Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Next station "Το νόημα της ζωής" Please mind the gap…

 
 


Έχουμε να λέμε λοιπόν…



Κάποιοι έγραψαν στον τοίχο πως το νόημα βρίσκεται… στην συνεχή και υπερβολική αίσθηση της σημαντικής σημασίας που έχουμε!!!;;;

 
 
*******
Άλλος, μέσα από περισσεύον συναίσθημα - γέννημα της εφηβικής και θρέμμα της μετεφηβικής αφέλειας - υποστηρίζει πως το νόημα της ζωής είναι ο Έρωτας. Έτσι απλά, υποτιμώντας μας περισσότερο κι από τον μέσο Μιχαλολιάκο (τους μισούς από μας τουλάχιστον).




*******

Η θρησκευτική αντιμετώπιση του ερωτήματος «ποιο είναι το νόημα της ζωής», είναι πολύμορφη, όμως εν τάχει θα έλεγα πως επικεντρώνεται στην αντίληψη ενός Προσωπικού Θεού, ο οποίος «αγάπη εστίν» και η ανταπόκριση στα κελεύσματα της θείας βούλησης Του, αλλά κυρίως η αγαπητική σχέση κοινωνίας μαζί Του, θα δώσει τη λύση σε όσα μας βασανίζουν.
Όμοφα πάματα!!

 
 
 
*******
Φιλοσοφικά, σύμφωνα με τους θετικιστές, το ίδιο το ερώτημα για το νόημα της ζωής στερείται νοήματος, δεν επιδέχεται φιλοσοφική ανάλυση και η σωστή λογική και σημασιολογική ανάλυση του μας δείχνει πως το πρόβλημα στο οποίο παραπέμπει είναι ένα ψευδοπρόβλημα που δεν επιδέχεται λύση αλλά διάλυση. Το νόημα μιας πρότασης συνίσταται στη μέθοδο της επαλήθευσής της, το οποίον δεν ισχύει στην πρόταση που μας απασχολεί, οπότε πρέπει να θεωρηθεί το λιγότερο ανόητη και να εγκαταλείψουμε τον φιλοσοφικό αυτό στοχασμό… (χμμμ)

 
 



*******
 
Για τους υπαρξιστές από την άλλη, τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα, απαισιόδοξα και υπερβολικά… θα έλεγα, αλλά ας μιλήσει…
 η Σιμόν ντε Μποβουάρ: «Μάταια κοιτάζω το πρόσωπό μου στον καθρέφτη και λέω την ιστορία μου, αλλά δεν μπορώ να συλλάβω τον εαυτό μου ως ολότητα, αυτό που βιώνω είναι το κενό που είναι ο εαυτός μου, αισθάνομαι ότι δεν είμαι».
 
& ο πάντα απολαυστικός Γούντι Άλεν:
 
Γούντι Άλεν: Υπέροχος Τζάκσον Πόλοκ, ε;
Κορίτσι: Ναι, είναι.
Γούντι Άλεν: Τι συμβολίζει για σένα;
Κορίτσι: Δηλώνει την αρνητικότητα του σύμπαντος, το ειδεχθές μοναχικό κενό της ύπαρξης, το τίποτα, την κατάσταση του ανθρώπου ο οποίος αναγκάζεται να ζει σε μία άγονη, άθεη αιωνιότητα, όπως μια μικροσκοπική φλόγα τρεμοπαίζει σε ένα τεράστιο κενό, που δεν έχει τίποτα παρά απόβλητα, φρίκη, και υποβάθμιση, σχηματίζοντας ένα άχρηστο ζοφερό ζουρλομανδύα σε ένα μαύρο παράλογο σύμπαν.
Γούντι Άλεν: Τι κάνεις Σάββατο βράδυ;
Κορίτσι: Θα αυτοκτονήσω.
Γούντι Άλεν: Τι λες για Παρασκευή;
 
 
 
*******
 
Ο αγαπητός Richard Dawkins και η δική του απάντηση στο τεράστιο αυτό υπαρξιακό ερώτημα!
 
 
 
 
Νααα… για κάτι τέτοια τον έσβησα από την λίστα μου.
 
*******
Ας πάρω έναν Αρκά να ισορροπήσω λίγο…
 
 
*******
 
Κατά τον Ντάγκλας Άνταμς, οι άνθρωποι έχουν από αιώνες προγραμματίσει τον πανίσχυρο υπολογιστή που ονομάζεται Βαθιά Σκέψη να απαντήσει στο «Ύστατο Ερώτημα για τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα» Ο υπολογιστής, επεξεργάζεται δεδομένα κι ανακοινώνει πως η απάντηση είναι 42. Όταν οι χειριστές του διαμαρτύρονται εκφράζοντας την απορία τους, παρατηρεί ειρωνικά ότι αν καταλάβαιναν το ερώτημα θα καταλάβαιναν και την απάντηση. Έτσι χρειάζεται να κατασκευαστεί ένας άλλος ισχυρότερος υπολογιστής για να συλλάβει και να αναλύσει το ερώτημα 2… κτλ κτλ (αν και κορυφαίο, όχι απόλυτα κατανοητό απ’ όλους).
 
 
 

*******
Οι Monty Pythons, με το εύρημα «επτά ηλικίες του ανθρώπου» (νήπιο, κλαψιάρης μαθητής, εραστής, φαντάρος, δικαστής, ανόητος γέρος, απόλυτη λήθη) ξετυλίγουν το νόημα της ζωής σε μια ταινία που τελειώνει με αυτόν τον μονόλογο:  Παρουσιάστρια: «Λοιπόν, αυτό είναι το τέλος του φιλμ. Και τώρα, το Νόημα της Ζωής»
<Της παραδίδεται ένας φάκελος>
 «Ευχαριστώ Μπριζίτ. Μμμμ… Δεν είναι και τίποτα σπουδαίο.
Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί, να μην τρώτε λιπαρά, διαβάζετε κανένα καλό βιβλίο που και που, πηγαίνετε για περπάτημα και προσπαθήστε να ζείτε αρμονικά με τους ανθρώπους όλων των θρησκειών και εθνικοτήτων. Και, για το τέλος, ορίστε και μερικές φωτογραφίες από πέη για να ενοχλήσουμε τους λογοκριτές και να δημιουργήσουμε έναν σάλο, μιας και όπως έχουν τα πράγματα στις μέρες μας αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κουνήσει τον κώλο του το βίντεο-εθισμένο κοινό και να επιστρέψει στο σινεμά. Οικογενειακή ψυχαγωγία; Μαλακίες! Αισχρότητα ζητούν: ανθρώπους να κάνουν πράγματα ο ένας στον άλλον με αλυσοπρίονα κατά τη διάρκεια σχολικών πάρτι, μπέιμπι-σίτερ να καρφώνονται με βελόνες πλεξίματος από αδερφές υποψήφιους προέδρους, ομάδες περιφρούρησης να στραγγαλίζουν κότες, ένοπλες συμμορίες κριτικών θεάτρου να εξοντώνουν μεταλλαγμένες κατσίκες! Που πήγε ο χαβαλές του σινεμά; Λοιπόν, αυτό ήταν. Να πέσει το μουσικό θέμα. Καληνύχτα»
 

 


*******
Εγώ, αναρωτώμενος πως είναι δυνατόν όλοι να θέλουμε περιπαθώς κάτι, αλλά να μην ταυτίζονται οι πόθοι μας, καταλήγω στο συμπέρασμα πως το νόημα της ζωής είναι να μην είσαι στην λάθος πλευρά, όσο ευάερη κι ευήλια φαίνεται, αλλά στην πλευρά που κολατσίζει. Έτσι απλά και κατανοητά… απ’ όλους.
 

 
 
 




 

17 σχόλια :

  1. Anartisi stathmos... To kleisimo einai aristourgimatiko! Ego exo pei pos to noima tis zois vrisketai s ena bol me nutella, fraoules kai banana kai ase tous ipainigmous! Metaxi emou tou Woody Allen, ton Monty Python, tou Douglas Adams, tis Simone de beauvoir, ton thetikiston kai tou Dawkins...mmm, dialego EMENA! Bravo, bravo, poli oraia anartisi, enisxiei tin aftareskeia mou se kathe periptosi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. pera apo tin plaka, afti i Simone De Beauvoir poli proxo, plisiase pio konta ap olous sto na dosei tin apantisi!

      Διαγραφή
    2. χαχαχαχαχα

      Άσε ρε, όλοι ξέρουμε σε ποια κατηγορία ανήκεις...
      Τσάμπα σπουδές & κουλτούρα.

      Διαγραφή
    3. Τα έχω πει για τη nutella. Μη τα ξαναλέμε...
      Ναι, ναι αυτή είναι!!! (Ξεπέρασε φράουλα και μπανάνες. Μην την νοθεύεις. Μόνο ένα κουτάλι...)

      Διαγραφή
    4. ένα και καρλ δεν πάνε μαζί καλή μου ΑΜ..

      Διαγραφή
    5. Ποιο είναι άραγε το νόημα γλυκέ μου Steve??? Ποιο είναι για σένα?
      Καρλ, για σένα? Ποιο είναι??? (εξαιρώντας, με πόνο ψυχής,τη nutella)

      Διαγραφή
  2. A na simpliroso kai kati etsi pio pikantiko! GAMO TIN AMERIKI...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η ζωή δεν έχει νόημα από τη στιγμή που χάνεις την ψευδαίσθηση ότι είσαι αιώνιος."
    Jean-Paul Sartre

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι ένα ευφυέστατο κλείσιμο με τόσο φανερά νοήματα που με ξάφνιασες... Mathepeze, επέτρεψέ μου θα το σοβαρέψω, γιατί αξίζει πολλά.

    Φλερτάρω λίγο με το διάλογο Γούντι Άλεν - κοριτσιού και θυμήθηκα το "Match Point". Αν η ευτυχία μας ή η δυστυχία μας είναι ζήτημα τύχης, ποιο το νόημα?
    Το προχωρώ: Αν από τύχη είμαι η κόρη αυτού που είμαι και όχι η δύστυχη κόρη ενός φτωχού ινδού με άλλα έντεκα παιδιά? Αν επίσης από τύχη, δεν είμαι και η άλλη δύστυχη κόρη των Χίλτον, Πάρις? Από τύχη η γη δεν εκρήγνυται, από τύχη δε σκάει ο ήλιος κ.λ.π. κ.λ.π. Αν η ύπαρξή μας είναι ένα τυχαίο γεγονός, ποιο το νόημα? Και συμπληρώνω:
    "∆εν υπάρχει παρά ένα πραγματικά σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα: εκείνο της αυτοκτονίας. Με το να κρίνει κανείς πως η ζωή αξίζει ή δεν αξίζει να τη ζήσει κανείς, απαντά στο θεμελιώδες ερώτημα της φιλοσοφίας."
    Αλμπέρ Καμύ (Μύθος του Σισύφου)
    ((Ο Καμύ κι ο Σαρτρ ήταν φίλοι. Ο πρώτος ήταν πρώτα συγγραφέας και μετά φιλόσοφος, ο δεύτερος πρώτα φιλόσοφος και μετά συγγραφέας. Ώσπου τα έσπασαν και έθαβαν ο ένας τον άλλον. Αναφορά σε δυο ξεχωριστούς για πολύ συνηθισμένες συμπεριφορές για ν' αναλογιστούμε ποιοι τελικά μας μιλούν πολύ σοβαρά.))

    Καταθέτω: Όταν έχεις καταρρίψει κάθε φιλοσοφικό, θεολογικό, υπαρξιστικό θεώρημα για το περίφημο "νόημα", όταν καταφέρεις ν' ανακαλύψεις τη σωστή πλευρά, να αιωρείσαι δίπλα σε κείνους που κλείδωσαν τις πατούσες τους στη λογική των γήινων τόνων και να την απορρίψεις εντέλει, φτάνει η ώρα του καθρέφτη. Δίπλα σου στέκεται ένας φίλος και του λες κλαίγοντας "ποιο είναι το νόημα. Πες μου ποιο? Δεν υπάρχει τίποτα!" Και σε παίρνει αγκαλιά, σε χαϊδεύει, φιλάει το κεφάλι σου, καθαρίζει τα δάκρυά σου και σου λέει "Το νόημα της ζωής? Υπάρχει. Υπάρχει!!!". Δεν σου λέει ποιο είναι, δε ρωτάς ποτέ ποιο είναι. Σου είπε απλά ψέματα. Μήπως αυτό είναι?
    Κάποιοι έκαναν παιδιά κι είδαν τη ζωή τους να αποκτά άλλο νόημα. Μήπως είναι αυτό? Τότε γιατί αυτό βλέπω πάντα να είναι το πρώτο στάδιο της μητρότητας και πατρότητας? Το επόμενο είναι η αίσθηση εγκλωβισμού και απόγνωσης, ενοχής κι αποτυχίας.
    Κάποιοι είπαν πως η δική τους ζωή αποκτά νόημα όταν δίνουν στους άλλους. Ανιδιοτέλεια? Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση απ’ το να παίρνεις. Ατάκα αγάπης: "Δώσε! Κάποτε θα σου επιστραφεί το καλό. Διπλό μάλιστα!"...........

    Μίλησα για καθρέφτη πριν και τώρα θα ερωτοτροπήσω με τα λόγια της Σιμόν ντε Μποβουάρ. Και θα το κάνω μόνη μου. Γιατί είναι υπερβολική. Γιατί εγώ είμαι υπερβολική. Θα κοιτάξω το κενό και θα αισθανθώ ότι δεν είμαι....

