Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Τα μεγαλύτερα κατορθώματα και στραβοπατήματα της Apple


Του Joel Stonington(εξωτερικός συνεργάτης των Καλτσών)

Η ιστορία της Apple είναι το όνειρο κάθε επενδυτή και η ελπίδα κάθε εφευρέτη. Η εταιρεία ξεκίνησε ταπεινά από ένα γκαράζ το 1976, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα η αρχική δημόσια εγγραφή της ήταν η μεγαλύτερη μετά την εισαγωγή της Ford (F) στο χρηματιστήριο το 1956. Φέτος η Apple έγινε η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία μετά την Exxon. Σήμερα οι δημοφιλείς συσκευές της και η τεράστια ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού καθιστούν την Apple (AAPL) βασικό συντελεστή της αγοράς στα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τις ταμπλέτες, τα ψηφιακά music players και τη διανομή ψηφιακών μέσων.
Όμως δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Παρόλο που οι πρώτοι υπολογιστές της εταιρείας, ιδίως η σειρά Apple II, εισήγαγαν τους προσωπικούς υπολογιστές στο χώρο εργασίας, τα σπίτια και τα σχολεία, δεν ήταν λίγα τα προϊόντα που ακολούθησαν απογοητευτική πορεία. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι οπαδοί της Apple δυσκολεύονται να εκφραστούν θετικά για την παιχνιδομηχανή Pippin ή την κάμερα QuickTake. Οι υπολογιστές της σειράς Apple III και οι Lisa κόστιζαν μια μικρή περιουσία. Η Apple TV δεν έχει βρει ακόμη το κοινό της. Τον τελευταίο καιρό, όμως, η εταιρεία δεν έχει κάνει πολλά στραβοπατήματα. Το τελευταίο της πρωτοποριακό προϊόν είναι το iPad, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2010. Το iPad μπορεί να σηματοδοτήσει τη λήξη της εποχής των προσωπικών υπολογιστών, στην έλευση της οποίας συνέβαλε ο Steve Jobs πριν από 30 χρόνια.

Apple I




Κυκλοφορία: 1 Ιουλίου 1976
Προδιαγραφές: 4 KB μνήμη, 1 MHz επεξεργαστής
Όταν ο Steve Jobs ανακοίνωσε την κυκλοφορία του iPhone το 2007— πάνω, με φόντο τη φωτογραφία του ίδιου και του Steve Wozniak με έναν Apple I— δήλωσε ότι η συσκευή ήταν τόσο επαναστατική όσο και ο πρώτος Apple. Ο αριθμός των υπολογιστών αυτών που παρήχθησαν δεν ξεπερνούσε τις μερικές εκατοντάδες, ενώ σε λιγότερο από ένα χρόνο είχαν γίνει ξεπερασμένοι, λόγω της κυκλοφορίας των Apple II. Σήμερα έχουν αποκτήσει συλλεκτική αξία. Ένας Apple I πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι $210.000 τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με το BBC.

Apple II


Ο Steve Jobs, μηχανικός και συνιδρυτής της Apple Computer Inc, στην πρώτη έκθεση υπολογιστών της Δυτικής Ακτής, όπου έκανε το ντεμπούτο του ο Apple II, στο Brooks Hall του Σαν Φρανσίσκο τον Απρίλιο του 1977.
Φωτογραφία: Tom Munnecke / Getty Images

Παραλλαγές του Apple II



Κυκλοφορία: 1 Απριλίου 1977
Προδιαγραφές: 4 KB μνήμη, 1 MHz επεξεργαστής
Για πάνω από μια δεκαετία, το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών της Apple προήρθε από φαινομενικά ατελείωτες παραλλαγές της πλατφόρμας Apple II—Plus, EuroPlus, J-Plus, Apple III, Iie. Η τελευταία έκδοση σταμάτησε το 1993. Στη φωτογραφία ένας από τους πρώτους επενδυτές της Apple και ο δεύτερος CEO, ο οποίος έχει επισκιαστεί από τον Steve Jobs: ο Φινλανδο-Αμερικανός επιχειρηματίας Mike Markkula.
Apple III



