Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ο... μάγος Στίβεν!

Αν κάποιος ήθελε να βρει μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του αθλητισμού από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας δεν θα είχε παρά να… απευθυνθεί στον Αυστραλό Στίβεν Μπρέντμπουρι. Για κάποιους η μαγική του ιστορία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 μοιάζει με σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Για άλλους, η νίκη του που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα κατά καιρούς ως απόδειξη του «όλα είναι πιθανά στον αθλητισμό» αποδεικνύει το μεγαλείο του αστάθμητου παράγοντα της τύχης. Και κάποιοι -ίσως λίγοι- βλέπουν στα μάτια του Αυστραλού την ιστορία ενός αθλητή που με πίστη στις ικανότητές του κατάφερε να βρεθεί από… τελευταίος των τελευταίων Χρυσός Ολυμπιονίκης! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή…

Το 2002 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι ο 29χρονος τότε Μπρέντμπουρι πήρε μέρος στις παγοδρομίες στην απόσταση του ενός χιλιομέτρου, ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Μάλιστα, θα ξεκινούσε τον αγώνα του από τα προκριματικά και θα θεωρείτο μεγάλη επιτυχία για τον ίδιο αν κατάφερνε να πάρει μια θέση έστω για τον ημιτελικό του αγωνίσματος.

Στον προκριματικό, συμμετείχαν τέσσερις αθλητές, και το εισιτήριο της πρόκρισης θα πήγαινε στους τρεις πρώτους. Ο Αυστραλός αθλητής είχε μείνει τελευταίος, αλλά λίγο πριν από τον τερματισμό εκείνος που τον προσπερνούσε, γλίστρησε στον πάγο, με αποτέλεσμα ο Μπρέντμπουρι να του «κλέψει» την πρόκριση! Για τον άγνωστο παγοδρόμο από την Ωκεανία, αυτή η πρόκριση αποτελούσε ανεπανάληπτη επιτυχία. Κι όμως δεν έμεινε μέχρι εκεί...

Στον ημιτελικό, κανείς δεν πίστευε πως θα μπορούσε να καταφέρει να πάρει την πρόκριση στο μεγάλο τελικό του αγωνίσματος. Η θεά τύχη όμως είχε αντίθετη άποψη. Πλέον οι αθλητές που θα συμμετείχαν στο δικό του ημιτελικό ήταν 5 στον αριθμό και η πρόκριση θα πήγαινε στους δύο πρώτους. Με την έναρξη της κούρσας ο Μπρέντμπουρι έμεινε πολύ πίσω από τους υπόλοιπους αθλητές και φαινόταν πως θα τερματίσει στην τελευταία θέση. Λίγα μέτρα όμως πριν από το τέλος της κούρσας οι τρεις από τους τέσσερις προπορευόμενους έχασαν την ισορροπία τους και ο φιλότιμος Στίβεν πέρασε τη γραμμή του τερματισμού όντας δεύτερος! Πλέον είχε φτάσει μέχρι και τον τελικό!

Με την πρόκρισή του αυτή στο μεγάλο τελικό ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους αθλητές του κόσμου, ο Μπρέντμπουρι έκανε τα ΜΜΕ της χώρας του να ασχοληθούν μαζί του, καθώς η Αυστραλία, μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε πανηγυρίσει κανένα χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, και παρότι ο Μπρέντμπουρι αναμενόταν να τερματίσει στην τελευταία αλλά σαφέστατα ιστορική 5η θέση είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των συμπατριωτών του.

Στο μεγάλο τελικό τα δύο φαβορί από την Αμερική και την Κίνα αναμενόταν να δώσουν μάχη μέχρι και την τελευταία στροφή για το χρυσό μετάλλιο. Από τη μεριά του ο 29χρονος Αυστραλός είχε μείνει πολύ μακριά από τους τέσσερις πρώτους που θα διεκδικούσαν τα μετάλλια, μέχρι που ήρθε η ώρα η τύχη να του δείξει για ακόμη μια φορά τη μαγική της όψη. Λιγότερα από είκοσι μέτρα πριν από τον τερματισμό οι τέσσερις αθλητές μονομαχούσαν σώμα με σώμα για τις πρώτες θέσεις, με τον Μπρέντμπουρι να έχει μείνει πολλά μέτρα πίσω. Και τότε ως εκ θαύματος, ο ένας έπεσε πάνω στον άλλο από απροσεξία λόγω της έντασης του αγώνα, με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι εκτός κούρσας!

Ο έκπληκτος Στίβεν επιτάχυνε μην πιστεύοντας στα μάτια του, την ώρα που ένας από τους αθλητές που είχαν πέσει, επιχείρησε να σηκωθεί για να πάρει την πρώτη θέση, αλλά μάταια. Η μοίρα το είχε αποφασίσει. Παρότι σηκώθηκε στιγμιαία, έχασε αμέσως και πάλι την ισορροπία του την ώρα που ο Μπρέντμπουρι πέρναγε τη γραμμή του τερματισμού και χριζόταν χρυσός Ολυμπιονίκης, κυριολεκτικά από το πουθενά, και περνώντας στην ιστορία του αθλήματος!

Μέχρι και σήμερα στην Αυστραλία αλλά και ανά τον κόσμο έχει μείνει στην Ιστορία η ατάκα «νίκη Μπρέντμπουρι», για να χαρακτηρίζει κάθε αναπάντεχο αθλητικό γεγονός ή επίτευγμα που έρχεται να ανατρέψει κάθε λογική! Απολαύστε τον στο βίντεο που ακολουθεί!

http://www.gazzetta.gr/afieromata/item/1054711054-%CE%9F-%CE%BC%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%A3%CF%84%CE%AF%CE%B2%CE%B5%CE%BD-%28video%29

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...