Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Αλκοόλ: Η ιστορία του σε 859 λέξεις, μέσα από τα μάτια κάποιου που αποφεύγει τα μικρά λάθη, στο δρόμο προς το μεγάλο (ειδικός, για να μη ψάχνετε). REPOST γιατί έτσι μας αρέσει

Ναι είμαι πίτα, τι κοιτάς;



Πριν περάσω σε γνωστές-άγνωστες πληροφορίες και ελαφρώς προσωπικές απόψεις  - πάντα τεκμηριωμένες και μετά μουσικής - έχω…
Δυο πρόχειρα συμπεράσματα:
1. Το πρώτο κοκτέιλ είναι και το χειρότερο… Αγόρια, καθώς η φρεσκάδα και η τελειότητά του εμπαίζει και χαντακώνει καθένα που ακολουθεί.
2. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το πρώτο φιλί… Κορίτσια. Η τελειότητά του μειώνει την αξία όσων ακολουθούν,  λέω εγώ… προσθέτοντας ένα άσχετο κατά τα φαινόμενα συμπλήρωμα, το οποίο ουδέποτε λεκτικοποιήθηκε.

Δυο πρώιμα υστερόγραφα:
1. Μη νομίζετε πως είμαι αβανγκάρντ τύπος. Παγώνω τα ποτά μου, τα οποία συνήθως είναι Otinane, με χυμό βρύσης κι ας αλλοιώνει το χλώριο, γεύση και άρωμα.
2. Είναι σίγουρο, πως, ότι ακολουθεί είναι χαμηλότερο των προσδοκιών σας, μα μην ξεχνάτε πως αυτό σημαίνει αυτογνωσία.


Για ακόμη μια φορά είμαι χημικά μπερδεμένος. Αν και σήμερα δεν είχα τον Badstuber να μου χαρίσει ενέσεις αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, ξεκίνησα αρραβωνιάζοντας μια εξαιρετική Βότκα με έναν καλό Καμπανίτη και τώρα, λίγο πριν την κορύφωση, θα ολοκληρώσω κάτι που είχα αφήσει… ανολοκλήρωτο μιαν άλλη βραδιά γλυκιάς μέθης - προεκτείνοντας τον εαυτό μου, φίλε KarlSteve για ακόμη μια φορά σπιρίταρα χωρίς εσένα. dude δεν χρειάζεται να πω τίποτα, ξέρεις.


Μυθιστορία – χαμένη γνώση
Είναι απόλυτα εξακριβωμένο πως το αλκοόλ έκανε την εμφάνιση του στον πλανήτη μας – πολλά χρόνια πριν κάνουν οι ανθρωπίδες την δική τους φυσικά – υπό μορφή βροχής σε τυχαία σημεία της επιφάνειας της Γης! Έχουν προταθεί ή δοκιμάσει να προταθούν, εξηγήσεις όπως τηλεμεταφορά, διακτινισμός, εξωγήινη δωρεά, Θεϊκός παρεμβατισμός κτλ. κτλ. οι οποίες σαφώς και στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας. Η επιστημονική ερμηνεία χάθηκε ατυχώς, όπως ατυχώς χάθηκε και το ζωογόνο αυτό φαινόμενο κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν και ταυτόχρονα με μια ξαφνική απελευθέρωση μηχανικής ενέργειας της Γης προς την επιφάνειά της - εκτοξεύοντας λάσπη, βράχους και τέφρα – την εποχή που οι ανθρωπίδες με επιδέξιες κινήσεις, μαχαίρι και πιρούνι άρχιζαν να τεμαχίζουν τη τροφή τους… για να τραφούν.

