Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Το κουτί της Πανδώρας


 by xrisa-fi...                     
Μέχρι πρότινος πίστευα ότι τα μεγάλα, καταχωνιασμένα κάτω απ’ το κρεβάτι, ψηλά στο πατάρι, στο βάθος της ντουλάπας κουτιά γεμάτα αναμνήσεις ήταν προνόμιο των γυναικών. Μέγα λάθος! Τα κουτιά των αναμνήσεων σκονίζονται «ξεχασμένα» τόσο σε ντουλάπες με γοβάκια, όσο και σε ντουλάπες με γηπεδικά κασκόλ.
Κουτιά λοιπόν που σφραγίστηκαν και «θάφτηκαν» σαν έναν καταραμένο θησαυρό που ανακάλυψες και τώρα ψάχνεις τρόπο να τον ξεφορτωθείς, μακριά από σένα και τα στοιχειωμένα βράδια σου. Τι γίνεται όμως όταν τραβήξεις εκείνο το πουλόβερ που θα το φανερώσει ξανά και θα το δεις εκεί.. όπως το άφησες πριν χρόνια και τώρα εύχεσαι να το ‘χες πετάξει σε κάποιο κάδο σκουπιδιών? Τι γίνεται όταν το κουτί ανοίγει ξανά και ο θησαυρός είναι κάλπικος?

Το κουτί των αναμνήσεων είναι η φωλιά όλων όσων μας πονάνε, όλων όσων προσπεράσαμε αλλά δε ξεχάσαμε. Είναι όλες εκείνες οι φωτογραφίες που τραβήξατε ευτυχισμένοι κάτω απ’ τα σκεπάσματα, όλα εκείνα τα γράμματα και οι κάρτες που συνόδευαν δώρα και μάγευαν τις γιορτές. Είναι όλα εκείνα τα εισιτήρια τρένου, αεροπλάνου, κτέλ που χτύπησες με λαχτάρα και έκατσες με τα μάτια καρφωμένα στο ρολόϊ μετρώντας ένα ένα τα λεπτά που θα σας έφερναν κοντά. Είναι η παλιά κάρτα του κινητού  που πέταξες  στο βάθος του κουτιού, μη μπορώντας να αντέξεις το θόρυβο της πτώσης της, που έπαιρνε μαζί μηνύματα αγάπης  και κλήσεις γεμάτες καλημέρα και καληνύχτα. Το κουτί των αναμνήσεων είναι όλα τα χαμόγελα που πνίγηκαν στο νερό των ματιών μας.

Έρωτας! Ο καλύτερος σου «φίλος», που όταν φύγει μισείς ότι ακούμπησε, είπε και σκέφτηκε. Μισείς τα σεντόνια σου, τη μεγάλη κούπα τσαγιού που σου χάρισε, το cd που γράφει σ’ αγαπώ και παίζει την αγάπη σαν σε πλήκτρα πιάνου. Μισείς εκείνο το κασκόλ που τον φέρνει κοντά με εκείνη τη μυρωδιά που σε μουδιάζει και δε κάνεις βήμα. Μισείς εκείνο το πλοίο που σε πήγε σ’ εκείνο το νησί που τώρα έχεις μαυρίσει με μαρκαδόρο στο χάρτη και εκείνη τη κορνιζά που έσπασες, αλλά συναρμολόγησες το επόμενο λεπτό. Μισείς εκείνα τα εισιτήρια συναυλίας που μυρίζουν μπύρα και μεθυσμένα φιλιά, φοβάσαι το σκοτάδι και το δωμάτιο σου. Τις κουρτίνες που τράβηξες, τη πόρτα που κλείδωσες, τις φωνές της μάνας σου, έξω απ’ τη πόρτα σου, που νόμιζε ότι κάπου στο πάτωμα αργοπεθαίνεις μέσα σε καπνούς και τραγούδια που στο refrain φωνάζουν goodbye και away.

