Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ο δίσκος πάντα γυρίζει ..

By xrisa-fi και Musicholic...

Και να μαστε εδώ! Πρώτη Δεκέμβρη σε μια Ελλάδα που ξέχασε να χειμωνιάσει και που ο Άγιος Βασίλης άρχετε απ’ τη Hawaii και όχι απ’ τη Καισαρεία, φορώντας κόκκινο t-shirt,  σαγιονάρες και έχει ηλιοκαμένη μύτη. Και ενώ όλα στολίζονται αγνοώντας το ξενέρωμα σου και το λεωφορείο σε πηγαίνει απ’ τη σχολή στο σπίτι πίνοντας coca cola με τη φιγούρα του πρησμένου απ’ τα μελομακάρονα γεράκου,  εσύ χαζεύεις απέναντι σου το αγόρι που κάτω απ’ το μανίκι της μπλούζας του αχνοφαίνονται  ζωγραφισμένες νότες .
Νότες μικρές, νότες μεγάλες που χάνονται στο σώμα που καλύπτει η μπλούζα και που αναρωτιέσαι αν κάπου κρύβεται ζωγραφισμένο ένα μεγάφωνο που τις «γεννά».  Και ενώ εσύ συνεχίζεις να τον παρατηρείς βλέποντας τον να χτυπά ρυθμικά το πόδι του, προσπαθείς  να φανταστείς το σκοπό του τραγουδιού που ακούει.. τα μέρη που μπορεί να ταξιδεύει.

Μουσική! Τρεις συλλαβές , επτά γράμματα, χιλιάδες συναισθήματα. Μουσική και συναισθήματα, ένας  ατέρμονος κύκλος που το ένα γεννά το άλλο και τρέφεται απ’ αυτό. Τι είναι αυτό λοιπόν που κρύβει το Mp3 που κλείνεις στη χούφτα σου σα φυλακτό ενώ σκοντάφτεις αφηρημένος πάνω σε περαστικούς που σε κοιτούν περίεργα? Τι είναι αυτό που σε κάνει να κλειδώνεις πόρτες και να ανοίγεις παράθυρα ενώ εσύ ενώνεσαι με το δροσερό πάτωμα και λυτρώνεσαι απ’ όλες τις γκρι φωτογραφίες που τράβηξες κατά τη διάρκεια της μέρας?  

Όταν η μουσική συνάντησε τις στιγμές μας τις έκανε μαγικές, τις έντυσε με ζελατίνη για να διατηρηθούν για πάντα στο χρόνο. Αυτό είναι η μουσική! Μια ζελατίνη που δεν σε αφήνει να ξεχάσεις εκείνη τη στιγμή που μπήκες στο ασανσέρ ευτυχισμένος για τη προαγωγή σου, το καινούργιο σου αυτοκίνητο, τη νίκη της ομάδας σου και ενώ κατέβαινες τους ορόφους, σκέφτηκες ότι κάτι λείπει και η χαρά σου είναι μίση. Και τότε η πόρτα άνοιξε και ακούστηκε εκείνο το τραγούδι που τόσο σε φόβισε μένοντας για λίγο σαστισμένος. Εκείνο το τραγούδι που μιλάει για κάποιον που τα είχε όλα εκτός από εκείνη και που το μόνο που τη θυμίζει πια είναι η κούπα με το καφέ που άφησε βιαστικά φεύγοντας. Είναι εκείνη η στιγμή που μπήκες στο σπίτι μη ξέροντας τι πρέπει να νιώσεις,  δυνάμωσες τη μουσική και έσπασες τη κούπα με δύναμη στο τοίχο βγάζοντας μια κραυγή, γιατί ποτέ εμείς οι άνθρωποι δεν τα έχουμε όλα. Έτσι λοιπόν, μόνος  στο σπίτι μακριά απ’ όλους  άφησες το γλυκόπικρο συναίσθημα στην άκρη και χόρεψες στην υστερία μιας μουσικής που σε εξαντλεί που σε πάει πολύ χαμηλά! Και όταν πια όλα τα ακριβά δείχνουν φθηνά, όταν η τάξη είναι τόσο άτακτη εσύ κάθεσαι σκορπισμένος και ακούς εκείνο το δίσκο που άλλαξε τραγούδι και πονάει τόσο. Ο πόνος του να λες σ’ αγαπώ και να μην υπάρχει κάνεις στο δωμάτιο, σκάβοντας το δέρμα  με τα νύχια σου. Και ο δίσκος γυρίζει, εσύ ζαλίζεσαι και αναρωτιέσαι πως γίνεται αυτή τη στιγμή να σου λείπουν τα χρόνια που δεν είχες τίποτα από όλα αυτά. ..ούτε χρήματα, ούτε ακριβό σπίτι, ούτε ακριβό αμάξι, ούτε  κάποιον να σου ξεριζώνει τη καρδιά. Και τότε θες να ανέβεις ξανά σ’ εκείνη τη σκηνή, να χτυπήσεις με δύναμη τα πιατίνια σου και να χαθείς σ’ ένα τραγούδι που μιλάει για ανθρώπους ελευθέρους, νέους  με πίστη ότι τα θέλουν όλα και  θα τα έχουν.  Και ενώ η μέρα σου ξεκίνησε όσο πετυχημένα αρμόζει σ’ ένα φιλόδοξο άνθρωπο, με στόχους και όνειρα, το βράδυ σε οδηγεί με βήματα αργά και μελαγχολικά που θυμίζουν  κάποιο βαλς..το βαλς των χαμένων ονείρων! Και όταν το πρωί  έρθει και εκείνη βάλει ξανά το κλειδί στη πόρτα  εσύ θα νιώσεις ότι όλα πέρασαν. Θα νιώσεις  ότι τα πάντα χωρίς εκείνη είναι μισά και εκείνη από μόνη της είναι τα πάντα. Και ο δίσκος γυρίζει..  και παίζει ένα τραγούδι για μια αγάπη που ζει και δε χάνεται, για μια Ιουλιέτα και ένα Ρωμαίο που δε πέθαναν αλλά αναστήθηκαν, είναι μαζί και ευτυχισμένοι. Και τότε το μόνο που θες είναι να βγάλεις απ’ το γκαράζ σου τη κόκκινη vespa, να πάρεις εκείνη και να φύγεις προς εκεί που δύει ο ήλιος, εκεί που ο Manu Chao  τραγουδάει  για ανθρώπους που δε ξέχασαν ότι μια μπύρα, ένα τσιγάρο και ένα φιλί είναι ευτυχία. 

