Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Οι Νεόπτωχοι των Αθηνών

 Ένα ρεπορτάζ του BBC

 «Κοιμάμαι εδώ έξω και νιώθω σαν να είμαι ήδη στον τάφο μου». Αυτή η δήλωση ενός Έλληνα άστεγου έγινε τίτλος του θέματος και σόκαρε τους αναγνώστες της ιστοσελίδας, Ευρωπαίους και Έλληνες.

Το νεόπτωχο κοινωνικό κύμα αναδύεται ορμητικά, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην 5η χρονιά οικονομικής ύφεσης, οι άστεγοι έχουν αυξηθεί κατά 25% από το 2009 και ο δείκτης της ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο 20%. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο  κόσμος που φτάνει στα συσσίτια της Αθήνας έχει αλλάξει.


Οι άνθρωποι του Δήμου δηλώνουν ότι οι υπηρεσίες του για άστεγους δημιουργήθηκαν αρχικά για να υποστηρίξουν τους ευάλωτους πολίτες που είναι χρήστες ναρκωτικών ή αλκοολικοί. Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο λένε.

Ο δημοσιογράφος Mark Lowen του BBC γύρισε στους δρόμους της Αθήνας τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα και αποτύπωσε το φαινόμενο των Νεόπτωχων. Περιέγραψε το «τοξικό» μείγμα οικονομικής κρίσης και μακροχρόνιας ανεργίας ενώ συζήτησε με έναν άστεγο και μια άνεργη δημοσιογράφο.

Η Βίκυ Κολόζη, πρώην δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και μητέρα μιας κόρης, που έχασε τη δουλειά της πριν ένα χρόνο δηλώνει: «Είναι σκληρό να νιώθεις ότι εξαρτάσαι από το συσσίτιο του Δήμου, όταν έρχεσαι εδώ τα όνειρα διαλύονται και πρέπει να αποδεχθείς την πραγματικότητα». Η πρόσφατη κακοκαιρία είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός άστεγου. Ο Σπύρος ένας 80χρονος άστεγος δήλωσε πως «Τα καταφύγια είναι γεμάτα από ναρκομανείς και δεν μπορώ να κουνήσω τα πόδια μου. Κοιμάμαι εδώ έξω και νιώθω σαν να είμαι ήδη στον τάφο μου».

Ο δημοσιογράφος δεν θα μπορούσε παρά να αναφέρει και το Ελληνικό κύμα αλληλεγγύης. «Ο Ερυθρός Σταυρός επιστράτευσε ομάδες που μοίραζαν κουβέρτες και τρόφιμα ενισχύοντας τις δράσεις του, καθώς, εκτός της οικονομικής, βλέπει να αναδύεται και μία ανθρωπιστική κρίση. Οι Γιατροί του Κόσμου πρόσφατα ανακάλεσαν όλο το ελληνικό προσωπικό να γυρίσει από διάφορα μέρη του κόσμου στην Ελλάδα για να βοηθήσει».

«Περπατώντας στους δρόμους βλέπεις άστεγους να κοιμούνται μπροστά από τράπεζες και άλλα σύμβολα αφθονίας όμως είναι και πολλοί που κοιμούνται σε πάρκα ή απόμερα μέρη».

Καθώς η ομάδα του BBC κατέγραφε είδε ένα ζευγάρι να προσφέρει σε εθελοντές μπουφάν. «Είναι η άλλη πλευρά της οικονομικής κρίσης: η αλληλεγγύη μεταξύ καθημερινών ανθρώπων».

 http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG1765

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...