Κυκλοφορία: 1 Σεπτεμβρίου 1980
Προδιαγραφές: 128k μνήμη, 2 MHz επεξεργαστής
Ο Apple III απευθυνόταν σε επιχειρήσεις, αλλά δεν κατάφερε να κλονίσει την κυριαρχία της IBM (IBM). Πολλά μοντέλα ανακλήθηκαν λόγω προβλημάτων υπερθέρμανσης. Ωστόσο, η εμπορική αποτυχία δεν στάθηκε εμπόδιο στην εντυπωσιακή αρχική δημόσια εγγραφή της γοργά αναπτυσσόμενης εταιρείας. Την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, η αξία των μετοχών του Steve Jobs ανήρθε στα $217 εκατ. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από το 1956, όταν είχε μπει στο χρηματιστήριο η Ford (F).
Apple Lisa



Κυκλοφορία: 1 Ιανουαρίου 1983
Προδιαγραφές: 1 MB μνήμη, 5 MHz επεξεργαστής
Επαναστατικός για την εποχή του υπολογιστής, προοριζόταν για χρήση γραφείου και κόστιζε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $10.000. Οι πωλήσεις του Lisa δεν πήγαν καλά. Τα μοντέλα που περίσσεψαν τελικά πετάχτηκαν σε μια χωματερή για λόγους διαγραφής φόρων.

Macintosh



Κυκλοφορία: 24 Ιανουαρίου 1984
Προδιαγραφές: 128 KB μνήμη, 8 MHz επεξεργαστής
Η Apple ανακοίνωσε το νέο υπολογιστή Macintosh με μια διαφήμιση που άφησε εποχή και βγήκε στον αέρα μόνο μια φορά, κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου Super Bowl το 1984. Στη διαφήμιση μια γυναίκα πετούσε μια βαριοπούλα σε μια γιγάντια οθόνη εν μέσω ενός δυστοπικού μέλλοντος, ενώ μια φωνή ακουγόταν να διαβάζει το εξής κείμενο: «Στις 24 Ιανουαρίου η Apple Computer θα κυκλοφορήσει το Macintosh και τότε θα δείτε γιατί το 1984 δεν θα είναι όπως το «1984».

Με τον ανταγωνισμό


Ο Jobs κάθεται δίπλα στον ομόλογό του της Microsoft Bill Gates και απαντά σε μια ερώτηση, σε μια συνέντευξη στη Νέα Υόρκη το 1984.
Φωτογραφία: Andy Freeberg / Getty Images

Macintosh II



Κυκλοφορία: 2 Μαρτίου 1987
Προδιαγραφές: 1 MB μνήμη, 16 MHz επεξεργαστής
Ο τότε CEO της Apple John Scully, ποζάροντας με το νέο Mac το 1987. Ο Scully διηύθυνε την Apple επί μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πωλήσεις αυξήθηκαν από $800 εκατ. σe $8 δισ., σύμφωνα με τους New York Times.

Φορητός Macintosh



Κυκλοφορία: 20 Σεπτεμβρίου 1989
Προδιαγραφές: 1 MiB μνήμη, 16 MHz επεξεργαστής
Παρότι εν γένει έλαβε καλές κριτικές, σήμερα μας είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα φορητό υπολογιστή βάρους 7 κιλών. Με το κόστος του να φτάνει τα 6.500 δολάρια, ο υπολογιστής ήταν εξίσου βαρύς για το πορτοφόλι. Οι καταναλωτές αντέδρασαν ανάλογα και ο φορητός υπολογιστής Macintosh πήγε στον πάτο σαν βαρίδι.

Macintosh Classic



Κυκλοφορία: 15 Οκτωβρίου 1990
Προδιαγραφές: 4 MB μνήμη, 8 MHz επεξεργαστής
Ο Macintosh Classic δεν ήταν και τόσο διαφορετικός από τον Plus ή τον SE, όμως ήταν ο πρώτος Mac που βγήκε στο εμπόριο για κάτω από $1.000. Ο υπολογιστής κατέγραψε υψηλές πωλήσεις στους εκπαιδευτικούς κύκλους και στους καταναλωτές που ήθελαν κάτι περισσότερο από τις βασικές λειτουργίες: επεξεργασία κειμένου και υπολογιστικά φύλλα.

