Οι ιδέες είναι χρυσός, οι καλές ιδέες είναι κοσμήματα και οι τέλειες ιδέες είναι όραμα.
TED ( Technology, Entertainment, Design). Ιδρύθηκε το 1984 από τον αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Σαούλ Γούρμαν, ο οποίος είχε την ιδέα ενός “δείπνου” με όλους εκείνους τους ανθρώπους που θαύμαζε και ήθελε να συναντήσει. Σα να λέμε, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μέθοδο, ότι οργάνωνε ένα σύγχρονο, ένα άλλο συμπόσιο μεταξύ φίλων και γνωστών, οι οποίοι ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής και λαμπρά μυαλά. Στην αρχή ήταν ένα δείπνο κλειστού κύκλου τελείως ανεπίσημο. Από το 1990 το όλο θέμα, μετατράπηκε σε καθιερωμένη συνάντηση ή κλειστό συνέδριο, μια φορά τον χρόνο. Το 2001, ο εκδότης Κρίς Άντερσον αγόρασε τα δικαιώματα και μετέτρεψε μια ήδη καλή -αλλά πολύ τεχνολογικοστραφή - μάζωξη σε ένα εργοστάσιο ιδεών.
Η διαφορά της σκέψης με την ιδέα βρίσκεται στον αυθορμητισμό και στην διαδικασία επεξεργασίας, του ανθρώπινου -πιστεύω πως εννοείται- εγκεφάλου. Η σκέψη είναι κάτι αυθόρμητο, ξεσπάει στιγμιαία σαν αναγκαία λύση πάνω σε κάτι που παρατηρούμε ή μας επηρεάζει. Η ιδέα είναι μία συνεχής αναζήτηση, με δομή και κανόνες, αποτελεί παράγωγο επεξεργασίας πολλών σκέψεων. Οι ιδέες δημιουργούνται από σκέψεις, όπως επίσης οι ιδέες επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης.
Το TED μου έγινε γνωστό, από παρότρυνση καθηγητού μου. Μας είχε προτείνει να επισκεφτούμε τον διαδικτυακό του χώρο για να πάρουμε ιδέες, να δούμε δραστήριες, πρωτοποριακές και αναγνωρισμένες προσωπικότητες, να σπάζουν την σιωπή τους και να αναφέρουν μέσα σε 18 λεπτά παρουσίασης το πώς έφτασαν μέχρι εκεί και τις τους ενέπνευσε γι’ αυτό, βεβαίως. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές κατηγορίες συζητήσεων. Ένας μεγάλος αλφαβητικός κατάλογος με τίτλους όπως, Fish, Faith, Art, Games μέχρι Pain και Nuclear weapons.
Εντούτοις, εντύπωση μου είχε κάνει, όταν επισκέφθηκα την ιστοσελίδα του, ότι υπάρχει επιλογή υπότιτλων σε διάφορες γλώσσες, όπως επίσης η δυνατότητα να συμβάλεις ώστε ένα video conference να μεταφραστεί στην γλώσσα σου εάν ήδη δεν έχει μεταφραστεί. (http://www.ted.com/translate/languages/gre)
Για να παρευρεθείς και να παρακολουθήσεις ως θεατής το TED ή το TED GLOBAL, πρέπει να υποβάλεις αίτηση και, εφόσον εγκριθεί, να πληρώσεις 6000 ντόλαρς.
Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται ώστε, να πραγματοποιούνται οι διασκέψεις με την βοήθεια υπερσύγχρονων τεχνολογικών μέσων και εργαλείων, να κατασκευαστεί το χειροποίητο σκηνικό μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας και να φιλοξενηθούν άνθρωποι από όλον τον κόσμο ώστε, να μιλήσουν για τις ιδέες τους, που δεν θα είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν. Με τα χρήματα αυτά εξασφαλίζουν τα καλύτερα εικονοληπτικά συνεργεία, που θα καταγράψουν όλη τη γνώση και θα την προσφέρουν δωρεάν. Επιπλέον, χρηματοδοτούν το TEDprize των 100.000 δολαρίων. Ένα βραβείο που δίνεται κάθε χρόνο σε άτομα που η δουλειά τους ή οι πρωτοβουλίες τους είχαν σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αυτό αποδεικνύει ότι στους ανθρώπους, όχι μόνο αρέσει να αλληλομεταδίδουν τις ιδέες τους, αλλά είναι πρόθυμοι και να το πληρώσουν αδρά, αφού μια ιδέα μπορεί να αποδειχθεί χρυσός και για τους ίδιους.
Άλλωστε το moto του είναι “ιδέες που αξίζει να διαδοθούν” και όχι “συσκευές που πρέπει να πουληθούν”.
Στην Αθήνα τώρα, θα πραγματοποιηθεί ένα από τα TEDx και η τιμή για συμμετοχή δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή του εξωτερικού, 45ευρώ για μια ολόκληρη ημέρα. Κάτι το οποίο θα είναι μια πραγματική ευκαιρία
Η ελληνική ομάδα δημιουργικής ανατροπής συμπληρώνουν οι : Δημήτρης Καλαβρός-Γούσιου έφερε το TEDx στην Αθήνα, Αβραάμ Τσουκαλίδης μοιράζεται μαζί του την ευθύνη της διοργάνωσης. Οι παραπάνω πλαισιώνονται επίσης, από μια ομάδα συνεργατών, με συνεκτικό ιστό το πάθος για τις νέες ιδέες και την αισιοδοξία ότι η τωρινή κρίση επιφυλάσσει πολλά θετικά για την Ελλάδα.
Το παραπάνω κείμενο σχηματίστηκε σε συνδυασμό με το άρθρο του Κώστα Φαρμάκη.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί 3 Δεκεμβρίου 2011 στο θέατρο «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254. Αιτήσεις εδώ: http://www.eventora.com/en/Events/tedx-athens-2011/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου