Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Τι εστί φιλία?

by xrisa-fi                       

Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα μας βλέπαμε καθισμένους σ’ ένα παγκάκι σχολείου να ξεφυλλίζουμε λευκώματα και να απαντάμε με τα πολύχρωμα στυλό μας, από το ποιος είναι ο αγαπημένος μας τραγουδιστής μέχρι το τι εστί φιλία. Και αν τότε η απάντηση στο ερώτημα αυτό ήταν εύκολη, σήμερα, τόσα χρόνια μετά, τι εστί πραγματικά φιλία? Τι άλλαξε στα χρόνια και τι απέγινε το best friends forever? Γιατί οι αντρικές φιλίες είναι πιο δυνατές απ’ τις γυναικείες και γιατί να μη μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα?


Φιλία είναι όταν δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να αγαπιούνται με πάθος χωρίς να κοιμούνται μαζί. Φιλία είναι να μπορείς να ρίξεις τα βότσαλα που θα γυρίσουν τον άλλον σπίτι όταν ξεμακραίνει και φοβάσαι. Φιλία είναι να μπορείς να χαρείς όταν ο άλλος κάνει το βήμα που εσύ δε μπόρεσες ακόμη.

Φίλος είσαι όταν μπορείς να δεις το εγώ μικρότερο και το εμείς μεγαλύτερο. Φίλος είσαι όταν μπορείς να συγχωρείς την αδυναμία του άλλου στα δύσκολα. Φίλος είσαι όταν ξέρεις να κρατάς το χέρι και να μη μιλάς, όταν μπορείς να μοιραστείς ένα κιλό παγωτό για το αγόρι που δεν τηλεφώνησε.

Αντρικές φιλίες.. οι πιο πολυδιαφημισμένες και όχι άδικα. Τι εστί λοιπόν αντρική φιλία ? Αντρική φιλία είναι όταν είστε τρεις και όταν ο ένας φεύγει συνεχίζετε να είστε τρεις. Αντρική φιλία είναι το party γνωριμίας που οργανώνεται 10 χρόνια μετά για να ακούσετε τον κόσμο να σας εύχεται να τα χιλιάσετε. Αντρική φιλία είναι να είσαι μοναδικός και ταυτόχρονα ίδιος. Να παίζεις μαζί τους μπάλα μέχρι τα μακρινά 40 και όταν φρικάρεις στο τέλος του παιχνιδιού για τα χρόνια που πέρασαν και τις δυνάμεις  που για κάποιο λόγο λιγόστεψαν, να μπορείς να γυρνάς, να τους βλέπεις και να λες ότι τουλάχιστον ήσασταν μαζί σε αυτό. Αντρική φιλία είναι η πολυτέλεια να θυμάσαι ιστορίες απ το σχολείο και το στρατό, να μπορείς να δεις την αποφοίτηση σας χρόνια μετά και για λίγο να νοσταλγήσεις τα τότε μακριά σου μαλλιά και τα ανεκδιήγητα χαμόγελα. Αντρική φιλία είναι να σου λείπουν τα σκισμένα σας γόνατα και οι ιδρωμένες φανέλες, να παίρνεις πτυχίο και να τους ακούς να φωνάζουν. Αντρική φιλία, η πιο δυνατή?

Γυναικεία φιλία είναι να μπορείς να ξεπεράσεις τη γυναικεία φύση σου. Να μπορείς να δεις τον εαυτό σου με λιγότερη ανασφάλεια και να μπορείς να αναγνωρίζεις χωρίς ζήλεια την ανωτερότητα της άλλης. Η γυναίκεια φιλία μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί αλλά όταν βρεθεί δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ’ την αντρική. Το sex and the city έβαλε όλες τις γυναίκες στο τριπάκι να οραματιστούν μια ιδανική γυναικοπαρέα, χωρίς να μας δείξει το ξεκατίνιασμα τους όταν κλείνουν οι κάμερες. Οι γυναίκες για να τα βρουν με άλλες γυναίκες πρέπει πρώτα να συμφιλιωθούν με την εικόνα τους και τον εαυτό τους και τότε μόνο θα μπορούν να μιλούν για φιλία. Γυναικεία φιλία, η πιο εν δυνάμει δυνατή?

Ένας άντρας, μια γυναίκα, κανένα κρεβάτι. Μπορεί ένας άντρας να αγκαλιάσει μια γυναίκα και να αποφύγει κάθε πονηρή σκέψη? Μπορεί μια γυναίκα να κρατήσει την ανασφάλεια της και να μη ζητήσει την επιβεβαίωση της από έναν άντρα? Η απάντηση είναι Ναι μπορεί. Ένας άντρας μπορεί να βρει τις απαντήσεις του σε μια γυναίκα και μια γυναίκα μπορεί να κλάψει στη αγκαλιά ενός άντρα χωρίς να αποχωριστεί τα ρούχα της. Μια γυναίκα και ένας άντρας μπορούν να ζήσουν τις χαρές τις αντρικής και γυναικείας φιλίας μαζί. «Ανδρόγυνη» φιλία, η πιο δυνατή?

Η φιλία μπορεί να ανθίσει παντού. Είναι συναίσθημα που υπερνικά όλα τα άλλα και το μόνο που μπορεί να σε επαναφέρει στη ζωή που έχεις ονειρευτεί. Μια φιλία κρατάει μόνο όταν και οι δυο μπορούν να κρατούν το σχοινί, μόνο όταν οι αναμνήσεις σε κάνουν να κλαις με δάκρυα χαράς και νοσταλγίας. Τι σημασία έχει αν είσαι άντρας ή γυναίκα, αν απέναντι σου κάθεται άντρας η γυναίκα ? Τι σημασία έχει ο συνδυασμός? Σημασία έχει να μπορείς να αγαπάς όλα όσα ο άλλος δεν αγαπά στον εαυτό του. Να μπορείς να δεις τα θέλω του άλλου, να μπορείς να κρατάς τα νεύρα σου στις βλακείες που σου λέει (steve) και να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλά πιο σημαντικά. Φιλία είναι να δίνεις τις πατάτες σου στον άλλον χωρίς να περιμένεις να σου δώσει τις δικές του. Φιλία είναι να λες σ αγαπώ χωρίς να θες να το πάρεις πίσω, να μη λες σ αγαπώ και όμως ο άλλος να το ξέρει.

Με λίγα λόγια και απλά, φιλία είναι η αγάπη για την οποία δεν προσπαθείς.. Ό,τι μπορώ να ευχηθώ για όλους μας και για μια ευτυχισμένη ζωή, είναι εκείνο που λέει ο σκαλισμένος κορμός του δέντρου της πλατειάς.. X+N+Π+Θ+Ι+Μ+Ε+K+N+…= Β.F.F.E. !!

7 σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...