H συνέντευξη αυτή έχει θέμα το windsurfing . Ένα άθλημα που πραγματικά ακόμα και αν δεν έχεις κάνει ποτέ σου σε μαγεύει μόνο και μόνο που το βλέπεις! Ένα άθλημα που στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι που ασχολούνται επαγγελματικά . Ένας από αυτούς είναι ο Στέφανος Δαμιανός. Πάμε λοιπόν μαζί να μάθουμε περισσότερα για αυτόν.



Tί σε έκανε να ασχοληθείς με το windsurfing;
Κάθε καλοκαίρι περνούσα τις διακοπές στη ρόδο  και πάντα υπήρχε στο πρόγραμμα μια  εκδρομή στο Πρασονησι- το νοτιότερο άκρο της ρόδου και παράδεισος του windsurf- .Εκεί βλέποντας τις πολύχρωμες σανίδες και πανιά να τρέχουν πάνω στο νερό γεννήθηκε μέσα μου η επιθυμία να δοκιμάσω και εγώ.

Πές μας λίγα λόγια στο τι εννοούμε – τι είναι το – windsurfing ;
Windsurfing είναι το surfing χρησιμοποιώντας τη δύναμη του άνεμου αντί για αυτή του κύματος. Ο εξοπλισμός του windsurf αποτελείται από μια σανίδα γύρω στα 2 μετρά μήκος και ένα πανί με  περίπου 4 μετρά ύψος ενωμένα.
Πόσο καιρό ασχολείσαι με το άθλημα;
Δοκίμασα πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2006 και από το 2008 κάνω χειμώνα-καλοκαίρι

Περιέγραψέ μας την καλύτερη εμπειρία σου .

Μια από τις ωραιότερες εμπειρίες που μου άρχετε κατευθείαν στο μυαλό είναι μια μέρα στο πρασονησι το καλοκαίρι του 2009. Ένα απόγευμα  προς το τέλος   του Αύγουστου ήμουν πολύ κοντά στο να ΄΄προσγειωσω΄΄ μια από τις πρώτες μου φιγούρες στο freestyle. Όταν έδυσε ο ήλιος, ο αέρας δεν σταμάτησε όπως συνήθως και εγώ συνέχισα να κάνω windsurf δοκιμάζοντας  αυτή τη φιγούρα. Καθώς περνούσε η ώρα και είχε σκοτεινιάσει τελείως παρατήρησα ότι ακόμα μπορούσα να βλέπω αρκετά καλά. Τότε κατάλαβα ότι από πάνω μου βρισκόταν η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού. Πραγματικά μοναδική εμπειρία να πλαναρεις στα ζεστά σκοτεινά νερά κάτω απ το φως του φεγγαριού ακούγοντας μόνο τον ήχο του άνεμου και τον παφλασμό της σανιδάς το νερό.  Εκείνη την βράδια βγήκα στις 9 30 από το νερό έχοντας ολοκληρώσει για πρώτη φορά την φιγούρα που προσπαθούσα από καιρό
(photo : apo to pagkosmio prwtathlima fuetreventura sta canaria)
Τι είναι αυτό που  κάνει το windsurfing ξεχωριστό;
Αυτό που κάνει το  windsurfing ξεχωριστό είναι η μοναδική απόλαυση και αίσθηση ελευθερίας  που προσφέρει το να γλιστράει κάποιος με ταχύτητα στην επιφάνεια του νερού με τη δύναμη του άνεμου. Όσο πιο πολύ προχωραει κάποιος τόσο πιο άκοπο γίνετε το windsurfing προσφέροντας αποκλειστικά απόλαυση. Επίσης συνδυάζει νοητική και σωματική εξάσκηση ενώ σε  φέρνει σε επαφή με το νερό και τη φύση πράγμα που χαλαρώνει και ηρεμώ τον άνθρωπο από το στρες της καθημερινότητας  Ακόμα στο windsurfing υπάρχουν απεριόριστα περιθώρια βελτίωσης  με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα μια πρόκληση ή κάτι καινούργιο που μπορεί να μάθει κάποιος και έτσι  να μην γίνετε ποτέ βαρετό. Τέλος σε αντίθεση με πολλά αλλά αθλήματα το windsurfing είναι σχεδόν  ακίνδυνο αφού κάθε πέσιμο είναι μια βουτιά στη θάλασσα.

Τι θα έλεγες σε αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν αλλά διστάζουν; Πότε είναι καλό να αρχίσει κάποιος windsurfing;
Σε όσους διστάζουν θα έλεγα ότι το windsurfing μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους -όπως έγινε με έμενα και πολλούς άλλους- κάνοντας την πιο όμορφη, χαρίζοντας ατελείωτη απόλαυση και μοναδικές εμπειρίες.
Windsurfing μπορει αν μάθει κάποιος από 7 έως και 60χρονών. Βεβαία όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο
Το windsurfing έχει να κάνει με μυϊκή δύναμη περισσότερο. Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί;

Το windsurfing απαιτεί κυρίως τεχνική, σκέψη και ελάχιστη δύναμη. Αυτός είναι και  ο λόγος που το κάνει προσιτό και στα δυο φυλά όλων των ηλικιών.

