Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα... o Nαπολιτάνος.

Λοιπόν
...ο Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα είναι Nαπολιτάνος δάσκαλος και αυτές είναι εκθέσεις μαθητών του δημοτικού τις οποίες έχει εκδώσει σε τέσσερα βιβλιαράκια. Κατά την γνώμη μου, έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο για το πηγαίο παιδικό χιούμορ, αλλά και για τις διαφορές και ομοιότητες μιας κοινωνίας που δεν διαφέρει και πολύ από την δική μας… κάτι το οποίο αξίζει έστω και λίγο να το μελετήσουμε.
Αυτά τα ολίγα μαζί μ’ ένα μικρό δείγμα εκθέσεων.
Τα υπόλοιπα γλυκανάλατα του τύπου, «… πριν από δεκαοκτώ χρόνια έπεσε στα χέρια μου…», «… ανθολόγιο από ξεκαρδιστικά, σπαρταριστά, και ταυτόχρονα πικρά, γεμάτα μικρές, σκληρές αλήθειες ειπωμένες με τέτοιο αυθορμητισμό …», «…που έπρεπε να μαζέψει πρώτα τους μαθητές του απ’ τις δουλειές τους για να μπορέσει να τους διδάξει και…» στα βιβλιοπωλεία και στις μηχανές αναζήτησης,  γιατί, εκτός του ότι τα έχω βαρεθεί μου θυμίζουν και Λένα Μαντά.


Τι γνωρίζεις για τον Βουδισμό, τον Ισλαμισμό και τον Κομφουκιανισμό.
Αρχίζουμε από το βουδισμό που είναι ο πιο χαζός.
Ο βουδισμός παρουσιάζει ένα Βούδα με μια κοιλιά μεγαλύτερη από του Πάολο Βιλάτζο κι αυτοί, αντί να καταλάβουν ότι ο Θεός δεν μπορεί να έχει τέτοια κοιλάρα, τον πιστεύουνε και τον παρακαλάνε κιόλας.
Οι θρήσκοι του βουδισμού έχουνε όλοι το κεφάλι γουλί και τους λένε βόντζους, που δεν είναι όμως η παλιοκουβέντα που ξέρουμε.
Εξαιτίας του βουδισμού, στην Ινδία δεν τρώνε τις αγελάδες, που γι' αυτούς είναι οι δικοί μας άγιοι, και τα παιδιά εξαιτίας αυτών των αγίων, είναι όλα αδύνατα αδύνατα.
Το μόνο καλό της Ινδίας είναι ότι είναι όλοι φτωχοί και δεν έχουνε μαφία σαν και μας.
Ο Μωάμεθ μετά είναι ένας άλλος!Εξαιτίας του γίνονται πάντα οι πόλεμοι στον κόλπο, κάνανε και σταυροφορίες εναντίον μας! Οι γυναίκες δεν κοιτάνε στο πρόσωπο κανένα, εξαιτίας των πέπλων,αυτοί λένε ότι είναι ακάθαρτες, τέλος πάντων, είναι το αντίθετο από τις ινδικές αγελάδες. Για κάθε σκοτωμένο χριστιανό, ένας μωαμεθανός πηγαίνει στον παράδεισο. Εξαιτίας τους, αργά ή γρήγορα, θα γίνει ο παγκόσμιος πόλεμος.Κάνουνε και τους καμπόσους επειδή έχουνε το πετρέλαιο οι γύφτοι! Ο μοναδικός που γλιτώνει μετά από μας, είναι λογικό, είναι ο κομφουκιανισμός. Ο ανώτερος του κομφουκιανισμού ήτανε ο Κομφούζιος. Ο Κομφούζιος έλεγε πάρα πολύ ωραίες φράσεις που τις γράψαμε στο τετράδιο. Για παράδειγμα: "Αν επανορθώνεται γιατί θυμώνεις; Αν δεν επανορθώνεται γιατί θυμώνεις;"
Το μόνο κρίμα, είναι ότι ο Κομφούζιος ήτανε πάρα πολύ κινέζος.
*****
Ποια από τις πολλές παραβολές του Ιησού Χριστού προτιμάτε;
Εγώ προτιμάω το τέλος του κόσμου γιατί δεν φοβάμαι, επειδή θα είμαι πεθαμένος από ένα αιώνα κιόλας.
Ο Θεός θα ξεχωρίσει τις κατσίκες από τους βοσκούς, ένας αριστερά και ένας δεξιά, στη μέση αυτοί που θα πάνε στο Καθαρτήριο.
Θα είναι πάνω από χίλια δισεκατομμύρια, περισσότεροι και από τους Κινέζους, ανάμεσα σε κατσίκες, βοσκούς κα αγελάδες. Αλλά ο Θεός θα έχει τρείς πόρτες. Μια πάρα πολύ μεγάλη ( που είναι η Κόλαση), μια μεσαία (που είναι το Καθαρτήριο) και μία πάρα πολύ στενή (που είναι ο Παράδεισος). Μετά ο Θεός θα πει: - βγάλτε το σκασμό όλοι! Και μετά θα τους χωρίσει. Ένας από δω και τον άλλον από κει. Μερικοί που θέλουνε να κάνουν τους πονηρούς θέλουνε να πάνε από δω, αλλά ο Θεός τους βλέπει. Οι κατσίκες θα πούνε ότι δεν έχουνε κάνει τίποτα, αλλά λένε ψέματα. Ο κόσμος θα σκάσει, τα άστρα θα σκάσουν, το Αρζάνο θα γίνει χίλια κομματάκια. Ο δήμαρχος του Αρζάνο και ο δημοτικός σύμβουλος θα πάνε ανάμεσα στις κατσίκες. Θα υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα, ο Άρης θα σκάσει, οι ψυχές θα πάνε και θα γυρίσουνε από τη γη για να πάρουνε τα κορμιά, ο δήμαρχος του Αρζάνο και ο δημοτικός σύμβουλος θα πάνε ανάμεσα στις κατσίκες. Οι καλοί θα γελάνε και οι κακοί θα κλαίνε, εκείνοι από το καθαρτήριο λίγο θα γελάνε και λίγο θα κλαίνε. Τα αβάφτιστα μωρά θα γίνουνε πεταλούδες.
Εγώ ελπίζω να την βολέψω.