PowerBook



Κυκλοφορία: 21 Οκτωβρίου 1991
Προδιαγραφές: 2 MB μνήμη, 16 MHz επεξεργαστής
Δεδομένης της αποτυχίας του φορητού Macintosh, το PowerBook, το οποίο βγήκε στην αγορά μόλις δύο χρόνια αργότερα, παραδόξως έτυχε θερμής υποδοχής από κριτικούς και καταναλωτές. Η σειρά των PowerBook συνεχίστηκε για 15 χρόνια, έως το 2006, όταν η τελευταία του έκδοση αντικαταστάθηκε από το MacBook Pro.

Newton Message Pad



Κυκλοφορία: 16 Αυγούστου 1993
Προδιαγραφές: 2 MB μνήμη, 16 MHz επεξεργαστής
Το Newton ήταν ένα από τα πρώτα PDA (προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί) που κυκλοφόρησαν στο εμπόριο. Όμως οι ογκώδεις, βαριές αυτές συσκευές ήταν φορτωμένες με λογισμικό το οποίο στην καλύτερη περίπτωση ήταν δύσχρηστο και γρήγορα παραχώρησαν τη θέση τους στα ταχύτερα Palm Pilots.
Power Macintosh



Κυκλοφορία: 14 Μαρτίου 1994
Προδιαγραφές: 8 MiB μνήμη, 60 MHz επεξεργαστής
Ο πρώτος υπολογιστής Apple με επεξεργαστή PowerPC, ο οποίος έγινε γνωστός ως Power Macintosh (και αργότερα Power Mac) βγήκε την άνοιξη του 1994. Το τελευταίο μοντέλο της σειράς, το Power Mac G5 (βλ. φωτογραφία), κυκλοφορούσε στο εμπόριο από το 2003 έως τον Αύγουστο του 2006.

Power Macintosh G3 και PowerBook G3 (μπεζ)



Κυκλοφορία: 10 Νοεμβρίου 1997
Προδιαγραφές: 32 MB μνήμη, 233 MHz επεξεργαστής
Τον Ιανουάριο του 1997, ο τότε CEO της Apple Gil Amelio ανακοίνωσε απώλειες πρώτου τριμήνου ύψους $700 εκατ. Ο άρτι επιστρέψας Steve Jobs σύντομα θα πουλούσε μετοχές τις εταιρείας, καθώς η τιμή τους έπεφτε, παρόλο που παρασκηνιακά προσπαθούσε να πείσει το Διοικητικό Συμβούλιο να απολύσει τον Amelio. Μέσα σε μερικούς μήνες ο Jobs είχε αναλάβει τη θέση του προσωρινού CEO της παραπαίουσας εταιρείας και περιέκοψε δραστικά τα projects με τα οποία ασχολούνταν η Apple από 350 σε 10. Στη φωτογραφία, ο Jobs μιλά σε μια συνέντευξη τύπου την ημέρα που κυκλοφόρησε το G3. Εκείνη την εποχή το BusinessWeek έγραφε: «Αν μιλάμε για στρατηγικές αποκατάστασης, αυτή είναι μία από τις πολύ τολμηρές».
IMac G3



Κυκλοφορία: 15 Αυγούστου 1998
Προδιαγραφές: 32 MB μνήμη, 233 MHz επεξεργαστής
Αφού η εταιρεία είχε βρεθεί για πάνω από ένα χρόνο στο μείον, τον Ιανουάριο του 1998 ο Steve Jobs ανακοίνωσε ότι η Apple είχε επιστρέψει στην κερδοφορία. Το iMac βγήκε σε preview έκδοση το Μάιο και κυκλοφόρησε κανονικά τον Αύγουστο. Ο νέος υπολογιστής ήταν προάγγελος του τέλους των δισκετών και της αρχής ενός δικτυωμένου κόσμου. Σε δύο χρόνια πουλήθηκαν 2 εκατ. μονάδες. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους ένα άρθρο του περιοδικού Fortune δήλωνε αυτό που ήταν πια προφανές: «Πριν από ενάμισι χρόνο η Apple δεν είχε μέλλον. Τώρα έχει».

