Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Φιλ Τζάκσον: το αντίο του σπουδαιότερου προπονητή μπάσκετ



Ο αποκλεισμός των Λέικερς σήμανε και την ολοκλήρωση της θητείας του Φιλ Τζάκσον στους πάγκους του ΝΒΑ. Του πιο πετυχημένου προπονητή σε όλη την Ιστορία του σπουδαιότερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη. Ποιός είναι ο τύπος;

Όσοι τον γνώρισαν λένε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου, πώς αλλιώς άλλωστε θα είχε καταφέρει να συνυπάρξουν ο Μάικλ Τζόρνταν με τον Σκότι Πίπεν και ο Σακίλ Ο' Νιλ με τον Κόμπι Μπράιαντ; Βέβαια, δεν είναι μόνον αυτό. Ο Τζάκσον είναι ο άνθρωπος που κέρδισε 11 πρωταθλήματα, αυτός που όποια ομάδα είχε στα χέρια του στη τελείωσε την κανονική περίοδο με ποσοστό νικών άνω του 50%. Στα 20 χρόνια που έκανε ως πρώτος προπονητής, τελείωσε με ποσοστό 70.4%, ήτοι 1.155 νίκες και 485 ήττες. Στα πλέι οφ είχε 299-104, δηλαδή ποσοστό 68,8%, ήταν ο άνθρωπος με συνώνυμο την επιτυχία. Και... να φανταστεί κανείς πώς ξεκίνησαν όλα.

Ήταν το 1985 όταν ο Τζέρι Κράουζε του πρότεινε να αφήσει το Όλμπανι που προπονούσε στο CBA για να βρεθεί στο τιμ των Σικάγο Μπουλς. «Εμφανίστηκε σαν αλήτης και ο κόουτς Σταν Άλμπεκ τον απέρριψε. Του είπα, την επόμενη φορά, φόρεσε ένα κοστούμι», θυμάται ο Κράουζε, ο οποίος βέβαια τον αποθεώνει για την καλύτερη εφαρμογή της τριγωνικής επίθεσης που εμπνεύστηκε ο Τεξ Γουίντερ: «Κανείς δεν το κατάφερε όσο ο Φιλ Τζάκσον. Και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους»...

Αυτό που έκανε ο Τζάκσον ήταν να νικά και να επηρεάζει το μπάσκετ. Κέρδισε έξι πρωταθλήματα με τους Μπουλς στην οκταετή θητεία του (1990-98), φτάνοντας σε κάθε μία σεζόν στα πλέι οφ. Αυτή την αύρα πήρε μαζί του στο ΛΑ, όπου έκανε το τρίτο θρι πιτ της καριέρας του, φτάνοντας στα πέντε πρωταθλήματα με τους Λέικερς. «Είναι σημαντικό να καταλάβετε, ο Φιλ αισθάνεται σαν να πηγαίνει σε πόλεμο με τους παίκτες του». Αυτά είναι τα λόγια της γυναίκας του Τζένι Μπας, στο βιβλίο της “Laker Girl”. Η κόρη του ιδιοκτήτη τον γνωρίζει καλύτερα σχεδόν από καθένα και λέει: «Έχει μελετήσει τους μεγάλους στρατηγούς, τους πιο επιτυχημένους στρατιωτικούς ηγέτες. Για τον Φιλ, οι παίκτες του είναι αυτοί που πηγαίνουν μαζί του στα χαρακώματα και θα τους υπερασπίζεται μέχρι το τέλος. Όταν είσαι στην ομάδα, είσαι στην ομάδα».

Πλέον, ο 65χρονος σπουδαίος θα αποσυρθεί στο ράντσο του στη Μοντάνα, οι πάντες όμως αναρωτιούνται αν θα βαρεθεί να κάθεται. Γι' αυτό το λόγο, κανείς δεν θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει μια τρίτη επαναφορά του κι αυτό, επειδή το τέλος με σουίπ από την πλευρά των Ντάλας Μάβερικς δεν είναι αυτό που ταιριάζει. Κι αυτό επειδή όσα έχει καταφέρει, κανείς δεν θέλει να τελειώσουν.

«Μου δίδαξε πώς να είμαι υπεύθυνος για την ομάδα», εξήγησε ο Σκότι Πίπεν. «Μου έβαλε    πίεση πάνω μου, παίζοντας μαζί με τον Μάικλ Τζόρνταν δεν ήταν το ευκολότερο για μένα. Αλλά μας ανάγκασε να ενωθούμε μεταξύ μας, με συνέπεια πραγματικά να μπορούμε να συνυπάρχουμε πάνω στο παρκέ».

Από την άλλη, ποιός μπορεί να ξεχάσει ότι ο Τζάκσον είναι ο άνθρωπος που έκανε τον Ντένις Ρόντμαν και τον Ρον Αρτέστ να παίξουν εκπληκτικό μπάσκετ χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα; «Πάλι καλά που οι δυο τους δεν βρέθηκαν την ίδια περίοδο στην ομάδα», λένε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι όμως, σχεδόν βέβαια πως και πάλι λύση θα έβρισκε.

Κοιτάξτε για παράδειγμα, τι είπε προ ημερών όταν συνέκριναν τον Κόμπι Μπράιαντ με τον Μάικλ Τζόρνταν. Κι εμείς, συντασσόμαστε ασφαλώς μαζί του: «Ο Κόμπι κόπιαρε τον Μάικλ και υπάρχουν πολλά κοινά σημεία. Αλλά είναι διαφορετικό πράγμα να ελπίζεις να είσαι σαν αυτόν, κι άλλο να είσαι σαν εκείνον. Πρέπει να βγάλουμε από τη σύγκριση τον Μάικλ Τζόρνταν. Σταματήστε να τους συγκρίνετε. Δεν είναι δίκαιο. Ο Μάικλ ήταν αξιοθαύμαστος. Ο Κόμπι (45.5%) δεν σουτάρει με τα ίδια ποσοστά του Μάικλ (49,7%). Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Μάικλ, αλλά δεν είναι ο ίδιος παίκτης. Δεν αφαιρώ τίποτα απ' αυτόν, είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά ως μοναδική οντότητα».

Παλιότερα, τον είχε χαρακτηρίσει uncoachable, που πάει να πει παίκτη τον οποίο δεν μπορεί να κοουτσάρει, δηλαδή να κατευθύνει ο προπονητής. Στη συνέχεια, έγινε ο παίκτης που οδήγησε τους Λέικερς σε πρωταθλήματα.

Γιατί στο τέλος, αυτήν ακριβώς την έννοια υπηρετεί ο Φιλ Τζάκσον σε όλη τη ζωή του: τη νίκη.

http://www.contra.gr/Basketball/USA/NBA/322336.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...