 Η πείνα στον κόσμο.

Η πείνα στον κόσμο είναι αρκετή. Υπάρχουνε λαοί που πεθαίνουν από την πείνα. Υπάρχουνε οι μύγες. Οι κροκόδειλοι. Οι αράχνες. Η πείνα. Είναι η Αφρική. Αλλά ούτε η Ινδία αστειεύεται. Στην Κίνα αν δεν κάνεις παιδί σε πληρώνουνε.
Η πείνα στον κόσμο είναι ένα σωρό όπως τα σκουλήκια., όπως οι σκουληκαντέρες. Υπάρχουνε λαοί πλουσιότατοι, που δεν ξέρουνε ούτε που βρίσκεται το σπίτι της πείνας, αλλά υπάρχει η Ινδία, η Αφρική και τα Μπαζιλικάτα (Νομός στο Νότο της Ιταλίας) που ξέρουνε που βρίσκεται το σπίτι της πείνας.
Ο κόσμος είναι αηδία. Η γη είναι αηδία. Το ανθρώπινο πλάσμα είναι αηδία. Ο κόσμος κάνει όπως ο πλούσιος Επουλόνε και ο Λάζαρος θα ήτανε η Αφρική και λίγο το Περού. Μια φορά το Περού ήτανε πάρα πολύ πλούσιο, τώρα του πονάει πολύ η κοιλιά από την πείνα.
Ο κόσμος είναι αηδία, εγώ δεν φοβάμαι να το πω, γιατί είμαι ο επιμελητής, και μερικά πράγματα μπορώ να τα λέω.
Και αυτή την έκθεση την τελειώνω μ΄ αυτές τις λέξεις: ο άνθρωπος δεν κατάγεται από τους πιθήκους, αλλά από τα βαμπίρ! 
 


