Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Blue Man Group! Blue Man School!!!

Το σπουδαίο συγκρότημα των Μπλε Ανθρώπων από το 2006 έχει ιδρύσει το  δικό του σχολείο!





Πρόκειται για ένα δημοτικό σχολείο κατ΄  αρχήν, καθώς έπρεπε να αρχίσουν από την αρχή, όπως δήλωσαν, αλλά που φυσικά θα αναπτυχθεί σε πλήρες σχολείο στη συνέχεια. Το πρόγραμμα και τα μαθήματα δίνουν τη μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργικότητα, ένα τομέα που οι Blue Man εξερευνούν σταθερά με τεράστια επιτυχία, έχοντας ανοίξει ένα εντελώς καινούριο δρόμο στη μουσική, τη δημιουργία της και την πρόσληψή της από το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμβουλος στο σχολείο είναι ο Κεν Ρόμπινσον, το τελευταίο βιβλίο του οποίου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ‘’Εν Πλω’’ και στη χώρα μας, ενώ φυσικά οι συμμετοχές για την επόμενη σχολική χρονιά έχουν ήδη συμπληρωθεί.

Το πρωτοποριακό σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Υόρκης και τα τυχερά παιδιά εκεί απολαμβάνουν ήδη παιχνίδια, ασκήσεις, ήχους, εικόνες, σε μια καθημερινότητα που απέχει παρασάγγας από την αντίστοιχη καθημερινότητα άλλων αμερικανικών σχολείων, ενώ η σύγκριση με τα δικά μας σχολεία καλύτερα να μην αναφερθεί καθόλου.

Γονείς, δάσκαλοι, μαθητές και άλλοι συντελεστές δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ενώ το καινούριο σχολείο απολαμβάνει μεγάλης δημοσιότητας και προβολής από τα ΜΜΕ.

Το ενδιαφέρον για μένα δεν είναι η σύλληψη καθ' αυτή της ιδέας για ένα καινούριο σχολείο, αλλά κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό νομίζω. Αυτό είναι η ευελιξία του εκπαιδευτικού συστήματος στην Αμερική, η οποία έκανε δυνατή τη δημιουργία αυτής της πρωτοποριακής σύλληψης για το σχολείο αυτό του μέλλοντος. Σε μια εποχή που εδώ συζητάμε για τα βιβλία των θρησκευτικών και της ιστορίας, που μαθητές και φοιτητές κλείνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για διάφορους λόγους, που οι απόφοιτοι της εκπαίδευσής μας βγαίνουν από τα διάφορα ιδρύματα με ένα άχρηστο και παρωχημένο χαρτί στο χέρι, αμήχανοι και ανήμποροι να παρακολουθήσουν καν (πόσο μάλλον να κατευθύνουν) τις εξελίξεις στην επιστήμη, τις τέχνες, την τεχνολογία, σε αυτή την εποχή, βλέπουμε ένα λαμπερό παράδειγμα που όμως αδυνατούμε πλήρως να μιμηθούμε ή, γιατί όχι, να ξεπεράσουμε!

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν είναι μια επιλογή πια. Είναι μια πιεστική αναγκαιότητα και όσο γρηγορότερα το αντιληφθούμε αυτό, τόσο το καλύτερο.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του καινούριου σχολείου είναι:
http://www.theblueschool.org


















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...