Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Putes de luxes

Ο Ελί Ναχάς ήταν κάποτε στην πρωτοκλασάτη λίστα των πάρτι των Καννών, ανάμεσα στα ονόματα του Μπραντ Πιτ, της Νικόλ Κίντμαν και του Μάρτιν Σκορσέζε. Από το 2007 όμως το πάρτι τελείωσε για τον 48χρονο Λιβανέζο, ο οποίος πλέον δεν μπορεί να βγει καν εκτός χώρας. Εχει καταδικαστεί σε 6ετή φυλάκιση από τα γαλλικά δικαστήρια για προώθηση και διακίνηση γυναικών και αν βγει από τα σύνορά του θα τον συλλάβει η Interpol.


Ο Ναχάς είναι ιδιοκτήτης ενός πρακτορείου μοντέλο στην Βυρητό και κάποτε ήταν φίλος και το δεξί χέρι του Μουτασίμ Καντάφι, του playboy γιου του Μουαμάρ Καντάφι (οι οποίοι εκτελέστηκαν στην εξέγερση του 2011). Το 2007 όμως ο Ναχάς έκανε αυτό ήξερε να κάνει χρόνια: να προμηθεύει κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Καννών στον Μουτασίμ και σε αρκετούς ακόμα Αραβες μοντέλα και ηθοποιούς. Οταν συνελήφθη το 2007, οι κατηγορίες ανέφεραν τουλάχιστον 50 γυναίκες.

Η γκάμα ήταν συγκεκριμμένη: μοντέλα, νικήτριες καλλιστείων και ηθοποιοί του Χόλιγουντ που περνούσαν κρίση στην καριέρα τους. Ο Ναχάς τις έστελνε στα πάρτι στα γιοτ και στις σουίτες των Αράβων στα πολυτελή ξενοδοχεία της Κρουαζέτ.

Η γαλλική αστυνομία έκανε εισβολή στο δωμάτιο του Ναχάς στο Carlton μετά από πολλών μηνών παρακολούθηση και ηχογράφηση των τηλεφωνημάτων του. Ο εισαγγελέας Φιλίπ Καμπ αποκάλυψε στη δίκη ότι τα κορίτσια πολλές φορές ερχόντουσαν στο φεστιβάλ ως «καλεσμένες», χωρίς να ξέρουν ακριβώς τις προθέσεις του Ναχάς.

Ο ίδιος ο «επιχειρηματίας» δεν αρνείται τις κατηγορίες, αλλά ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι άκρως υποκριτικά: «Γιατί μόνο εμένα; Μέσα σε μία θάλασσα από πλούσιους παίκτες και υπερπολυτελείς πόρνες εμένα μόνο βρήκαν να συλλάβουν; Κατά τη διάρκεια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών είναι γνωστό σε όλους ότι δύο είναι οι προσοδοφόρες μπίζνες: οι ταινίες και η πορνεία. Η γαλλική αστυνομία όμως κάνει τα στραβά μάτια στους υπόλοιπους. Εγώ όμως είμαι το μαύρο πρόβατο: δούλευα για τον Καντάφι...»

Οι βραδιές των 40.000 δολαρίων

Μπορεί στην Νίκαια, οι πόρνες να βγάζουν στο δρόμο 50 με 75 δολάρια την ώρα, αλλά τα call girls των Καννών στοιχίζουν 4.000 τη βραδιά. Τουλάχιστον. Τα κορίτσια των ακριβών ξενοδοχείων (με την ανοχή και την επί αμοιβή συνεργία της ρεσεψιόν) υπολογίζονται να είναι γύρω στα 200 κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ο ίδιος ο Ρότζερ Εμπερτ είχε γράψει το 2010: «Τις αναγνωρίζεις τις πόρνες στα φουαγιέ των ξενοδοχείων. Είναι πάντα καλοντυμένες και δεν καπνίζουν...»

«Ανυπομονούμε για τις μέρες του φεστιβάλ» δηλώνει ένα ντόπιο call girl με το ψευδώνυμο «Ντέιζι». Είναι συνοδός που έχει αποφύγει την οργανωμένη πορνεία και τους μεσάζοντες και διατηρεί τη δική της ιστοσελίδα όπου κταφεύγουν οι πελάτες για ραντεβού. «Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τις εισαγώμενες κοπέλες εκείνη την εποχή, αλλά εμείς οι ντόπιες έχουμε ένα πλεονέκτημα: γνωρίζουμε τις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων...»

Ο Ναχάς έρχεται να αποκαλύψει ότι τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα στη δική του «πιάτσα». «Τα κορίτσια μπορούν να φτάσουν και τα 40.000 Ευρώ το βράδυ. Οι Αραβες είναι πολύ γενναιόδωροι και κυκλοφορούν με μάτσα των 10.000. Για εκείνουν είναι απλά χαρτιά. Τα μοιράζουν στα κορίτσια χωρίς να σκέφτονται. Το ξέρω το σύστημα...»

