Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Όταν η κρίση γεννά χρυσοθήρες

"Κίτρινος πυρετός" σε όλη τη χώρα, με τους επίδοξους Ιντιάνα Τζόουνς να αναζητούν αμύθητους θησαυρούς. Εξοπλίζονται με τα απαραίτητα εργαλεία και τους χάρτες που κρύβουν το μυστικό και ξεκινούν τις ανασκαφές που θα τους οδηγήσουν στις χρυσές λίρες.

Με την κρίση να έχει χτυπήσει "κόκκινο", αυξάνονται οι κυνηγοί θησαυρών που αναζητούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα κιούπια με τις χρυσές λίρες και τα κασόνια με τα πολύτιμα πετράδια που λέγεται πως άφησαν πίσω τους Τούρκοι πασάδες, Γερμανοί αξιωματικοί και κυνηγημένοι αντάρτες.

Η κρίση, όπως σημειώνει στα "Νέα" στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας που έχει εκδώσει μαζί με περιφέρειες περισσότερες από 50 άδειες ανασκαφής για θησαυρούς τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται πως έχει οδηγήσει πολλούς να αναζητούν μια καλύτερη ημέρα ψάχνοντας θησαυρούς.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως στο ίδιο χρονικό διάστημα πουλήθηκαν περισσότερα από 3.000 μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων.
Στο Συκούριο της Λάρισας οι κάτοικοι περιμένουν με συγκρατημένη αισιοδοξία να τελειώσει η ανασκαφή στη "δεύτερη κρυόβρυση", όπου ένας συγχωριανός τους τούς υποσχέθηκε πως με τις λίρες που άφησαν εκεί οι Τούρκοι η περιοχή θα γίνει νέα Ελβετία.
Μικρό καλάθι κρατούσαν από την αρχή και οι κάτοικοι της Βαρβάρας στη Χαλκιδική, όπου πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε μία ακόμη άκαρπη αναζήτηση ενός αμύθητου, όπως θέλει ο θρύλος της περιοχής, θησαυρού από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Στη Βαρβάρα οι δύο χρυσοθήρες αναζητούσαν 8 τόνους χρυσού, αγγλικά πεντόλιρα, ρωσικά χρυσά νομίσματα και πολύτιμα πετράδια που, σύμφωνα με τον θρύλο, έκρυψαν Έλληνες αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
"Λέγεται πως ο θησαυρός είχε συγκεντρωθεί στο Αγιον Ορος για να βοηθήσει τον αγώνα της απελευθέρωσης. Μια ομάδα που προπορευόταν δέχτηκε επίθεση από τους Τούρκους στη Ρεντίνα. Από εκεί κατάφεραν να ειδοποιήσουν τη δεύτερη ομάδα που θεωρητικά βρισκόταν στο χωριό μας.
Εκείνοι τοποθέτησαν τον θησαυρό μέσα σε μια σπηλιά στο ρέμα Ντουκού και στη συνέχεια την ανατίναξαν. Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζονται οι χρυσοθήρες, που επικαλούνται στοιχεία από έναν χάρτη του 1860", λέει στα "ΝΕΑ" ο Στέλιος Γκούτζιος, υπάλληλος του δασαρχείου που επέβλεπε την ανασκαφή.
Η πρώτη έρευνα στην περιοχή για τον συγκεκριμένο θησαυρό είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο, αλλά, όπως φαίνεται, προέκυψαν νέα στοιχεία και οι χρυσοθήρες, ένας εκ των οποίων εργαζόταν στα ορυχεία της περιοχής και τη γνωρίζει καλά, επανήλθαν.
Οι λίρες των ανταρτών
Η Χαλκιδική είναι από τις αγαπημένες περιοχές των χρυσοθήρων. Στις σπηλιές του Χολομώντα λέγεται πως οι αντάρτες είχαν κρύψει πολλά κιβώτια με χρυσές λίρες που δεν πρόλαβαν να μεταφέρουν στο εξωτερικό με το τέλος του Εμφυλίου.
Πρόκειται για χρυσές λίρες παλαιάς κοπής της βασίλισσας Βικτωρίας. Τις λίρες αυτές αρχικά τις έστελναν ως βοήθεια οι σύμμαχοι προς τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ κ.λπ. Συνήθως αεροπλάνα έριχναν, βραδινές ώρες, τις λίρες με αλεξίπτωτα μέσα σε ανοξείδωτα βαρελάκια. Συχνά όμως οι λίρες έπεφταν σε λάθος αντάρτικη ομάδα.
Τις "κόκκινες λίρες", όπως είναι γνωστές, από εκείνη την περίοδο αναζητούν οι επίδοξοι "Ιντιάνα Τζόουνς" επίσης στο Βέρμιο, το Πάικο, το Βίτσι, τον Κόζιακα και το Παγγαίο, αγαπημένο αλλά και παράλληλα το πιο επικίνδυνο μέρος για τους χρυσοθήρες. Στις πλαγιές και τις σπηλιές του έχουν βρει τον θάνατο περισσότεροι από δέκα χρυσοθήρες.

 http://news247.gr/ellada/eidiseis/otan_h_krish_genna_xrysothhres.1513503.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...