Είναι βέβαιο και επίσης απόλυτα εξακριβωμένο πως μετά την καταστροφή, απέμεινε μια αμυδρή ανάμνηση του υπαρξιακού αυτού πόθου σε όλα τα ανώτερα θηλαστικά. Μια ανάμνηση που μας οδήγησε στην απόσταξη. Η ανάμνηση που έγινε απόσταξη λοιπόν… έτσι χωρίς τις απαραίτητες διευκρινίσεις και γρήγορα γρήγορα πάμε στο επόμενο στάδιο…

Προϊστορία - αναφορικά
Κάθε λογικός και εχέφρων παρατηρητής της ιστορίας μας μέχρι τώρα, έχει διαπιστώσει ότι μετά από την ηλιθιότητα και την φωτιά, η παλαιότερη συντροφιά στη απείθαρχη και ηρωική μας πορεία, υπήρξε το οινόπνευμα. Μάλιστα όταν αυτό καταναλώνεται με μέτρο, συντελεί στην περιστολή των αποτελεσμάτων της πρώτης (όσοι το διάβασαν ξανά και δεν κατάλαβαν, όπου «πρώτης» να βάλουν την «ηλιθιότητα»). Αν και τα στοιχεία που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στις μεγάλες κοιτίδες του πολιτισμού - Μεσοποταμία, Αίγυπτος, προκολομβιανή Αμερική, δηλαδή κάπου μεταξύ 20ο Β & 40ο Β, αλλά και προϊστορικά στα σπήλαια Σοβέ, Λασκό και Αλταμίρα - μας υποχρεώνουν στην παραδοχή ότι το μέτρο τους δεν ήτο άριστον. Αξίζει να σημειωθεί πως στις μεγάλες κοιτίδες, κάποιοι βουτούσαν μέσα στο αλκοόλ τους απίθανα πράγματα βαφτίζοντάς το… ελιξίριο, όμως αυτό είναι μεγάλη ιστορία…

Ιστορία
Ακόμα πιο κοντά σε μας, στην αρχαία Ελλάδα, λίγο πριν ανακαλύψουν το αθάνατο κρασάκι, συνήθιζαν να πίνουν κάτι ακατανόμαστα, τα οποία κατά κανόνα προέρχονταν από την ζύμωση του πιο κοινού τους προϊόντος. Έτσι, το μούσκεμα για αόριστο χρονικό διάστημα, δημητριακών, καλαμποκιού ή άγριων φρούτων σε νερό ήταν για πολλά χρόνια η βασική διαδικασία παραγωγής αλκοολούχων ποτών, μέσω της μετατροπής σε οινόπνευμα των διαφόρων αμυλοσακχάρων που δώρισε η φύση στο ανώτερο των θηλαστικών. Το οινόπνευμα αυτό βρίσκονταν σε απαίσιους χυλούς, θολούς σαν κατακάθι, από τους οποίους με την μέθοδο της εξάτμισης και όχι του στραγγίσματος ή της προσμονής, που υποστηρίζεται από άσχετους ειδικούς, έπαιρναν οι πρόγονοί μας… ας πούμε τις πρώτες μπύρες αλλά στο… απλότερο. Η φήμη ότι η πρώτη μπύρα παρασκευάστηκε στην Αίγυπτο, είναι προϊόν διαφήμισης.  

Λίγο αργότερα έχουμε μια πιο σωστή επεξεργασία των φρούτων, το πάτημά τους με τα πόδια, την τοποθέτηση του χυμού σε πιθάρια και ναι, την παραγωγή του κρασιού! Σπάνια πληροφορία - από πραγματικούς μύστες - που αξίζει να σημειωθεί, είναι η προσθήκη ρετσινιού και άλλων μυστικών υλικών - που επιτρέπεται να ειπωθούν αυστηρώς προφορικά - τα οποία διατηρούσαν αλλά και καθάριζαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε μούστο.

Κοντινό παρελθόν - απόσταξη
Φτάνουμε αισίως στην αλησμόνητη εποχή του Μεσαίωνα, όπου περίτρανα αποδεικνύεται πως ο άνθρωπος σε στιγμές υψίστης κρίσης, βρίσκει ενστικτωδώς τη σωστή πορεία δράσης. Κάποιοι ονόματι Ιρλανδοί ανακάλυψαν τα μυστικά της απόσταξης, βράζοντας σε πρωτόγονους άμβυκες μίγματα δημητριακών με δύο μέρη υδρογόνου και ένα οξυγόνου. Λέγετε ότι το καταπληκτικό αυτό απόσταγμα, ήταν ιδανικό για να τους ζεσταίνει τις κρύες νύχτες και να τους εμψυχώνει κατά την διάρκεια επιδρομών στο πλησίον τους, προκειμένου να μοιραστούν – κομματάκι βίαια – άψυχα και έμψυχα αγαθά. Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν του λόγου το αληθές. Επίσης - αν και δεν συνάδει με όλα αυτά τα βίαια - πρέπει να ειπωθεί ότι μια φέτα πορτοκάλι θα συνόδευε θαυμάσια το διαμαντένιο υγρό!