Power Macintosh G3 (μπλε - άσπρο)



Κυκλοφορία: 5 Ιανουαρίου 1999
Προδιαγραφές: 64 MB μνήμη, 300 MHz επεξεργαστής
Η ανασχεδιασμένη σειρά υπολογιστών Power Macintosh G3 ήταν αρκετά διαφορετική από την μπεζ έκδοση των υπολογιστών που είχαν κυκλοφορήσει με το ίδιο όνομα το 1997 ώστε η μπλε - άσπρη έκδοση ουσιαστικά να αποτελεί μια ξεχωριστή νέα σειρά.
IBook



Κυκλοφορία: 21 Ιουλίου 1999
Προδιαγραφές: 32 MB μνήμη, 300 MHz επεξεργαστής
Το iBook, το οποίο ονομάστηκε "iMac to go," έγινε αμέσως επιτυχία. Το περιοδικό Time αποκάλεσε τον Jobs ήρωα του μεγέθους του Οδυσσέα και Simba από το Lion King. Το άρθρο έγραφε: «Τα προϊόντα της Apple μας καταπλήσσουν, δίνοντάς μας κάτι που δεν γνωρίζαμε ότι θέλαμε, αλλά ξαφνικά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό».

IPod



Κυκλοφορία: 23 Οκτωβρίου 2001
Προδιαγραφές: 5 GB χωρητικότητα
Παράλληλα με την ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά ενός πακέτου εφαρμογών για τον ψηφιακό καταναλωτή—iMovie, iTunes, iDVD και iPhoto— η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο iPod. Είχε ελκυστικό σχεδιασμό, 5GB χωρητικότητα, γρήγορη σύνδεση FireWire και άμεση σύνδεση με το iTunes. Δεν ήταν ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο gadget της Apple που οι καταναλωτές έκαναν ουρά για να αγοράσουν.

ITunes Store



Έναρξη: 28 Απριλίου 2003
Προδιαγραφές: 10 δισ. τραγούδια κατεβάστηκαν έως το Φεβρουάριο του 2010
Τον Απρίλιο του 2003, η Apple εγκαινίασε το iTunes Music Store και πούλησε πέντε εκατομμύρια τραγούδια μέσα σε οκτώ εβδομάδες. Στη φωτογραφία, ο Steve Jobs εγκαινιάζει το αγγλικό ITunes store τον Ιούνιο του 2004. Μέχρι τότε ήταν διαθέσιμα για κατέβασμα 700.000 τραγούδια.

Shuffle και Nano IPod



Κυκλοφορία: 7 Σεπτεμβρίου 2005
Προδιαγραφές: 2 GB χωρητικότητα
Ο Steve Jobs παρουσίασε τις εκδόσεις Shuffle και Nano iPod με το μουσικό John Mayer (επάνω δεξιά). Τις πρώτες 17 ημέρες πουλήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο Nanos, βοηθώντας τα ετήσια κέρδη της Apple να ξεπεράσουν για πρώτη φορά το $1 δισ., σύμφωνα με το eweek.com. Νωρίτερα είχε φανεί ότι τα προβλήματα υγείας του Jobs ήταν πια πίσω του, όταν μίλησε στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ για την εμπειρία του με τον καρκίνο: «Δεν έχω φτάσει ποτέ πιο κοντά στο θάνατο».
Apple TV



Κυκλοφορία: 9 Ιανουαρίου 2007
Προδιαγραφές: μνήμη 258 MB, επεξεργαστής 1 GHz
Η Apple TV παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως ένα παιχνίδι για το Mac Mini που συνδεόταν σε μία τηλεόραση, αρχικά προσφέροντας χώρο αποθήκευσης 40 GB ή 160 GB. Η τρέχουσα έκδοση λειτουργεί μόνο ως συσκευή streaming για προβολή περιεχομένου. Μία παρατήρηση σχετική με τις πωλήσεις που η Apple θα λάβει υπόψη της στο μέλλον είναι ότι,  η Apple TV δεν κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού τόσο όσο θα ήθελε αφού ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα με το iPhone.
iPhone



Κυκλοφορία: 9 Ιανουαρίου 2007
Προδιαγραφές: μνήμη 128 MB, επεξεργαστής 620 ΜHz
Όταν ο Steve Jobs ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει το νέο iPhone, είπε ότι η Apple θα αφαιρούσε τη λέξη «Computer» από την επωνυμία της «για να αποδώσει το σύνθετο προϊόν που έχουμε σήμερα στα χέρια μας». Κλείνοντας, είπε ότι το iPhone θα αποδεικνυόταν τόσο επαναστατικό προϊόν όσο και πρώτο Mac το 1984 ή το iPod το 2001. Και είχε δίκιο. Τον πρώτο χρόνο πουλήθηκαν 1,4 εκατομμύρια iPhone και το μερίδιο της Apple στην αγορά κέρδισε γρήγορα έδαφος με την έκδοση των επόμενων μοντέλων.
App Store



