Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Όλα είναι κύκλος ..

By Xrisa-fi..

Κύκλος! Κύκλος, είναι το γεωμετρικό σχήμα που απαρτίζεται από τα σημεία του επιπέδου που ισαπέχουν από το Κ απόσταση ρ. Κύκλος είναι ο ήλιος και το γεμάτο φεγγάρι, το άλφα και το όμικρον που προσπαθούσες να σχεδιάσεις στη πρώτη δημοτικού. Κύκλος είναι όταν μικρός, εσύ και φίλοι σου πιανόσασταν χέρι- χέρι τραγουδώντας ένα χαζό παιδιάστικο τραγούδι, κύκλος είναι ένας χορός με χέρια που ενώνουν ανθρώπους που αγαπιούνται. Κύκλος είναι όλα όσα αρχίζουν, ζουν και τελειώνουν..

Η πρώτη μέρα στο σχολείο ανοίγει το κύκλο των πιο ξέγνοιαστων στιγμών, των πιο όμορφων αναμνήσεων. Ανοίγει το κύκλο που έμαθες ότι τρεις φορές το τρία κάνει εννέα, ότι η Πηνελόπη σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο αρσενικά περίμενε τον Οδυσσέα, ότι τα μαθηματικά και η φυσική δεν είναι για κορίτσια και ότι το κουδούνι του σχολείου σε συνδυασμό με το προαύλιο και μια μπάλα είναι έρωτας. Η τελευταία μέρα στο σχολείο κλείνει το κύκλο ενώ εσύ για πρώτη φορά νιώθεις ότι κάτι τελειώνει και φοβάσαι γι’ αυτό που ετοιμάζεται να αρχίσει. Η πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο σε βρίσκει να αναιρείς όσα ο πρώτος κύκλος σου δίδαξε. Σε βρίσκει να αναρωτιέσαι ποιος ορίζει τους κανόνες αριθμητικής και να υποστηρίζεις ότι η Πηνελόπη είναι γυναίκα και σαν όλες τις γυναίκες τη κουτσουκέλα της την έκανε. Αν είσαι γυναίκα απ’ την άλλη, δίνεις όλα τα δίκια σ’ αυτή τη κακομοίρα, που πόσο πια να αντέξει να περιμένει έναν άντρα που κοιμόταν με όποια έβρισκε, όπου τον ξέβραζε το κύμα. Στον νέο κύκλο, το προαύλιο είναι απλά μια αλάνα, η μπάλα μια μάζα από δέρμα και πλαστικό και ο έρωτας μια αίσθηση ναυτίας και παραίσθησης. Και ενώ εσύ παίρνεις το πτυχίο σου νιώθοντας ότι η αρχή συναντά για ακόμα μια φορά το τέλος, συνειδητοποιείς ότι δεκάδες άλλοι κύκλοι έχουν ανοίξει αυτό το διάστημα και κάνουν τη ζωή σου να μοιάζει πιο όμορφη και πιο μπερδεμένη από ποτέ..

Οι κύκλοι της ζωής μας ανοίγουν ο ένας μετά τον άλλον και πολλές φορές ο ένας τρυπώνει αλλάζοντας τροχιά στον άλλον. Ο κύκλος της αγάπης ανοίγει όταν χωρίς να το θες σκέφτεσαι για δυο, ζεις για δυο, υπάρχεις για έναν και κλείνει όταν έχεις ανάγκη να υπάρχεις για σένα όταν ξέρεις ότι πλέον μπορεί ένας νέος κύκλος να μπει σε τροχιά. Ο νέος κύκλος δεν αναιρεί τον παλιό, απλά τον προσπερνά. Ο παλιός κύκλος μένει στο πίσω μέρος του μυαλού, στη σκοτεινή πλευρά μιας καρδιάς που δε φυλακίζεται. Οι καρδιές που δε φυλακίζονται γεννούν κύκλους, γεννούν εμπειρίες, δε σταματούν να γνωρίζουν, να αγαπούν να ερωτεύονται. Όταν ένα κύκλος ανοίγει, ο προηγούμενος πρέπει να ‘χει σφραγιστεί για τα καλά, να μην αιμορραγεί, να μη στοιχειώνει..

