Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Η γενιά των επίδοξων Zuckerberg

Η εφαρμογή του Facebook «High School Memories» βοηθά τους ανθρώπους να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους από την εφηβεία. Ορισμένοι χρήστες της εφαρμογής μάλλον θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι ο δημιουργός της δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλος για να πάει στο γυμνάσιο.
 
Ο Cyrus Pishevar, ένας 13χρονος από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, σκέφτηκε να αναπτύξει την εφαρμογή High School Memories όταν είδε πόσο δημοφιλές ήταν ανάμεσα στους φίλους του να βάζουν ετικέτες («tags») στις φωτογραφίες ο ένας του άλλου στο Facebook.
 
«Η κεντρική ιδέα είναι οι αναμνήσεις να αποκτήσουν έναν κοινωνικό χαρακτήρα», λέει ο Cyrus, ο οποίος διδάχτηκε την τέχνη της επιχειρηματικότητας από τον πατέρα του, ιδρυτή πέντε εταιρειών startup. «Όταν γράφεις τις αναμνήσεις σου, οι λέξεις μιλάνε πιο πολύ από τις σκέτες εικόνες, ιδίως όταν σε βοηθούν και οι φίλοι σου».
 
Ο Cyrus ανήκει στη δεύτερη γενιά των καινοτόμων του διαδικτύου της Silicon Valley. Πρόκειται για έφηβους που μεγάλωσαν με το ίντερνετ και παρακολούθησαν την ταχεία άνοδο του Facebook Inc. και άλλων εταιρειών που εδρεύουν στην περιοχή. Με γονείς που εργάζονται στον κλάδο της τεχνολογίας και αποκτώντας εξοικείωση με τους υπολογιστές και τις επιχειρήσεις από νωρίς, πολλοί από τους πιτσιρικάδες του Πάλο Άλτο αντί για αθλήματα και καλοκαιρινές κατασκηνώσεις επιλέγουν να αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην ανάπτυξη εφαρμογών, ή ακόμα και στη δημιουργία εταιρειών.
 
«Ζούσα μέσα σε τεχνολογία για τόσο πολύ καιρό που τελικά ήταν αναπόφευκτο το ενδιαφέρον που θα ανέπτυσσα για αυτήν", λέει ο Daniel Brusilovsky, ένας 18χρονος από το San Mateo της Καλιφόρνια που ο πατέρας του είναι διαχειριστής λογισμικού και η μητέρα του βετεράνος της Oracle Corp. Ο ίδιος ο Daniel ίδρυσε δύο startups πριν καν φτάσει σε ηλικία ψήφου.
 
Απαιτούνται λιγότερες δεξιότητες
 
Αυτόν τον καιρό είναι πιο εύκολο για τους έφηβους να γίνουν επιχειρηματίες του διαδικτύου γιατί η ανάπτυξη λογισμικού είναι φθηνή και απλή, λέει ο Daniel Gross, ο 19χρονος ιδρυτής της Greplin Inc., ενός startup διαδικτυακής αναζήτησης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
 
«Τα διαθέσιμα εργαλεία απαιτούν λιγότερο εξειδικευμένες γνώσεις», δηλώνει ο Gross. «Για να φτιάξεις μια εφαρμογή στο Facebook δεν χρειάζεται να έχεις εντρυφήσει για τέσσερα χρόνια στην επιστήμη των υπολογιστών».
 
Επιπλέον, έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορα προγράμματα καθοδήγησης που βοηθούν τους νεαρούς επιχειρηματίες να δημιουργήσουν τις εταιρείες τους. Το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ο επενδυτής του Facebook Peter Thiel εξήγγειλε τη χορήγηση 20 υποτροφιών ύψους 100.000 δολ. έκαστη σε έφηβους με ιδέες για startups. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο για τους έφηβους να κυνηγούν τα όνειρά τους παρά να φοιτούν στο κολλέγιο, καθώς η συμβατική εκπαίδευση τους απομακρύνει από την επιχειρηματικότητα και τους εγκλωβίζει σε σταθερές δουλειές.
 
«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους Αμερικανούς να παίρνουν περισσότερα ρίσκα», είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη τότε ο Thiel, ο οποίος είναι συνιδρυτής της PayPal Inc. και τώρα διοικεί την επενδυτική εταιρεία Clarium Capital Management.
 
«Παιδιά - στρατιώτες»
 
Οι κινήσεις αυτού του είδους αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής επειδή ενθαρρύνουν τους νέους να παρατήσουν το κολλέγιο, ακριβώς όπως το όνειρο του NBA μπορεί να οδηγήσει μερικά παιδιά μακριά από το σχολείο.
 
Το κυνήγι της επιχειρηματικότητας δεν πρέπει να προηγείται της εκπαίδευσης, λέει ο Vivek Wadhwa, επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια.
 
«Αυτά είναι τα παιδιά-στρατιώτες της Silicon Valley», σύμφωνα με τον Wadhwa. «Η συντριπτική πλειονότητα των εφήβων αυτών θα αποτύχει οικτρά. Τότε θα έχουν καταστρέψει την καριέρα τους».
 
Ο Mark Zuckerberg παράτησε το Χάρβαρντ αφού το Facebook είχε ήδη αρχίσει να κερδίζει έδαφος, όταν ήταν 20 χρονών. Οι νέοι θα πρέπει να προσέξουν το παράδειγμά του, λέει ο Wadhwa.
 
«Αν τυχόν σημειώσετε την επιτυχία του Zuckerberg, τότε σύμφωνοι, παρατήστε το σχολείο. Αλλά μην κλωτσάτε την ευκαιρία σας για εκπαίδευση πριν να συμβεί αυτό».
 
