Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

José Luis Sampedro

12 σχόλια :

  1. Πολύ χαριτωμένος κυριούλης, αλλά αυτά που λέει ο ίδιος και οι διαδηλωτές, δεν τα έχετε ακούσει εκατομμύρια φορές; Εγώ πάντως τα έχω βαρεθεί. Και βέβαια, δεν περιμένω να ακούσω τίποτα ενδιαφέρον από κάποιον διαδηλωτή που του ζητάνε μια ολιγόλεξη δήλωση για τα όποια τεκταινόμενα. Καλύτερα να ακούσω νέο ποδοσφαιριστή και τις δηλώσεις του. Πραγματικά όμως απορώ. Δεν χορτάσαμε συνθηματολογία; Κι άλλο κάρβουνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά xray έχεις απόλυτο δίκιο λόγια-λόγια και στα σημεία που περιμένεις να μάθεις κάτι διαφορέτικο, απολύτως τίποτα. Αλλά τι κάνουμε πως πορευόμαστε? απλά καθόμαστε και τα τρώμε στα μούτρα? σε καμία βδομάδα θα έχει λήξει το πανηγύρι εκεί στην Ισπανία και πάλι όλοι θα επιστρέψουν εκεί που ήσαν πριν και η ζωή συνεχίζεται? Και στη μέση ανατολή που ξεσικώθηκαν αντέδρασαν πέθαναν στους δρόμους τι γίνεται τώρα? Η για να πούμε και για τα εν οικω μας, μετά από μια πορεία έξω από τη Βουλή αλλάζει κάτι προς το καλύτερο? Γίνεται πορεία και πριν ακόμα αυτή ολοκληρωθεί ασχολούμαστε όλοι με τους τραυματίες διαδηλωτές. Μήπως το παιχνίδι έχει χαθεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς δεν έχουμε χωνέψει τα λάθη μας – τα χωνεύουμε αργά – γι’ αυτό και δεν έχουμε χορτάσει συνθηματολογία. Για να χορτάσεις, πρέπει κάτι να αλλάξει. Όσο δεν αλλάζει αισθάνεσαι πεινασμένος. Για μένα η επανάληψη κάνει καλό. «Πόσα λεφτά παίρνει ένας βουλευτής; Πότε συνταξιοδοτείτε; Ποιος τον επιβλέπει; Σε ποιόν είναι υπόλογος;» καλό είναι να τα ακούμε συνεχώς, μήπως και αλλάξει κάτι. Θα μου πεις… πιο καλό κάνουν οι ολοκληρωμένες προτάσεις – λύσεις. Σίγουρα, μα δεν νομίζω πως τα λόγια είναι περιττά.
    Ο κυριούλης πάλι τι σου έφταιξε; Μια χαρά τα λέει.
    Τέλος, νομίζω πως πολύ ενδιαφέρον έχει η ειρηνική διαμαρτυρία, κάτι εντελώς άγνωστο σε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι το κλειδί εδώ (όπως και αλλού), είναι το συναίσθημα στην αντιμετώπιση της ζωής. Όπου παρεισφρύει αυτό το άτιμο, τα κάνει όλα σκ../ Δεν θέλω να επεκταθώ εδώ, αλλά για σκεφτείτε, οι απανταχού ισχυροί, έχουν εξοβελίσει το συναίσθημα από τις πράξεις τους, εδώ και αιώνες για να μην πω χιλιετηρίδες. Αυτό θα έπρεπε να μας δείχνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα αντιμετώπισης οποιασδήποτε κατάστασης, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από αυτό το βαρίδι, αν θέλει να είναι αποτελεσματική.
    Δυστυχώς, οι μαζικές εκδηλώσεις κάθε είδους, κυριαρχούνται από το συναίσθημα, οπότε δεν θα μπορέσουν ποτέ να είναι αποτελεσματικές σε κανένα επίπεδο. Πάντα θα λειτουργούν ως βαλβίδα ασφαλείας που θα μπορούν να την ανοιγοκλείνουν κάποιοι που δεν δεσμεύονται από συναισθηματισμούς.
    Όσο για τον κυριούλη, του βγάζω το καπέλο για τη διαύγεια και τη συγκρότηση που έχει στην ηλικία του, αλλά βγάζω επίσης και καντήλες όταν ακούω ότι "κάποιοι" θέλουν να μας κάνουν αυτό και εκείνο. Το μόνο που μας κάνουν "κάποιοι", είναι να μας ψεκάζουν, πράγμα που οδηγεί σε νηφαλιότητα και θέαση των πραγμάτων αφ' υψηλού.
    Μίλα κι εσύ ρε Badstuber...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΓ. Δεν ξέρω για την ειρηνική διαμαρτυρία, εγώ πάντως είμαι εναντίον οποιασδήποτε διαμαρτυρίας. Οποιοσδήποτε επαρκώς συγκροτημένος άνθρωπος, δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί.
    (Τώρα μου ήρθε αυτό. Για ελέγξτε το παρακαλώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ ειμαί υπερ όλου του εγχειρήματος και είναι πολύ εντυπωσιακό που επικρατεί το ειρηνικό κλίμα, βέβαια οι κυβερνώντες μπορεί να τους έχουν και γραμμένους στα @@ τους για αυτό και δεν υπάρχει καταστολή, θα βαρεθούν και θα πάνε σπίτια τους κάποια στιγμή. Ο όρος διαδήλωση δεν νομίζω να είναι κακός το θέμα είναι πόσοι από αυτούς που διαμαρτύρονται διαδηλώνουν πάνε στις πορείες έχουν συναίσθηση του τι πραγματικά κάνουν. Συμφωνώ με mathepeze για το ότι η επανάληψη κάνει καλό για να μάθουν και οι χάζοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν νομίζω ότι ο όρος "εγχείρημα" είναι και πολύ σωστός. Μάλλον πρόκειται για μια ακόμα συναισθηματική αντίδραση όπως έγραψα. Οι κυβερνώντες φυσικά και τους έχουν γραμμένους σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι ίδιοι δεν δεσμεύονται από το συναίσθημα. Επίσης, είναι αλήθεια ότι οι διαδηλωτές δεν έχουν συναίσθηση του τι κάνουν, το συναίσθημα τυφλώνει. Όσο για την επανάληψη, οι χαζοί δεν μαθαίνουν, ενώ οι έξυπνοι δεν την χρειάζονται. Η ιστορία αυτό νομίζω ότι έχει δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε Xray μπας και είσαι ο ΓΑΠ και παρακολουθείς τις κάλτσες ινκόγκνιτο και με ψευδώνυμο φόρο τιμής ατο γυμνασμενο και λεπτό κορμί σου; Ας πέσουν οι μάσκες επιτέλους... Πού είναι οι σοβαρές κάλτσες να αντιτάξουν τα στήθη τους; Εδώ έχουμε πόλεμο... και μας έχουν πάρει φαλαγγι.. Karl, Mathepeze, Badstuber ζείτε ή σας έδεσε η αντιτρομοκρατική; Μπάτσοι Γουρούνια Δολοφόνοι .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ τα αντι-Τάσο πάντως, μαλάκες, ε μαλάκες! Καλά τουσταπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι άλλο ένα έντομο που ενοχλεί το λιοντάρι, την τίγρη, δεν ξέρω αν τα χετε δει στα ντοκυμαντέρ, αυτό ακριβώς είναι όμως, χωρίς να θέλω να μειώσω αυτό που κάνουν. Γιατί είναι απλά ένα έντομο; Επειδή δεν έχουν κάποια υποστήριξη, δεν τους "θέλει" κανένας. Στην Συρία τους "θέλουν". Φανταστείτε να γινόταν η Ισπανία, Συρία. Άντε μετά να τους πείσεις ότι δεν τους "θέλεις".