Είναι σωστό να διδάσκεται στα σχολεία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;

Ναι, είναι σωστό, σωστότατο, και δεν μιλάω για μένα, που ορισμένα πράγματα τα ήξερα πριν γεννηθώ, αλλά για τους άλλους, που αν δεν τα μάθουν στο σχολείο ή στο Κατηχητικό, γίνονται έντεκα ή δώδεκα χρονών και πιστεύουν ότι γεννήθηκαν από ένα λάχανο (όπως λέμε εμείς πως τα έφερε ο πελαργός, στην Ιταλία λένε πως τα βρήκανε κάτω από ένα λάχανο) ή ένα μαρούλι. Το ίδιο συμβαίνει με την Μπεφάνα (μυθική γριούλα που πιστεύουν ότι κατεβαίνει από τις καμινάδες για να τους φέρει δώρα) και τον άγιο Βασίλη που αν δεν τους πουν στο σχολείο πως δεν υπάρχουν, πάνε στο γυμνάσιο και περιμένουν ακόμα τα δώρα, τζάμπα.

Το μεγαλύτερο φταίξιμο είναι των μεγάλων, που λένε πολλές μαλακίες στα παιδιά. Στο κολέγιο που πήγαινε η γιαγιά μου, οι καλόγριες τους μαθαίνανε ένα τραγουδάκι και αντί «αγάπη» λέγανε «λάσπη» και τα κοριτσάκια δεν καταλαβαίνανε τίποτα και νομίζανε ότι ήτανε χαζές.

Οπότε είναι σωστότατο να γίνεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, γιατί όταν λέμε το «Χαίρε Μαρία» και λέμε «Ευλογημένος ο καρπός του στήθους σου Χριστέ», πρέπει να εξηγάμε στα παιδιά ότι αυτό το στήθος σημαίνει κοιλιά και όχι λάχανο ή μπρόκολο – Χριστός.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι πολύ ωραίο πράγμα και αν κάποιος ντρέπεται να ακούσει, ας πάει το βράδυ να κρυφοκοιτάξει στην κρεβατοκάμαρα των γονιών του και θα καταλάβει πως έχει το πράγμα. Το μοναδικό λάθος στο σχολείο είναι που βάζουνε τις καλόγριες να κάνουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αφού αυτές, οι καλόγριες, επειδή δεν καταλαβαίνουν τίποτα από σεξ γίνανε καλόγριες.
 
 
 
*****


Σχολιάστε τη φράση του αγίου Παύλου: «Γυναίκα να υπακούς τον Άντρα γιατί είναι ανώτερος σου».
Παρ' όλο που αυτή η φράση φαίνεται άδικη, νομίζω ότι, αν ξέρουμε να την εκτιμήσουμε, δεν είναι άδικη, επειδή την είπε ο Παύλος, ένας άγιος πατέρας, φίλος του Χριστού, που σίγουρα δεν έλεγε μπούρδες. Αν αυτή τη φράση την είχε πει ένας οποιοσδήποτε, τότε εντάξει, ήτανε μαλάκας.

Εγώ αυτά τα πράγματα τα λέω παρ' όλο που είμαι κορίτσι και δε με συμφέρει να τα πω. Ο άντρας πρέπει να είναι ανώτερος από τη γυναίκα, γιατί στη ζωή υπάρχει πάντα ένας που διοικεί, και ένας άλλος που υπακούει. Αν διοικούσαν όλοι, τότε ποιος θα υπηρετούσε; Δε θα υπήρχε ούτε ένας σκουπιδιάρης στους δρόμους. Και ποιός θα μάζευε το τραπέζι, αν δεν το έστρωνε κανένας;

Για παράδειγμα: σ' αυτό το σχολείο κάνει κουμάντο η διευθύντρια και όλοι πρέπει να την υπακούνε. Αλλά όταν η διευθύντρια γυρίζει στο σπίτι και συναντάει τον άντρα, ο άντρας, ακόμα κι αν είναι επιστάτης σ' αυτό το σχολείο, είναι αυτός που διατάζει τη διευθύντρια, γιατί είναι ο άντρας της.

