Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αγαπημένο μου ημερολόγιο σήμερα είναι Χριστούγεννα ..

by xrisa-fi

Όταν είσαι μικρός πρέπει να γράφεις ημερολόγιο για να θυμάσαι πως είναι να σκέφτεσαι μαγικά όταν πια θα ‘χεις μεγαλώσει. Πρέπει να γράφεις ημερολόγιο για να θυμάσαι ότι κάποτε οι γιορτές μύριζαν αχνιστά μελομακάρονα και είχαν μια γεύση λικέρ που σου έκαιγε το λαιμό σε κάθε κλεφτή γούλια απ’ το ποτήρι της γιαγιάς. Πρέπει να γράφεις ημερολόγιο για να θυμάσαι ότι  Χριστούγεννα είναι όταν πετάγεσαι απ’ το κρεβάτι και καθισμένος στο χαλί τρως δημητριακά βλέποντας  το τσιγκούνη Σκρούτζ να περιπλανιέται σε μια ζωή που διάλεξε, μετάνιωσε και άλλαξε. Χριστούγεννα είναι όταν νιώθεις ότι κάτι αλλάζει, όταν αφήνεις το φως να μπει στη καρδία σου.

Έτσι λοιπόν, λίγες μέρες πριν το ηλεκτρονικό ρολόι του κομοδίνου σχηματίσει τέσσερα μηδενικά και υποδεχτεί τα φετινά Χριστούγεννα, έχουμε λίγο καιρό ακόμα να σκαρφαλώσουμε στο αραχνιασμένο πατάρι και να ανακαλύψουμε  τον παρελθόν που αφήσαμε και μετανιώσαμε σαν άλλοι Σκρούτζ. Και αφού το ανακαλύψουμε και φτιάξουμε μια μεγάλη κούπα με ζεστής σοκολάτα, θα φυσήξουμε τη σκόνη που κρύβει τη λάμψη κάθε θησαυρού  και τότε όλα θα γίνουν όλα όπως πριν πηγαίνοντας σ’ ένα παρελθόν που δε θυμάσαι γιατί ξέχασες αφού σε φούσκωνε από χαρά.
   Τα Χριστούγεννα που πέρασαν, εσύ ήσουν όρθιος σε μια καρέκλα για να φτάνεις το τραπέζι, έχωνες το μυτάκι σου μέσα στην άχνη και ξεκαρδιζόσουν στα γέλια δείχνοντας το δόντι που σου έλειπε με περηφάνια. Ήσουν εκείνος ο μπόμπιρας που χοροπηδούσε και χειροκροτούσε  όταν η γιαγιά ξεφούρνιζε το φουσκωτό τσουρέκι και εσύ τσιμπούσες με μανία για να ξεφουσκώσει, ήσουν εκείνη η μπουμπού που φορούσε σκουλαρίκια τα στολίδια του δέντρου και φωτογραφιζόταν με νάζι μπροστά σ’ ένα δέντρο που πάντα έγερνε απ’ το πολύ τράβηγμα . Στα χρόνια που πέρασαν τραγουδούσες με τη πιο φάλτσα φωνή σου τα κάλαντα και μέτραγες δραχμούλα δραχμούλα το χαρτζιλίκι που μάζεψες για να πάρεις δώρα, όχι για σένα αλλά για όλους εκείνους που αγαπάς. Αυτό είναι τα Χριστούγεννα! Δώρα σ’ εκείνους που αγαπάμε, σ’ εκείνους που αυτή τη μέρα λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για το χρόνο που πέρασε και εκείνοι ήταν εκεί. Πόσο άσχημο αλήθεια οι μεγάλοι να ψάχνουν ακριβά και εντυπωσιακά πράγματα για να χαρίσουν, σπαζοκεφαλιάζοντας ώρες ολόκληρες μπροστά σε βιτρίνες, ενώ θα μπορούσαν να τρώνε τούμπες σε κάποιο παγοδρόμιο της πόλης που κάνει μια προσπάθεια να δείχνει όμορφη τουλάχιστον αυτή τη μέρα?! Τα καλύτερα δώρα είναι αυτά που έρχονται με τη πρώτη σκέψη, αυτά που όταν τα κοιτάς μιλούν για μια ιστορία που σε κάνει να χαμογελάς. Τα καλύτερα δώρα δίνονται σε μια αγκαλιά που σε πνίγει και όμως δε σε νοιάζει..
   Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε για τα Χριστούγεννα είναι τα συνηθίσουμε, να πούμε έλα μωρέ και να τα προσπεράσουμε. Να αγοράσουμε έτοιμα μελομακάρονα με τη σκέψη ότι κανένα δε μοιάζει με εκείνα που φτιαχνόντουσαν στη κουζίνα που βομβάρδιζες , να πίνεις ακριβά κρασιά νιώθοντας ότι τα Χριστούγεννα αλλάζουν με την ηλικία και το status  που σε πετυχαίνουν.  
Και όταν φτάσεις στη τελευταία κιτρινισμένη σελίδα του ημερολογίου που ακόμη μπορείς να μυρίσεις το άρωμα που ψέκαζες τις σελίδες του, όταν πιεις και τη τελευταία  γουλιά απ’ τη σοκολάτα που κρύωσε, τότε θα πρέπει να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις φέτος όταν το ρολόι μηδενίσει. Θα πρέπει να ξέρεις το μαγικό συνδυασμό που απελευθερώνει τη χρυσόσκονη, τη συνταγή που φέρνει το φως στα πιο σκοτεινά μέρη της ψυχής μας . Θα ξέρεις ότι Χριστούγεννα είναι ένα καρουζέλ που γυρίζει  παίζοντας μια μελωδία που σφίγγει τη καρδία, μια χιονόμπαλα που ταράζεις το βυθό της μένοντας  να χαζεύεις το χιόνι που παλεύει να μείνει στη κορυφή. Χριστούγεννα είναι όταν είσαι ευτυχισμένος ξέροντας ότι δεν έκανες κανέναν δυστυχισμένο, όταν καταφέρεις να πείσεις τον εαυτό σου ότι Άγιος Βασίλης υπάρχει, όσο υπάρχουν άνθρωποι να τον περιμένουν. Χριστούγεννα είναι όταν ο θειος Σκρούτζ  ζητά συγγνώμη και εσύ βουρκώνεις γιατί τα κατάφερε, γιατί λυτρώθηκε…