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι αυτό το άρθρο. Γι’ αυτούς που κάτω απ’ τα καλοσιδερομένα πουκάμισα, τις σφιχτές γραβάτες και τα σατέν φορέματα κρύβουν νότες σαν το αγόρι του λεωφορείου. Γι΄ αυτούς που ακόμα χτυπούν ρυθμικά και ανέμελα το πόδι τους κάτω από μεγάλα γραφεία και ψάχνουν πάντα να ολοκληρώσουν την ευτυχία τους, ξέροντας ότι όλα είναι κύκλος και ότι ο πόνος πάντα γίνεται χαρά. Γι αυτόν που τραγουδά  στη βροχή. ..και ο δίσκος πάντα γυρίζει…












22 σχόλια :

  1. Arxizw na anapolw th polh mas.. Ton kosmo pou skontaftei o enas panw ston allon gt akolouthei to ruthmo tou I-pod kai tous gerakous pou se koitoun perierga otan tragoudas monos sou sto lewforio... Kuriws omws anapolw tis skepseis pou sas odhgoun se tetoia arthra..
    Bravo paidia..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. bravo re paidia...pragmatika gamato theloume kai alla apo sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Bravo paidiaaaa... latrevw ton tropo pou grafete, ton tropo pou kanete ton anagnwsti na anapolei kathimerines "fusiologikes" xaroumenes kai mi stigmes... m'aresete..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oloi zoun apo th mousikh!! einai ta panta, gi'auto thn akoume pantou k panta, mas gemizei anamnhseis alla k prosdokies gia to mellon.. apotelei mia elpida xaras, eutuxias k aisiodo3ias... Bravo sas!!!! einai foverh h douleia sas!! :)) Vicky

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mpravo paidia sugxarhthria eiste polu swstoi se auta pou lete............sunexiste etsi...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Without music life would be a mistake. ~Friedrich Wilhelm Nietzsche

    :)

    teleio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν νομίζω ότι έχω να σχολιάσω κάτι, θα αφήσω απλά το δίσκο να γυρίζει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mousikh dn einai notes se pentagrammo toulaxiston oxi mono auto einai kuriws sunais8hmata kalo mas mhna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το σχολιο απ το lukofws..respect!!!!εγω θα πω λοιπον πως: "Music is the only way to tell you how feel.."
    και παλι μπραβο καλο μου xrisa-fi!!!κι ακομη ενα μπραβο στις μουσικαρες που postares!!!
    η γνωστη πια.."ανωνυμη" Χριστινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. de postara egw...douleia tou Musicholic einai auth :)
    euxaristoume polu <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Chrysa-fi και Musicholic σε ενα απιθανο ντουετο. το αρθρο καταφερνει να μας ταξιδεψει ευχαριστα και ταυτοχρονα να μας μελαγχολησει...
    keep on!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΑΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΗΣΕΣ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ
    ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΛΙΓΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ
    ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΑΦΗΣΕΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. paidia ti fadastikos syndyasmos einai aytos??
    BRAVOOOOOOOOO SAS!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Sigoura h mousikh einai kuriws sunais8hmata kai xwris authn den 8a mporousame polles fores na ta vgaloume kai sthn epifaneia kai na ta ekfrasoume...ektos apo ta videakia kai to ar8ro exei kati apo musicholic etsi?:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. eimai kai gw loipon ap autous pou pisteuoun pws i mousiki dinei noima stin zwi mas kai stis stigmes mas... pws ena tragoudi mporei na se gurisei 100 xronia pisw, se mia stigmi pou eixes ksexasei kai pou mono auto to tragoudi tha mporouse na sti thimisei...!!! emeis oi anthrwpoi exoume tin idiotita na sunduazoume tis stigmes mas me tin mousiki.. exoume ksexwrisei ta tragoudia kai analogws pratoume!!! mousiki.. einai to mono meso, pou se kanei na noiwtheis.. na ksespas.. na xamogelas.. na koitas kapoion mesa sta matia xwris na xreiazetai na miliseis esu.. na tou sfigeis to xeri.. na koitas to apeiro kai apla na euxesai na tan dipla sou!!!! etsi panta o diskos tha gurizei gia na mporoume na uparxoume emeis kai oi anamniseis mas mesw autou.. :)
    mpravo kai stous duo sas gi auto to arthro kai oso gia ta tragoudia einai pragmatika ena kai ena!!!!!! kelly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. kanate kai kati eksupno oso eleipa..bravo!!wraia sunergasia..elpizw na uparksei sunexeia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. mpravo fovero keimeno!!! synexise etsi..!!! Victoria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. :)))) einai kai ta kommatia pou "pathse" vevaia!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Tha niwseis oti ta panta xwris ekeinh einai misa kai ekeinh apo monh ths einai ta panta"...poso omorfo :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...