Έχεις ταξιδέψει σε διάφορα μέρη για λόγους του αθλήματος μίλησέ μας για τις εμπειρίες σου . (Βlue Lagoon Trip 2012)

Το windsurfing ήταν αφορμή να ταξιδέψω σε μέρη και να ζήσω εμπειρίες που ούτε είχα φανταστεί στο παρελθόν. Μια από αυτές ήταν τον περασμένο χειμώνα στο Blue Lagoon της Αιγύπτου, όπου έμεινα για 2,5 μήνες μαζί με 2 φίλους σε μια λιμνοθάλασσα στη μέση της ερήμου λόγος που βρεθήκαμε εκεί είναι το ότι στο μέρος αυτό φυσαει κάθε μέρα, και οι συνθήκες είναι ιδανικές για προπόνηση. Βεβαία λογω του ότι το σημείο εκείνο είναι απόλυτα απομονωμένο από τις γύρω πόλεις, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε έπρεπε να ζήσουμε όπως οι ντόπιοι βεδουίνοι. Μέναμε σε μικρές καλύβες πάνω στην παράλια και μάθαμε να τρεφόμαστε όπως εκείνοι αφού μόνο κάθε 2-3 εβδομάδες πηγαίναμε στην κοντινότερη πόλη για προμήθειες. Ήταν μια διαφορετική εμπειρία όπου εκτός από τις ατέλειωτες ώρες που πέρασα στο νερό πηρά και μια γεύση για το πώς είναι η ζωή όταν καμία από τις ανέσεις στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι δεν είναι δεδομένη.
(photo: Blue lagoon φτιάχνοντας ψωμί )

(photo:Kono- Blue Lagoon 2012)

Τι νιώθεις όταν κάνεις windsurfing;
Προσωπικά κάθε στιγμή πάνω στο νερό νιώθω ένα μοναδικό αίσθημα ελευθερίας και απόλαυσης. Βεβαία η χαρά που προσφέρει το windsurfing δεν περιορίζεται μόνο όταν βρίσκεται κάποιος πάνω στην σανίδα. Η προσμονή και μόνο μιας μέρας με καλό αέρα καθώς και η ικανοποίηση μετά από ένα καλό session ανεβάζουν κατακόρυφα την ψυχολογία και σε κάνουν να βλέπεις τα πάντα πιο αισιόδοξα

Τι γνώμη έχεις για το windsurfing στην Ελλάδα;
Σε γενικές γραμμές, αν και η Ελλάδα αποτελεί παράδεισο του windsurfing αφού διαθέτει άφθονο αέρα θάλασσα και ήλιο, το άθλημα αυτό δεν είναι τόσο διαδεδομένο στους έλληνες. Τον τελευταίο καιρό γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες για την ανάδειξη του αθλήματος στην Ελλάδα  που όμως δυσχεραίνονται εν μέσω οικονομικής κρίσης  λογά του ότι το  windsurfing είναι σχετικά ακριβό άθλημα. Παράλυτα υπάρχουν χιλιάδες φίλοι της ιστιοσανίδας σε κάθε γωνία της Ελλάδας  που είναι σε τέτοιο βαθμό εθισμένοι ώστε ξεπερνούν οπουδήποτε εμπόδιο για να μπορούν να βρίσκονται στο νερό κάθε φορά που φυσάει..

Παράλληλα με το windsurfing έχεις ανοίξει και ένα bar το SMOOTH στη Ρόδο .Πώς πήρες αυτή την απόφαση;
Η δημιουργία του SMOOTH αποφασίστηκε λίγο πριν το ξεκίνημα του καλοκαιριού  ώστε να αξιοποιηθεί ένας χώρος που ανήκει στην οικογένεια. Ο λόγος που ανέλαβα  να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο είναι το ότι με αυτόν τον τρόπο έχω όλη τη μέρα ελεύθερη ενώ η Ρόδος είναι από τα καλυτέρα μέρη στην Ελλάδα για windsurfing με δυνατότητα να προπονούμαι όλο το χρόνο. Έτσι μπορώ να συνδυάζω δουλεία και windsurfing.
Ως windsurfing instructor τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξει;
Η συμβουλή μου θα ήταν να ξεκινήσει υπό την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου εκπαιδευτή γιατί σε άλλη περίπτωση μπορεί να πάρει λάθος εικόνα για το άθλημα. Ακόμη το windsurfing απαιτεί πολύ υπομονή, επιμονή, θέληση και χρόνο γιατί αν σε κάποιον φάνει στην αρχή δύσκολο και κουραστικό θα πρέπει να του δώσει λίγο χρόνο και σύντομα θα δει αποτέλεσμα.

Ανταποκρίνονται οι γυναίκες στη θέα ενός surfer;
Συνήθως ναι :D
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου ;
Τους επομένους μήνες σκοπεύω να μείνω στη Ρόδο και να αξιοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο τις συνθήκες που προσφέρει το νησί για να βελτιωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο και παράλληλα να γνωρίσω καλυτέρα τον τόπο μου. Επίσης θα προσπαθήσω να βρω χορηγούς ώστε να  πάρω μέρος σε όσες περισσότερες  διεθνείς διοργανώσεις γίνεται το 2013, ενώ στα πιο μακρινά μου σχεδία είναι και η δημιουργία ενός Windsurfing Station.