού τους) σχεδόν φαίνονται μίζεροι: 5.247 ευρώ καθαρός μισθός, 6.412 ευρώ διάφορα έξοδα, 9.138 ευρώ για πληρωμές βοηθών, μεταφορές και τηλέφωνα δωρεάν.

Οι Ιταλοί που είναι εδώ και καιρό οι καλύτερα αμειβόμενοι στην Ευρώπη χρειάστηκε να κάνουν θυσίες: το 2006 υπέστηκαν μείωση κατά 10%, το 2007 ένα πάγωμα για έξι χρόνια και το 2011 μια νέα μείωση κατά 10% για όσους κερδίζουν μικτά περισσότερα από 90.000 ευρώ το χρόνο και 20% για όσους δηλώνουν περισσότερα από 150.000 ευρώ. Δεν θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να διαμαρτύρονται εφόσον μπορούν να υπολογίζουν στην αποζημίωση για κατοικία, 3.500 ευρώ για όσους δεν μένουν στη Ρώμη, μια αποζημίωση 3.690 ευρώ για διάφορα έξοδα κ.λπ.

Αναλογικά οι Γερμανοί βουλευτές είναι οι πιο λογικοί. Δικαιούνται ένα μισθό 7.688 ευρώ το μήνα, χωρίς επιπλέον αποζημιώσεις».

Liberation.



http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG1777

3 σχόλια :

  1. Είμαι πολύ περίεργος για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.
    Έως τότε ψηφίζω πίσσα και πούπουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα θα πεταχτεί ο ανώνυμος jim_k και θα πει ότι θα ψηφίσει Χρυσή αυγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...