Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ξανασκέψου την Αθήνα

Αιώνια και φθαρμένη, σκληρή και οικία, φίλη και συνένοχη


Ξανασκεφτήκαμε την πόλη γυρίζοντας αυτό το βίντεο για το Rethink Athens.

Την καταγράψαμε πρωί και βράδυ. Χαζέψαμε. Και χαθήκαμε: στις στέγες, το πέρα-δώθε, τους περαστικούς, τους σκύλους και στις σκιές, τα χαμόγελα, την ατμόσφαιρα που βαραίνει από το μοίρασμα του αέρα. Ακούσαμε την πόλη, τους ήχους της να δυναμώνουν και να μαλακώνουν -πουλάκια, κόρνες, φωνές, ασθενοφόρα, κουδουνάκια από ποδήλατα, αχός, αεράκι και φύλλα, σιωπή. Κάναμε κύκλους. Την ανεβοκατεβήκαμε. 
«Εδώ έγινε αυτό κι εκεί εκείνο…».

   


Η πόλη δεν είναι τίποτα χωρίς τη ζωή της
. Και αυτό φιλοδοξεί να μεταφέρει από τις μακέτες στην πραγματικότητα το Rethink Athens, o ευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που διοργανώνει και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση με σκοπό να μεταμορφώσει το παραμελημένο κέντρο της Αθήνας. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον, από το να το σχεδιάσεις».

Σκέψου, λέει, μια Αθήνα που με άξονα την Πανεπιστημίου και επίκεντρο την Ομόνοια, αναδεικνύει την χαμένη της ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία.
Που κέντρο της είναι ο «άνθρωπος», και ο άνθρωπος αυτός επιλέγει ξανά το κέντρο για να ζήσει. Που το τραμ φτάνει ως τα Άνω Πατήσια, η Πανεπιστημίου γίνεται φιλική στον πεζό και τον ποδηλάτη, που η σύγχρονη πόλη είναι σε άμεση επαφή με τους αρχαιολογικούς της χώρους, που ένας νοητός δακτύλιος συνδέει Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, με το Αρχαιολογικό μουσείο, την πλατεία Ομόνοιας, το Μοναστηράκι και το Θησείο.

Με λίγα λόγια σκέψου μια πόλη που θες να τη ζήσεις
. Μια πόλη ζωντανή που δεν θάβει την ομορφιά, που δεν αγνοεί την ιστορία και δεν αποκλείει τους ανθρώπους. Μεγάλες προσδοκίες; Φυσικά μια πόλη δεν αλλάζει μόνο με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, με μακέτες, με πεζοδρομήσεις, με αναδομήσεις. Για να αλλάξει πρέπει όλοι να ξανασυνδεθούν μαζί της, να ξανασκεφτούν τη θέση τους μέσα σε αυτήν.

http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG2022

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...