Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ναρκωτική...δακτυλοσκόπηση

Νέα μέθοδος εντοπίζει την χρήση ναρκωτικών με έλεγχο των ακροδάκτυλων


Λονδίνο
Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια φορητή συσκευή με την οποία οι αστυνομικοί θα μπορούν να διαπιστώνουν αν κάποιος βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ελέγχοντας απλά τα ακροδάχτυλα. Η συσκευή μπορεί να εντοπίζει υπολείμματα ναρκωτικών ουσιών τα οποία εκκρίνονται μέσω του ιδρώτα στους πόρους των ακροδάχτυλων.

Οι χρυσοί «εντοπιστές»
Την συσκευή ανέπτυξαν ερευνητές της Intelligent Fingerprint, μια εταιρίας που ελέγχεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου East Anglia στο Νόργουιτς της Αγγλίας. Η συσκευή στέλνει στα ακροδάχτυλα νανοσωματίδια χρυσού επικαλυμμένα με αντισώματα που διαθέτουν φθορίζουσες βαφές. Τα αντισώματα κολλάνε πάνω σε αντιγόνα συγκεκριμένων υποπροϊόντων του μεταβολισμού που εκκρίνονται στα ακροδάχτυλα και «φωτίζουν» την παρουσία αυτών των ουσιών.

Η τεχνική δεν είναι καινούργια αφού έχει χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό νικοτίνης αλλά με την τροποποίηση που έκαναν οι ερευνητές γίνεται εφικτός ο εντοπισμός πολλών ναρκωτικών ουσιών ανάμεσα στις οποίες κοκαΐνη, μεθαδόνη και κάνναβη. Η συσκευή θα μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα, στον άμεσο εντοπισμό οδηγών που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια εξέταση ανάλογη με αυτή του αλκοτέστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...