Όταν ο έρωτας φύγει, εσύ περπατάς μόνος σου στα πιο θλιβερά στενά της Αθήνας, καπνίζεις φθηνά τσιγάρα και πίνεις σφηνάκια στην υγεία του εαυτού που έχασες και μάταια ψάχνεις . Ξεσπάς σε λυγμούς όταν η πλατεία γεμίζει κόσμο και εσύ κοιτάς τον ουρανό με τη σκέψη ότι απ’ τη πρώτη στιγμή πίστεψες ότι το άλλο σου μισό ήρθε απ’ τον ουρανό και ελπίζεις να επιστρέψει από κει. Όταν ο έρωτας φύγει τα σεντόνια σου γεμίζουν ιδρώτα απ’ το στριφογύρισμα και νυχιές από εφιάλτες που σου θυμίζουν πόσο όμορφος ήταν κάποτε. Όταν ο έρωτας φύγει, το όνομα του σου θυμίζει τα πιο ζόρικα ξενύχτια σου..
Είναι εκείνη η στιγμή που ο καθρέφτης σου συστήνει το νέο σου εαυτό. Άσχημο, θαμπό, χλωμό, σαν να του αφαίρεσες και τη τελευταία στάλα αίμα από μέσα και έμεινες εκεί να τον κοιτάζεις με τρόμο και απορία για το πώς η ζωή κάνει τράμπα και αλλάζει τα πάντα.

Το κουτί της Πανδώρας, είναι σαν εκείνα τα κουτιά που τα ανοίγεις και παίζουν μουσική, μόνο  που με το άνοιγμα αυτού του κουτιού παίζουν  στιγμές δίκες σου, με έναν ήχο που θυμίζει ψιλοβρόχι, αργό, βασανιστικό και πάντα επικίνδυνο να γλιστρήσεις.
Τα κουτιά των αναμνήσεων πρέπει να πετιούνται μακριά, να τα παίρνει εκείνος που φεύγει μαζί του. Και αν τα λόγια που έχουν υποθεί για να δώσουν κουράγιο γι’ αυτό το «μικρό θάνατο» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται ένας χωρισμός είναι πολλά, και αν μετά την μπόρα έρχεται πάντα η γαληνή, και τα λουλούδια θα ξανανθίσουν και η καρδία μας θα φτερουγίσει ξανά.. εγώ ένα ξέρω.. ο Έρωτας πρώτα σε κάνει μπουρδέλο, μετά λες φτάνει δε θέλω και έπειτα θέλεις ξανά…

Με αγάπη xrisa-fi!!!

13 σχόλια :

  1. Η τελευταία παράγραφος είναι πολύ όμορφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν έτσι ακριβώς. Ή θα μπορούσε μετά τον έρωτα να έρθει η αγάπη και όλο αυτό να ντυθεί με το πέπλο της πιο γλυκιάς ανάμνησης. Γιατί αν είσαι τόσο ερωτευμένος, στον άλλον δίνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου και το χρωστάς στον ίδιο σου τον εαυτό αυτό το κομμάτι να μη καταλήξει στα σκουπίδια. Και τελικά δε μισείς τίποτα αλλά αγαπάς όλα εκείνα τα ωραία και τα άσχημα που σε έφεραν εδώ που βρίσκεσαι και που σε διαμόρφωσαν σε αυτό που είσαι. Γιατί όσο κι αν κλάψεις όσο κι αν πονέσεις, ξέρεις, ακόμα κι αν θες το χρόνο σου για να το συνειδητοποιήσεις, ότι κάποιες στιγμές δε θα τις άλλαζες για τίποτα στο κόσμο.