    "Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου πες μου πως είμαι η ομορφότερη και πάμε αστροβόλτα!"

    ((Λίγο έρωτα, μα ούτε λίγο έρωτα πουθενά... Ντροπή μας!!!))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. astrovolta=founto apo kamia taratsa kana vradi me panselino! AM stamata koritsi mou kai tha kaneis kana kako...na oriste ta leei kai to koritsi gia ton erota pou me koroideuete. erota gia to otidipote re axeste mathepeze! :p AM ti vrikes ki esi ti sosti pleura, aioreisai, ola kala! ena pragma den katalava, giati evales ta klamata? exeis lathos prosegisi, prepei na kaneis idiaitera mathimata me ton Badstuber o opoios exei dilosei to exis sofo: "re malaka, ola einai tixaia! an den iparxei dimiourgos ego eimai idi magas pou xero pos den iparxei se sxesi me sena pou les oti mporei kai na iparxei kai kathesai kai asxoleisai mazi tou, eno den iparxei!!! tora an iparxei kai krivetai, giati krivetai allios tha ixera oti iparxei, tote st arxidia mou ki emena, oute pou thelo na ton xero!!" megaleio...ase ta klamata se parakalo poli!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε βαριέσαι... Τσάκισέ την και με φράουλες και μπανάνες! Βάλτην και σε κρέπα! Μαζί σου σε όλα. (Αυτά που λες εννοώ. Γιατί άστα τι κωλοτούμπες μπορεί να κάνει το μυαλό στο τραμπολίνο του λόγου.) Σωστός κι ο Badstuber.
      Τώρα για το "νόημα" ξέρεις... μπορείς και να το κλάψεις. Και δεν υπάρχει -σίγουρα- λόγος να σπάσεις το κορμί σου σε κομμάτια. ;)

      Karl, "...έρωτα για οτιδήποτε..."!!! (Εγώ, δε θα μπορούσα ποτέ να το κοροϊδέψω αυτό.)

      Διαγραφή
  6. Κοπελιά… ένα θα σου πω! Μακριά από Καμύ. Για Σαρτρ και Σιμόν δεν το συζητώ. Ούτε στη φυλακή. Μια χαρά νιάτο φαίνεσαι κι αυτοί μυρίζουν σήψη…

    Μεγάλη εντύπωση μου κάνουν οι ψυχικές σου μεταπτώσεις, ακόμη και στον τρόπο που γράφεις.

    Steve… λακωνικός και εύστοχος!!!
    Ένα και Karl δεν πάνε μαζί…. Χαχαχαχα

    Πλέον είναι ξεκάθαρο το νόημα της ζωής για τον karl και το μόνο που μένει, είναι μια ανάρτηση για τον Έρωτα από μέρους του.

    Όσο για τον δημιουργό ο Badstuber τα λεγε κάπως έτσι, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μας ανοίξει τα μάτια με μια ανάρτηση! Ξέρει αυτός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, σωστά!!! Μακριά απ’ το "φιλοσοφείν"... που, γενικότερα, μυρίζει σήψη. Κοίτα, το "πολύ" το βαριέμαι κι εγώ. Έτσι, κάνοντας πνευματική και ψυχολογική άσκηση το ανοίγω και το ξαναμαζεύω. Το mood που πρέπει να βρισκόμαστε για να είμαστε ψυχικά υγιείς, είναι "όσα πάνε κι όσα έρθουνε" και "ώπα της και άλλα της" και να βασιλέψει ο γραψαρχιδισμός να τελειώνουμε!!! Για σκέψου όμως, ο πεσιμισμός έχει γίνει πάλι μόδα. Ιλαρότητα τείνει να χαρακτηριστεί κάθε χαριτωμενιά και θα πνιγούμε στη σοβαροφάνεια.
      Όποτε το θελήσεις, σου ράβω από ένα κουστούμι για τον καθέναν απ’ τους τρεις φιλόσοφους. Αν δε, ανοίξω το στόμα μου για τους δύο βαθιά πνευματικούς εραστές, θα δεις πόσα βλέπει η κλειδαρότρυπα, πόσο πόνο κρύβει η προχώ Σιμόν. Μην αρχίσω για τον Ζαν-Πωλ...

      Διαγραφή
    2. Mathepeze, καθώς σε θεωρώ κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων (εδώ μέσα) εκείνης της στροφής... Τη θέλω! Για σήμερα! Για ΕΔΩ! Με την άδειά σου...

      Διαγραφή
  7. Δεν κατάλαβα...
    Μήπως εννοείς το " Όταν μιλά η αταξία";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...