Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ρόμπερτ Νιουγουίρθ: Η δύναμη της άτυπης οικονομίας

 Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρόμπερτ Νιουγουίρθ πέρασε τέσσερα χρόνια από τη ζωή του συνομιλώντας με τους πλανόδιους πωλητές των λαϊκών υπαίθριων αγορών και του παραεμπορίου, ώστε να μελετήσει το παγκόσμιο παράνομο οικονομικό δίκτυο, το περίφημο Σύστημα D ή United Street Sellers Republic (USSR!) δηλαδή Ενωμένη Δημοκρατία των Υπαίθριων Πωλητών όπως το αποκαλεί.


Αυτό που ανακάλυψε είναι ότι η πολυτελής οικονομία αποφέρει 1.5 τρις το χρόνο, όμως εξαιρεί τα 2/3 των εργαζομένων του κόσμου. Οι υπόλοιποι εργάζονται σε μια οικονομία που είναι ανεξέλενγκτη και άτυπη.

Δηλαδή το σύστημα D, υπεύθυνο για περίπου 1,8 δισεκατομμύρια θέσεις εργασίας, αποτελεί μια οικονομία υποτιμημένης δύναμης και πεδίου εφαρμογής, που θα μπορούσε ακόμα και να υπερβεί την οικονομία των ΗΠΑ και να γίνει η Νo1 οικονομική υπερδύναμη.

Στο τελευταίο του βιβλίο, Stealth of Nations, ο Νιουγουίρθ προκαλεί τη συμβατική σκέψη εξετάζοντας από κοντά και με λεπτομέρειες την άτυπη οικονομία ανά τον κόσμο. Σχετική είναι και η ομιλία του στα Ted.



http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG3426

1 σχόλιο :

  1. Νάτος πάλι ο TED...

    Πολύ ωραία τα είπε αυτός. Βασικά έχουμε ένα "πρόβλημα πικλών" και, βασικά, όλοι εστιάζουμε στην πολυτελή οικονομία. Μμμμ...

    Φαίνεται πως αγνοούμε τη σπουδαιότητα του Σύστηματος D και το γεγονός πως αναπτύσεται με γοργούς ρυθμούς, τη στιγμή που η οικονομική κρίση χτυπάει όλες τις εταιρίες με επώνυμα είδη.
    Έρευνα αγοράς η πειρατεία?
    Δείτε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...