«Ολα ξεκινούν στα λόμπι και τα μπαρ των ξενοδοχείων γύρω στις 10 το βράδυ. Οι πελάτες τσεκάρουν τις κοπέλες που κάθονται και τους δίνουν με σινιάλο τον αριθμό του δωματίου τους. Εκείνες ακολουθούν...»


Celebrity prostitutes

Τα οργανωμένα δίκτυα που φέρνουν κορίτσια από το Παρίσι, το Λονδίνο, την Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, το Μαρόκο και τη Ρωσία έχουν σύστημα: η εισαγωγή γίνεται για την περίοδο του Φεστιβάλ, αλλά η διακίνηση συνεχίζεται και στο Grand Prix του Μονακό. Μάλιστα τα call girls μπορούν να διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία του Μποσολέι που βρίσκονται ανάμεσα στις Κάννες και το Μονακό.

Ο Ναχάς αρνείται ότι είναι προαγωγός. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «εξυπηρετεί πάρτι των αφεντικών του φέρνοντας διάσημους καλεσμένους». Εκεί υπάρχει ένα ενδιαφέρον επιχείρημα: είναι ευδιάκριτο το όριο μεταξύ πορνείας και απλής συνεύρεσης σ' ένα πάρτι, αλλά το όριο της ξεφτίλας; Ο Ναχάς είχε πληρώσει 500.000 για να τραγουδήσει ο Ενρίκε Ινγκλέσιας στο πάρτι γενεθλίων του Μουτασίμ Καντάφι και είχε επίσης δώσει 50.000 δολάρια στην Κάρμεν Ιλέκτρα κι άλλα τόσα στον Κέβιν Κόστνερ απλώς για να παραβρεθούν. Οταν πηγαίνεις στο πάρτι ενός δικτάτορα, πληρωμένος, πόσο πόρνος μπορείς να νιώθεις;

Ο Ναχάς φυλακίστηκε για 11 μήνες στη Γαλλία και μετά απελάθηκε. Οταν επέστρεψε στο Λίβανο είχε καταστραφεί οικονομικά. Ο Μουτασίμ του έστελνε 25.000 δολάρια τον μήνα, αλλά μετά την εκτέλεσή του τα χρήματα στέρεψαν (ίσως για αυτό πούλησε αυτή τη συνέντευξη στα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων).



Εχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;

«Η καταδίκη μου είναι μία μεγάλη υποκρισία. Εχετε δει τα 40 με 50 κότερα που είναι αραγμένα στον κόλπο των Καννών κάθε χρόνο; Τι πιστεύετε ότι γίνεται εκεί; Κάθε γιοτ έχει από 10 κορίτσια που συνοδεύουν τους Αραβες. Μ' έναν απλό τηλεφακό θα τις δείτε πρωί βράδυ να κυκλοφορούν ημίγυμνες. Ναρκωτικά, αλκοόλ και όμορφες γυναίκες. Κάθε βράδυ βρίσκουν στο κομοδίνο τους τον φάκελό τους. Αυτό συμβαίνει εδώ και 60 χρόνια...»

Πάντα υπάρχει φάκελος. Ονομάζεται «δώρο». «Οι πελάτες ξέρουν που να αφήσουν τα χρήματα: σ' έναν φάκελο που απ' έξω γράφει ''gift''» αποκαλύπτει και μία κοπέλα από τη Ρωσία, η οποία ανήκει σε γαλλικό πρακτορείο μοντέλων με παραρτήματα στο Λονδίνο και το Ντουμπάι.

Ανήκει στα «yacht girls», στα οποία ανήκουν και οι B κατηγορίας ξεπεσμένες ηθοποιοί, οι οποίες πιστεύουν ότι έτσι θα βγάλουν μερικά εύκολα χρήματα και θα έχουν ευκαιρίες να συνανστραφούν στα πάρτι τους χολιγουντιανούς παραγωγούς ώστε να ξαναμπουστάρουν την καριέρα τους. Τα κότερα είναι πιο πριβέ, κανείς δε θα τις δει στην Κρουαζέτ.

«Θα σοκαριζόσασταν από τα πρόσωπα που θα αναγνωρίζατε πάνω στα κότερα» λέει ο Ναχάν. «Πάλαι ποτέ πρωταγωνίστριες που έκαναν κακές επιλογές και είδαν την καριέρα τους να πέφτει σε τέλμα πιστεύουν ότι στις Κάννες θα δώσουν νέα ώθηση στα πράγματα. Και δεν το θεωρούν πορνεία. Πιστεύουν ότι για εκείνη την περίοδο βγαίνουν μ' έναν πλούσιο άντρα...»

Κάπως έτσι η έκφραση «το φάκελο παρακαλώ» αποκτά εντελώς νέο νόημα... Καλό μας φεστιβάλ

1 σχόλιο :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...