Χρυσή εποχή - σταθμός.
Δυο τρεις εκατοντάδες χρόνια αργότερα - για να είμαστε πιο ακριβείς την εποχή του λόγιου, συνθέτη, ιστορικού, γεωγράφου, θεολόγου και για σύντομο χρονικό διάστημα πρίγκιπα της Μολδαβίας Δημήτριου Καντεμίρη - κάποιοι Πεφωτισμένοι πειραματίστηκαν με την ανάμιξη αλκοολικών γεύσεων δημιουργώντας τα πρώτα αριστουργήματα γεύσης, δωρίζοντας  την τέταρτη διάσταση - στην ζωή των αντρών κυρίως, καθότι οι γυναίκες διατηρούν μια ηθική και φυσική αντιπάθεια προς αυτά για λόγους γνωστούς και αυτό δεν αποτελεί μεροληψία του γράφοντος.

Παρόν – κατακλείδα
Ακόμα και οι αρσενικές δροσόφιλες όταν έχουν τα καταθλιπτικά τους, αρέσκονται να το «τσούζουν» για να ανεβάσουν τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με το αίσθημα της ανταμοιβής, το γνωστό σε όλους μας νευροπεπτίδιο F για της μύγες και νευροπεπτίδιο Υ για τους ανθρώπους, που τελικά αποδεικνύεται πως αυτοθεραπεύονται όταν καταφεύγουν στο ποτό ύστερα από οποιαδήποτε περίπτωση τους ένταξε σε κατάσταση μετατραυματικού στρες. Απόλυτα κατανοητό!!!

Έτσι, φτάσαμε σήμερα να παντρεύουμε αυτά τα αριστουργήματα με όλων των ειδών τα φρούτα, εγχύσεις αρωματικών φυτών όπως κάρδαμο, κανέλα, δυόσμο, μέντα, λεβάντα…. προσφέροντας διασκέδαση, παρηγοριά, χαρά, και λησμοσύνη, αν όχι σε δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, σε μένα σίγουρα, που πριν από λίγο τελείωσα 1 Stoli Bolli, 1 Manhattan, 3 Roadrunner, 3 Negroni, 4 Silver Bullet  και ακριβώς στο σημείο αυτό νοιώθω την ανάγκη για τρία ζήτω:

Ζήτω το πιόμα!!! Ζήτω το πιώμα!!! Ζήτω τα κοκτέιλς!!!

ΥΓ.1 Πατρότητα και κατ’ επέκταση πνευματικά δικαιώματα της λέξης κοκτέιλ, διεκδικούν μέχρι σήμερα οι κληρονόμοι του φαρμακολόγου-βοτανολόγου Πεδάνιου Διοσκουρίδη και του ξυλοσχίστη Πωλ Μπάνιαν.

ΥΓ.2  Με τέτοια διαύγεια, ήρθε επιτέλους η στιγμή να δω ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την αναπαραγωγή της βίδρας, που τόσο καιρό περιμένει στην επιφάνεια εργασίας μου. 
***** 
Συνεχίζω με αυτό το ώριμο μουσικό απόσταγμα…

R.L.Burnside - It's bad you know



Babble – Drive



Lemon - Won't You Join Me For A Drink?


The Q4 (ft Terryman) – Going Down



Λεονάρδου & Άσιμος - Εγώ με τις ιδέες μου



*****

Και τελειώνω με δυο φωτό από το καβατζαρισμένο προσωπικό μου αποστακτήριο για όσους δεν έχουν μορφοποιήσει την έννοια της λέξης κατάντια…





2 σχόλια :

  1. χαχαχαχαχα

    Που το θυμήθηκες;

    Σε δύο δόσεις το είχα φτιάξει και τις δυο μεθυσμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι έψαχνα και έπεσα πάνω του. Έρχονται και διακοπές... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...