Πήγαινε στις συσκέψεις του διοικητικού συμβουλίου …μπουσουλώντας
 
Για τον Cyrus Pishevar, ο οποίος ήταν παρόν στις συσκέψεις της εταιρείας του πατέρα του από νηπιακή ηλικία, η έμπνευση ήρθε πολύ πριν φτάσει ο καιρός να πάρει αποφάσεις για το κολλέγιο.
 
«Όταν κανόνιζα επαγγελματικές συναντήσεις στο σπίτι, ο γιος μου συνήθιζε να μπουσουλάει ανάμεσα στα πόδια των μελών του διοικητικού συμβουλίου», λέει ο Shervin Pishevar, ο οποίος συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρείας κατασκευής λογισμικού ανάπτυξης ιστοσελίδων WebOS Inc., του startup εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας Social Gaming Network και τριών ακόμη εταιρειών, όλων μετά το 1997.
 
Στα έξι του ο Cyrus μάθαινε υπολογιστές κι έλεγε στον πατέρα του τη γνώμη του για τις εφαρμογές. Πέρυσι ο Shervin Pishevar τον σύστησε στον 26χρονο σήμερα Zuckerberg, σε μια κινηματογραφική προβολή στο Πάλο Άλτο. Εκείνη την περίοδο ο Cyrus επεξεργαζόταν την ιδέα του για μια εφαρμογή στο Facebook.
 
Τα παιδιά που ζουν στη Silicon Valley έχουν εύκολη πρόσβαση σε βοήθεια στον προγραμματισμό. Για το High School Memories ο Cyrus δέχτηκε τη βοήθεια του Ryan Romanchuk, ενός 25χρονου μηχανικού και οικογενειακού φίλου που εργάζεται σε μια εταιρεία startup στην περιοχή. Εξάλλου, ο πατέρας του χρηματοδοτεί το έργο με κεφάλαιο ύψους 5.000-10.000 δολ., κυρίως για να καλύψει τα έξοδα της διαφήμισης.
 
Προέχει το διάβασμα
 
Ο Cyrus δουλεύει πάνω στην εφαρμογή του σχεδόν κάθε μέρα αφού τελειώσει τα μαθήματά του για το σχολείο, είτε σε καφετέριες στο Πάλο Άλτο είτε στο γκαράζ των κεντρικών γραφείων της Social Gaming Network, μιας διώροφης οικίας κοντά στο campus του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που μετατράπηκε σε γραφεία.
 
Ο Romanchuk, ο οποίος εργάζεται στο Blippy, ένα social media site αξιολόγησης προϊόντων, βοήθησε τον Cyrus να γράψει τον κώδικα και να λύσει διάφορα προβλήματα, όπως την προσέλκυση περισσότερων νέων χρηστών μέσω της αγοράς διαφημίσεων στο Facebook. Εάν η εφαρμογή πάει καλά, ο Cyrus σκοπεύει να επεκτείνει την υπηρεσία σε ένα ξεχωριστό διαδικτυακό χώρο και να προσθέσει περισσότερες λειτουργίες, καθώς να αναπτύξει μια ειδική έκδοση για το iPhone της Apple Inc.
 
Φέτος ο Brusilovsky ξεκίνησε την επιχειρηματική θερμοκοιτίδα startups Teens in Tech Labs, για να παρέχει υποστήριξη σε άλλους νεαρούς πρωτοπόρους. Ακόμα και οι έφηβοι με το πλέον επιχειρηματικό πνεύμα δεν παίρνουν πάντα τις σωστές αποφάσεις, λέει ο Brusilovsky. Ο ίδιος πέρυσι έχασε τη θέση τού εκπαιδευόμενου στο μπλογκ τεχνολογίας TechCrunch επειδή δεχόταν δώρα από εταιρείες startup με αντάλλαγμα την προβολή τους.
 
Υπάρχει ωστόσο μια ακόμη πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσουν οι νεαροί επιχειρηματίες: οι επενδυτές στο χώρο του venture capital δεν τους παίρνουν και πολύ στα σοβαρά.
 
«Πολύ χαριτωμένο»
 
«Όταν έκανα παρουσιάσεις σε εταιρείες venture capital πριν από τρία χρόνια, το πρώτο πράγμα που μου έλεγαν ήταν «Πολύ χαριτωμένο», λέει ο Brusilovsky. «Δεν θέλω να είμαι χαριτωμένος. Ασχολούμαι σοβαρά με αυτό που κάνω».
 
Η Teens in Tech Labs, που έχει την έδρα της στο Πάλο Άλτο, αυτό το καλοκαίρι θα επιλέξει πέντε ομάδες επιχειρηματιών και θα τους φέρει σε επαφή με καταξιωμένους μέντορες, συμπεριλαμβανομένου του Kevin Hartz, συνιδρυτή του Eventbrite, καθώς και του David Hornik, συνέταιρου στην εταιρεία VC August Capital.
 
«Προς το παρόν οι νεαροί αυτοί επιχειρηματίες μπορεί να μην έχουν ανακαλύψει την ιδέα του ενός δισεκατομμυρίου», όμως η προετοιμασία βοηθάει, λέει ο Brusilovsky. «Όταν τελειώσουν το σχολείο ή το κολλέγιο ίσως να σκεφτούν μια τέτοια ιδέα και τότε θα ξέρουν πώς να την αξιοποιήσουν».
 
Ωστόσο, οι γονείς των επίδοξων νέων Mark Zuckerberg προσέχουν ώστε να διατηρείται ένας βαθμός φυσιολογικής παιδικότητας. Ο Cyrus κάνει μάθημα κουνγκ φου κάθε εβδομάδα.
 
«Φροντίζω ώστε να κάνει πράγματα που κάνουν τα παιδιά της ηλικίας του», λέει ο πατέρας του.
 
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1172987

1 σχόλιο :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...