Κυκλοφορία: 10 Ιουλίου 2008
Προδιαγραφές: Το Ιανουάριο του 2010 ανακοινώθηκαν 10 δισεκατομμύρια downloads
Με την επιτυχία που γνώρισε το iPhone, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός οτι ένα διαδικτυακό κατάστημα με εφαρμογές (apps) συμβατές με τη συσκευή έγινε τόσο δημοφιλές.  Και όμως, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Το κατάστημα άνοιξε τον Ιούλιο του 2008, την ίδια ημέρα που κυκλοφόρησε το iPhone 3G, και κατέγραψε 10 εκατομμύρια downloads ήδη από το πρώτο σαββατοκύριακο της λειτουργίας του. Καθώς η ποικιλία των εφαρμογών διευρύνονταν και σε άλλες πλατφόρμες όπως το iPod Touch, το iPad, και το Mac, η Apple έβλεπε τα έσοδά της να πολλαπλασιάζονται. Η εταιρεία λαμβάνει ποσοστό 30% από την πώληση κάθε εφαρμογής ενώ τα υπόλοιπα πηγαίνουν στους σχεδιαστές.
Η μάχη με τον καρκίνο


Στη σύνθετη φωτό επάνω βλέπουμε τον Jobs στις εναρκτήριες ομιλίες του, αριστερά στις 8 Σεπτεμβρίου 2008 στο Σαν Φραντσίσκο της Καλιφόρνια και δεξιά στις 12 Οκτωβρίου 2005 στο Σαν Χοζέ της Καλιφόρνια. Ο Jobs ανακοίνωσε ότι σήμερα δίνει αγώνα ενάντια σε ένα πρόβλημα ορμονικής δυσλειτουργίας που ευθύνεται για αυτή τη μεγάλη απώλεια βάρους. Ο Jobs, που κατάφερε να ξεπεράσει τον καρκίνο στο πάγκρεας, είπε ότι θα παραμείνει στη θέση του CEO της Apple ενώ παράλληλα θα συνεχίζει τη θεραπεία του. Στις 24 Αυγούστου του 2011, παραιτήθηκε από τη θέση του CEO, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του και τις προσδοκίες της εταιρίας ως διευθύνων σύμβουλος της Apple. Φωτογράφος: Justin Sullivan/Getty Images

IPad



Κυκλοφορία: 3 Απριλίου 2010
Προδιαγραφές: Μνήμη 256 MB, επεξεργαστής 1 GHz
Στην αρχή ορισμένοι κριτικοί έσπευσαν να σχολιάσουν για το iPad ότι δεν ειναι παρά μια πιο μεγάλη έκδοση του iPhone. Οι πωλήσεις των 7,3 εκατομμυρίων iPads μέσα στο πρώτο τρίμηνο αμέσως μετά τη διάθεση των συσκευών στην αγορά σύντομα έκαναν τους ίδιους κριτικούς να αναρωτιούνται πόση ακόμα ζωή έχουν τα PC.

IPad 2



Κυκλοφορία: 3 Μαρτίου 2011
Προδιαγραφές: Μνήμη 512 MB, επεξεργαστής 1 GHz
Με το χαρακτηριστικό στυλ της Apple, η δεύτερη γενιά του iPad αποτελεί τη ραφιναρισμένη έκδοση του αρχικού μοντέλου χωρίς να χάνει όμως την κεντρική ιδέα της συσκευής. Το iPad 2 είναι πιο λεπτό, πιο ισχυρό, και έχει επιπλέον εμπρόσθια και οπίσθια κάμερα για video chat. Η τελευταία έκδοση έχει προοπτικές για σημαντικές πωλήσεις ως επαγγελματικό εργαλείο: η Apple έχει δηλώσει ότι περισσότερες από το 65% των εταιρειών του δείκτη Fortune 100 εξετάζουν την πιθανότητα χρήσης του iPad, σύμφωνα με το Bloomberg.

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1268492

1 σχόλιο :

  1. Όπως λέει και ο xray που τον έκλεψε η Miera… αν και δεν το διάβασα, καλό μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...