    anyway, εμείς εδώ δεν νιώθουμε κρίση, δεν νιώθουμε τίποτα. Επομένως αν το λήξουμε εδώ, θα είμαι και πολύ Kofi Annan.

    Πάντως(άσχετο), να πω και μια μεγάλη αλήθεια: Οι κοπέλες, είτε τους λες "σε αγαπώ" είτε τις βρίζεις.. πάντα κατα βάθος γουστάρουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι εγώ όταν ακούω ότι «κάποιοι» θέλουν να μας κάνουν αυτό και εκείνο, στην καλύτερη των περιπτώσεων γελάω. Μη στέκεσαι όμως μόνο σε αυτά τα λόγια. Σίγουρα για να φτάσεις στην αρχηγία πρέπει να είσαι σκληρός. Σίγουρα όμως, οι πολλοί μπορούν να καταφέρουν περισσότερα από τους λίγους. Αν ισχυρίζεσαι πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε γι’ αυτό.
    Επίσης η εξέλιξη δεν στηρίχθηκε στην έλλειψη συναισθήματος. Εξελικτικά η φύση πρόσθεσε το συναίσθημα στην «λογική», οπότε η αναγκαιότητά του είναι δεδομένη. Ο βαθμός είναι αμφισβητήσιμος.

    Το ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση, δε σημαίνει πως δεν είναι εγχείρημα. Για εγχείρημα μιλάμε και όχι αποστολή αυτοκτονίας.

    Το «οποιοσδήποτε επαρκώς συγκροτημένος άνθρωπος, δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί» είναι πράγματι άριστο, φτάνει να μην συγχέουμε την διαμαρτυρία με την τοποθέτηση. Ο κυριούλης π.χ. δεν μου φαίνεται να διαμαρτύρεται για κάτι, απλά εκφράζεται ενάντια σ’ ένα σύστημα που δείχνει να πεθαίνει. Η εναντίωση των «απ’ έξω» στους «από μέσα» δεν είναι πάντα διαμαρτυρία. Η απαξίωση των «από μέσα» κάνει την εναντίωση να φαίνεται ως διαμαρτυρία.

    Τέλος, για να βάλω και καμιά τελεία, ίσως οι έξυπνοι να μην χρειάζονται την επανάληψη, οι χαζοί όμως την έχουν ανάγκη – βλέπε εξέλιξη, όχι ιστορία – και σίγουρα δεν υπάρχουν μόνο έξυπνοι και χαζοί.

    ΥΓ. Mits_F μην ανησυχείς… δεμένο τον έχω… με ντοκουμέντα!!! Στα Εξάρχεια μεγάλωσε... χαχαχα
    Badstuber… πρέπει οπωσδήποτε να πούμε δυο λόγια για την τελευταία σου παρατήρηση, αλλά πότε και που… δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...