    Στο κουτί της Πανδώρας έμεινε η ελπίδα, στα δικά μας κουτιά μένει η απόδειξη ότι έστω και για μια στιγμή ζήσαμε κι αφού ζήσαμε τότε μπορούμε να ξαναζήσουμε στο μέλλον. Τα κουτιά των αναμνήσεων δε πρέπει να πετιούνται, αλλά ούτε και να στοιχειώνουν τις ζωές μας. Πρέπει να μένουν σε εκείνη τη γωνία της ντουλάπας έτοιμα να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή μια ακόμα ιστορία για τα εγγόνια μας.

    Στο κάτω κάτω αυτό είμαστε και με αυτό θα πορευτούμε στο υπόλοιπο της ζωής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. pragmatika,oloi exoume ena tetoio kouti kai gia kapoio anekshghto logo epimenoume na to anoigoume kai na ginomaste xeirotera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πωωωωωωωωωω.....η τελευταια φραση: <> κυριολεκτικα.."μια φραση,ΧΙΛΙΕΣ λεξεις!!!πολλαααααααααα μπραβο Χρυσαφενιο μ κοριτσι..Με αγαπη...
    "ΑΝΩΝΥΜΗ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ta koutia tis pandwras... toso omorfa fantazan ola pou kruveis twra mesa.., sumfwnw loipon pws dn prepei na petiountai!!!! giati autes einai oi stigmes sou, to kommati apo tin zwi sou.. kai kathe erwtas pou efuge oso kai an ponese, oso ki an se moudeiase, oso ki an se adeiase,itan autos pou tote latrepses.. pou tote enoiwses pws einai i zwi sou!!!!! moirastikes mazi tou ta oneira sou.. tin psixi sou... kai kat'eme einai toso omorfo kapoia stigmi na ksananoikseis to kommati auto, giati o ponos feugei kai menei mia polu glukia anamnisi.. kai o tupos pou vlepeis ksafnika se keini tin plateia, pou eixes sxedon ksexasei.. to mono pou mporei na sou xarisei einai ena mikro fterougisma stin kardia kai ena polu polu gluko xamogelo!!!! kai etsi apla sunexizeis... kelly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Xrusafi mouuu bravo! To the point opws panta :) Ontws giati telika exoume ena tetoio kouti? Wstoso peran apo tis asximes, thliveres anamniseis pou mas prokalei mas paei pali pisw stis omorfes stigmes kai oi omorfes stigmes einai autes pou prepei na kratame!!!! I teleutaia protasi einai korufaia!!! <3 <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. egw lew na mazeutoume oloi mazi mia mera sto sudagma me ta koutia mas kai na ta kapsoume :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. pwpwpwpw einai teleiooo...!!!!!m'ekanes k melagxolhsaa....paromoio ''kouti''k an oxi kouti..kt p na 8umizei t parel8on exoun oi perissoteroiii k oi perissoteres...k mas fernei sto nou kales k kakes anamnhseis..ka8e fora p to anoigoume ginomaste xalia eis gnwsin mas 8umoumenoi t parel8on k omws olous mas diakatexei mia ais8hsh ''mazoxismou'' k mas aresei n melagxoloume..t 8ema einai gt kratame toso kala fulagmeno t parel8on mas t opoio mas stenoxwrei k apo panw??aporia aluth.....h epexhghsh ths vrisketai sthn psuxologia t ka8enos....k sth 8elhsh t na krataei panta kt,o,ti k an einai auto..arkoudaki,fwto,kaskol,mplouza,eishthrio..ap'tn erwta p ton prosperase....ta ''koutia'' s opoiadhpote morfh panta 8a uparxoun...k 8a mas pligwnoun......h 8a mas xarizoun gelio..otan pia t parel8on exei xeperastei..apoteloun kommati t eautou k t parel8ontos mas..k apomeinari mias palias efhvikis h mh..agaphs...<3<3<3 TELEIOOOO!!!! dn hxera pws mpainei t profil...lia pavlidou...:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. to kalutero ar8ro sou,,exeis ksefugei ligaki,,20 meres eleipsa,,pote prolaves vre??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...