Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ρατσιστική βία στην Ελλάδα;

«Οι ομάδες βίας που διεκδικούν πολιτική εκπροσώπηση, να γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερα μικροσκόπια στραμμένα πάνω τους» προειδοποίησε το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, εννοώντας τη Χρυσή Αυγή.

Μας κάνει εντύπωση που η Χρυσή Αυγή έχει αυξημένα ποσοστά προ των εκλογών; Δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν οι επιθέσεις κατά μεταναστών πολλαπλασιάζονται.


Φυσικά μπορεί και να μην το μάθουμε ποτέ. Γιατί οι μη-έλληνες για την πολιτεία δεν υπάρχουν άρα δεν υπάρχει καν κρατικός μηχανισμός σχετικά με την καταγραφή της ρατσιστικής βίας.

Πόσα περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ, Κωστής Παπαϊωάννου, μας άφησε με ανοιχτό το στόμα με την απάντηση που πήρε από το ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ: «Κανένα. Το θέμα δεν υπάρχει καν στην ατζέντα».

Γι’ αυτό δημιουργήθηκε ένα Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας με την πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο Δίκτυο συμμετέχουν συνολικά 18 Μη Κυβερνητικές, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και οι Γιατροί του Κόσμου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 έχουν καταγραφεί 63 περιστατικά και τα περισσότερα (51) ήταν ομαδικές επιθέσεις. Σε 18 από αυτά θύτες ήταν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Η καταγραφή έγινε σε τρεις επίμαχες περιοχές του κέντρου της Αθήνας (Ομόνοια, Πλατεία Αττικής και Άγιος Παντελεήμονας) και σε δύο της Πάτρας.

«Το βασικό αίτημα είναι να αναλάβει την καταγραφή και διερεύνηση τέτοιων επιθέσεων η πολιτεία» τόνισε ο κ. Κ. Παπαϊωάννου. «Δεν πρόκειται καν για την κορυφή του παγόβουνου». Στην άποψή του συμφωνούν ο Μοβία Αχμέτ, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και ο Γιονούς Μοχαμαντί, πρόεδρος τού Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων που υποστηρίζουν πως τα θύματα συνήθως δεν έχουν νόμιμα χαρτιά ή χρήματα για να κάνουν καταγγελία (η κάθε μία κοστίζει 100 ευρώ). Αλλά επίσης οι λόγοι μπορεί να είναι έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα ή παθητική εξοικείωση με τη ρατσιστική συμπεριφορά.

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας εδώ.

 http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG1989

1 σχόλιο :

  1. Η καταγγελία κοστίζει 100 ευρώ!!!

    Αν ισχύει αυτό, τόσο δυνατά οικονομικά μυαλά δεν διέπρεψαν ούτε την εποχή του Κοκού της μεγάλης δυναστείας των Γκλυξμπούργκιων…

    Τι μονταδόροι είναι αυτοί!!! Ανυπομονώ να γνωρίσω έναν από κοντά. Κάποιον που είναι ή ήταν μέσα στα πράγματα να μου εξηγήσει σκεπτικό από πρώτο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...