Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Εναλλακτικό σχέδιο ισχυροποιοεί τον ΟΠΑΠ;

Aλλάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών. Το νέο σχέδιο είναι αυτό που προβλεπόταν εξ αρχής ως εναλλακτική λύση (back up) σε περίπτωση αποτυχίας του βασικού σχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του περασμένου Αυγούστου. Το νέο σχέδιο στόχο έχει να ενισχύσει ουσιαστικά τον ΟΠΑΠ, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα «βάλει χέρι» στα αποθεματικά του, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί ακριβώς στα προϋπολογισθέντα έσοδα του Μνημονίου για το 2011 από νέες άδειες και δικαιώματα από τυχερά παιχνίδια. Το σχέδιο προβλέπει τη 10ετή επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ στα παραδοσιακά παιχνίδια μέχρι το 2030, από το 2020 που προβλέπεται σήμερα βάσει της αδείας του. Παράλληλα εκτιμάται ότι στον ΟΠΑΠ θα εκχωρηθεί και το αποκλειστικό δικαίωμα του αθλητικού στοιχηματισμού στο Διαδίκτυο, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό, αν θα δοθεί μια άδεια στον ΟΠΑΠ ή το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να εκχωρεί άδειες διαδικτυακού στοιχηματισμού. Οπως και να έχει η κατάσταση, ο ΟΠΑΠ αναμένεται να έχει το «καρπούζι και το μαχαίρι» στην αγορά του διαδικτυακού στοιχηματισμού. Επιπλέον, στην περίπτωση που εκχωρήσει άδειες ο ΟΠΑΠ, εκτιμάται ότι θ' αναλάβει και τον ρόλο «θεματοφύλακα» της αγοράς - ένας ρόλος για τον οποίο η διοίκηση του Οργανισμού επανειλημμένως έχει τονίσει ότι είναι σημαντικός για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.
Τέλος, φέρεται να απεμπολείται προς το παρόν, από το οικονομικό επιτελείο, η εκχώρηση αδειών μηχανών βιντεολόττο, η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε αφορμή για πολλές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το θέμα να επανέλθει μέσα στο 2012, οπότε στο Μνημόνιο έχουν προϋπολογιστεί επιπλέον έσοδα 650 εκατ. ευρώ από νέες άδειες και δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών.
Η αλλαγή αυτή στρατηγικής της κυβέρνησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο, μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που υπήρξαν, πλέον δεν προλαβαίνει να υλοποιήσει το αρχικό σχέδιο που είχε γνωστοποιήσει λίγο πριν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης αντικατοπτρίζει και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση για το μέλλον του ΟΠΑΠ, αλλά και των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Προεξάρχουσες δε διαφοροποιήσεις είναι εκείνες μεταξύ των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου, οι οποίες πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν δώσει τροφή για πολλά ποικίλα σχόλια. Πάντως, η νέα στρατηγική ενίσχυσης του ΟΠΑΠ αναμφίβολα θεωρείται και «νίκη» του υπουργού Πολιτισμού, αφού ένας ενισχυμένος ΟΠΑΠ ενισχύει και τον πολιτικό του προϊστάμενο.
Οι αποφάσεις δεν αναμένεται να αργήσουν και ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2011.

Πηγή: Καθημερινή  
antiopap.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...