Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πως φτιάχτηκε αυτό το iPad;

Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για οικονομικότερα προϊόντα; Άνθρωποι ή iPhone; Ένα θέμα που φώτισε πρώην εργαζόμενος της Apple

 Η Foxconn είναι μία εταιρία που κατασκευάζει iPhones και iPads για την Apple. Σύμφωνα με τους New York Times στο εργοστάσιό της, στην πόλη Shenzhen της Κίνας οι εργάτες δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Και όχι μόνο αυτό. Εργάζονται όρθιοι μέχρι να μην μπορούν πλέον να περπατήσουν ενώ οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην γραμμή παραγωγής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί να υποστούν μόνιμες βλάβες στα χέρια τους. Για να μειωθεί το κόστος χρησιμοποιούνται φθηνά χημικά που προκαλούν νευρολογικές διαταραχές.

 
Το 2010 υπήρξε ένα κύμα αυτοκτονιών ενώ πρόσφατα 300 εργάτες απείλησαν να πηδήξουν από την οροφή του κτιρίου διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής.
Με δυο λόγια όπως είπε κι ένας πρώην executive της Apple: «Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανησυχούσαν αν έβλεπαν πως φτιάχτηκαν τα iPhone τους». Ο Mark Shields, που αυτοαποκαλείται παιδί της «κουλτούρας των Mac» ξεκίνησε μια εκστρατεία-αναφορά στην ιστοσελίδα Change.org απαιτώντας από την εταιρία να αναγκάσει τους προμηθευτές της να αλλάξουν τις συνθήκες εργασίας.
Παρότι η Apple δέχτηκε να εξεταστούν τα εργοστάσια των προμηθευτών της από την ανεξάρτητη εταιρία παρατηρητών Fair Labor Association και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, οι executives δηλώνουν ότι δεν νιώθουν πίεση για αλλαγές. Ένας από αυτούς δήλωσε μάλιστα στους New York Times ότι «μπορείς ασφαλώς να κατασκευάζεις προϊόντα σε πιο φιλικά προς τους εργαζόμενους εργοστάσια ή μπορείς να το κάνεις καλύτερα-γρηγορότερα-φθηνότερα, πράγμα που απαιτεί συνθήκες που μοιάζουν σκληρές για τα δυτικά στάνταρ. Κι αυτή τη στιγμή οι πελάτες νοιάζονται περισσότερο για ένα νέο iPhone παρά για τις συνθήκες εργασίας στην Κίνα».

 http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG1857

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...