Στο σπίτι μου διατάζει ο πατέρας μου, αμέσως μετά έρχεται η μάνα μου, αλλά εγώ ξέρω μια οικογένεια όπου πρώτα διατάζει η μητέρα και μετά έρχεται ο πατέρας, γιατί ο πατέρας έχει μόνο ένα πόδι. Εμένα, για την ώρα, στο σπίτι με διατάζουνε όλοι, γιατί είναι όλοι σερνικοί, αλλά όταν παντρευτώ θα τα πληρώσει όλα - και με το δίκιο μου - ο άντρας μου! [...]



Σχολιάστε τη φράση του Χριστού: «Να αγαπάτε τους εχθρούς σας»

Ο Χριστός μετρούσε τα λόγια του, δεν έλεγε μπούρδες. Αν έφερνε ένα παράδειγμα, ήταν ο πρώτος που το έκανε πράξη, δεν ήταν ένας δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν κρατούσες, όπως οι θεοί της Ελλάδας και οι μούμιες της Αιγύπτου. Αυτός ήταν ο πρώτος που αγάπησε τους εχθρούς του: τον Βαραβά έβαλε να τον ελευθερώσουν, τον Ιούδα, παρ' όλο που μετά τον άφησε να τον κρεμάσουν, μέχρι την τελευταία στιγμή έκανε πως δεν ήξερε τίποτα, στο Ρωμαίο στρατιώτη του βοήθησε το γιο του, τον καλό ληστή τον συγχώρεσε στον σταυρό. Κι άλλα πολλά συγχώρια, που τώρα δεν τα θυμάμαι. Έτσι μας είπε να κάνουμε κι εμείς, είπε να αγαπιόμαστε ο ένας με τον άλλο, έστω κι αν είμαστε όλοι αντίθετοι. Πράγματι που είναι το περίεργο αν δύο αρραβωνιασμένοι αγαπιούνται αμοιβαία, ή πατεράδες και μανάδες ή αδελφοί και αδελφές; Είναι φυσικό αυτά τα είδη να αγαπιούνται. Το δύσκολο βρίσκεται στο αντίθετο!

Εγώ όμως αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν να αγαπάς έναν εχθρό; Το ξέρω ότι θα έπρεπε, αλλά είναι πολύ δύσκολο, για να μην πω εξίσου αδύνατο. Για παράδειγμα, εγώ θα έπρεπε να αγαπάω τον Τζίνο Μελκιόρε, που στην παράσταση μ' έκανε να κάνω επίτηδες λάθος κι έφαγα ένα σκαμπίλι από την Αδελφή Ανιέζε. Εγώ τον Τζίνο Μαλκιόρε θα τον μισώ σ΄ όλη μου τη ζωή, δε θα ξεχάσω ποτέ αυτό που έκανε! Και τον Εντουάρντο Τζιλιμπέρτι τον μισώ, επειδή μια φορά, κατά λάθος, του χτύπησα το χέρι με τη στέκα του μπιλιάρδου, κι αυτός μου έδωσε ένα χαστούκι. Το εκμεταλλεύτηκε, γιατί ήταν μεγαλύτερος μου. Καλά να πάθει τώρα που είναι άνεργος.

Και όμως, θα έπρεπε να τους αγαπάω. Κι εγώ θα το ήθελα, αλλά δεν τα καταφέρνω με τίποτα. Αλλά, προσπαθώντας και ξαναπροσπαθώντας, ίσως μια μακρινή μέρα τα καταφέρω.


2 σχόλια :

  1. Το πρώτο το διάβασα. Ανησυχώ για το πόσο πολύ έβαλε το χεράκι του ο δάσκαλος στις εκθέσεις των παιδιών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και το έχει βάλει. Όμως κάποιος που έχει μια ιδέα σαν κι αυτή, σίγουρα έχει σεβαστεί το πρωτότυπο.

    Επίσης, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να γράψει σαν παιδί. Ακόμα και ο Τριβιζάς που είναι άπιαστος, δεν μπορεί να μιλήσει την γλώσσα αλλά στην γλώσσα των παιδιών.

    Τέλος το σημαντικότερο για μένα στην περίπτωση αυτή δεν είναι το αστείο, αλλά οι διαφορές και οι ομοιότητες μιας κοινωνίας που δεν διαφέρει και πολύ από την δική μας κι εδώ να προσθέσω όλες τις κοινωνίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...