Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στα χέρια των σερβικών αρχών ο Ratko Mladic

Η Σερβία ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη του  Σερβοβόσνιου πρώην διοικητή του στρατού Ratko Mladic, δίνοντας τέλος σε ένα ανθρωποκυνηγητό που διήρκησε 16 χρόνια, για τον στρατηγό που κατηγορείται ότι είναι υπεύθυνος για τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 69χρονος Mladic εντοπίσητκε σε χωριό της βόρειας Σερβίας όπου ζούσε με ψεύτικο όνομα. Κατηγορείται για τη σφαγή τουλάχιστον 7.500 Βόσνιων μουσουλμάνων στη Srebrenica, ενώ ήταν ο πλέον καταζητούμενος μετά τη σύλληψη του Radovan Karadzic.


Ο πρόεδρος της Σερβίας Boris Tadic επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο 69χρονος πρώην στρατιωτικός συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Σερβίας, τονίζοντας ότι η σύλληψη θα ενισχύσει της ηθική αξιοπιστία της Σερβίας στον υπόλοιπο κόσμο.

«Σήμερα νωρίς το πρωί, συλλάβαμε τον Ratko Mladic», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι. «Η διαδικασία έκδοσης βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διαδικασία για τη μεταφορά του Mladic στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Σήμερα κλείνουμε ένα κεφάλαιο, ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας, το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στην πλήρη συμφιλίωση της περιοχής».

Ο Mladic, ο πλέον καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αντιμετωπίζει κατηγορίες γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου για το ρόλο του στη σφαγή της Srebrenica και την αιματηρή πολιορκία του Sarajevo την περίοδο 1992-95.

Η σύλληψή του έρχεται μετά από έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιωματούχοι της οποίας είχαν ξεκαθαρίσει ότι η αποτυχία της Σερβίας να συλλάβει τον Mladic αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις ελπίδες ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Νωρίτερα, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου B92 είχε μεταδώσει ότι οι αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα που ονομαζόταν Milorad Komadic ωστό πίστευαν ότι ήταν ο Mladic.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τη σύλληψη του Mladic είναι πολύ θετικές με την επικεφαλής Εξωτερικής πολιτικής της Κομισιόν Catherine Ashton να ζητά την άμεση έκδοση του Mladic για να δικαστεί στη Χάγη.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1203963


Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...