Ευτυχισμένα Χριστούγεννα ..

15 σχόλια :

  1. xrusa m katarxin o sundiasmos sou me to toumpanaki mou kati tetoia apotelesmata exei!!!! anyway ola kala auta pou grafeis k pragmatika einai apisteuto oi anamniseis apo tin paidiki mas ilikia na einai toso omorfes k zestes..
    to provlima einai oti pleon einai duskolo ews akatorthwto na niwsoume etsi omorfa dustuxws.. otan o laimos sou anti gia to koniak ap'ta melomakarona kaiei to dakrugono tou mpatsou k otan to xartziliki ekeinis tis ilikias fantazei oneiro se sxesi me tin afragkeia pou mas dernei.. tous perissoterous toulaxiston.. ola moiazoun mavra!!!
    aksizei omws na poulisoume trela gia alli mia fora k na deiksoume to poso anaisthitoi eimaste wste na afisoume ti mizeria pisw k na tous trupsoume ta xamogela mas sti mouri!!!!
    kales giortes se olous loipon k min tous kanete ti xari ;) filiaaaaaaaaaaaa
    iakovos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πες μου που και πότε θέλεις να σε συναντήσω .. γιατί τόσο καιρό αποχή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. auto malista..einai A P I S T E U T O<3
    hl.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. toso glukes lexeis ..toso aples..pou mageuoun..kai aggizoun thn psuxh ..makari na zestathoume oloi auta ta xrostougenna kai na ginoume opws eimastan paidia etsw kai gia ligo... xrusa m ..mpravo s!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είσαι το πιο γλυκό μελομακάρονο..!
    Καλά Χριστούγεννα σ'όλους!!!
    Πολλά φιλιά!
    Μ α αγάπη ΑΝΩΝΥΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ax!! ti glyka logia!!! einai teleio Xrusa mou!! Kala Xristougenna!!!! Vicky <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. just perfect my sweet love... keep writting all those beautyful moments that you had in your past Christmas.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. pwpw steve, mh deis morfwmeno an8rwpo sto blog amesws na ton kataropwseis..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "ta kalutera dwra dinontai se mia agkalia pou se pnigei kai omws den se noiazei":) ka8e fora mas sugkineis olo kai perissotero,mpravo.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ma etsi den einai ?? makari na pnigomastan oloi se mia agalia <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. polu wraio!!! bravo xrusa mou..!!! xronia polla!! kala xristougenna!!! :) :) VICTORIA!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...