Όταν είσαι μεγάλος και χάνεις κάποιον που σε γνώρισε μικρό, τότε νιώθεις ότι ενηλικιώνεσαι, τότε νιώθεις ότι ο κύκλος που κλείνει δεν αντικαθίσταται δεν παίρνει τη θέση του κανένας άλλος. Κύκλοι ζωής που ανοίγουν με τον ερχομό σου και όταν κλείνουν πονούν όσο μπορεί να πονέσει άνθρωπος και τρυπούν το υπόλοιπο της ζωής σου σαν μια καρφίτσα που πάντα σε ματώνει στους αιώνες. Οι άνθρωποι που σφραγίζουν τη ζωή μας με καυτό κερί πρέπει να ‘ναι λίγοι γιατί το κλείσιμο του κύκλου τους μας μηδενίζει, μας κρατάει σε μια άμμο που βουλιάζει χάνοντας τον εαυτό σου.

Κύκλοι του έρωτα, της φιλίας, της αγάπης, της οικογένειας . Κύκλοι που μας σημαδεύουν, μας μαθαίνουν, μας δυναμώνουν. Το ρολόι κάνει κύκλους χαϊδεύοντας τις ώρες, προσπερνώντας τη ζωή μας. Μια ζωή που άνοιξε το μεγάλο κύκλο για τους μικρότερους που ακλουθούν, για τους μικρότερους που θα τον καθορίσουν. Όταν ο μεγάλος κύκλος κλείσει το ρολόι θα συνεχίσει να γεννά νέους κύκλους θα συνεχίσει να γεννά ζωές και όνειρα με ή χωρίς εμάς. Όταν ο μεγάλος κύκλος κλείσει εμείς θα πρέπει να ‘χουμε γελάσει πολύ, να ‘χουμε κλάψει πολύ να ‘χουμε ερωτευτεί και προδοθεί. Όταν ο κύκλος κλείσει εμείς πρέπει να χουμε κάνει όσα θα θέλαμε να κάνουμε, σε μια ζωή που όλα είναι δρόμος και όλα είναι κύκλος ..

Καλή χρόνια!

9 σχόλια :

  1. "Όταν ο μεγάλος κύκλος κλείσει εμείς θα πρέπει να ‘χουμε γελάσει πολύ, να ‘χουμε κλάψει πολύ να ‘χουμε ερωτευτεί και προδοθεί. Όταν ο κύκλος κλείσει εμείς πρέπει να χουμε κάνει όσα θα θέλαμε να κάνουμε, σε μια ζωή που όλα είναι δρόμος και όλα είναι κύκλος .."

    Όταν ο μεγάλος κύκλος κλείσει α πρέπει να έχουμε προλάβει να κλείσουμε και όλους τους μικρότερους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Γιατί μόνο τότε θα νιώθουμε ολοκληρωμένοι και γεμάτοι για τη ζωή που ζήσαμε, θα είμαστε περήφανοι με τον εαυτό μας και σε αρμονία μαζί του και προπαντός έτοιμοι να πάμε παρακάτω...

    Καλή χρονιά χρυσάφι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πω..τι πραγμα ειναι αυτο!παντα τα αρθρα σου μου προκαλουν μια γλυκεια μελαγχολια...!!!!πολυ ομορφο το κειμενο σου!μπραβο και ξανα μπραβο!!!
    καλη χρονια με υγεια,ευτυχια και ερωτα το 2011!!!
    με αγαπη ανωνυμη χριστινα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Λενε πως η ζωη ειναι γεματη κυκλους...Κλεινει ο ενας και ανοιγει ο αλλος...Απλα οταν κλεινει ο κυκλος μενεις με οτι εμαθες, οτι ενιωσες, οτι βιωσες...Οταν ομως προσπαθεις να ξαναμπεις στον ιδιο κυκλο ειναι σαν να οδηγεις τυφλος... Καποια στιγμη θα τρακαρεις καπου που δεν θελεις..και αυτο θα πονεσει!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. gt na thes na ksanampeis s enan kuklo pou ekleise ..o ti kleinei prepei na menei sto parel8on,na ginetai anamnhsh alliws de proxwras ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακαρι οταν κατι τελειωνει, να τελειωνει τοσο ιδανικα και ανοιβαια ωστε να μην υπαρχουν πισωγυρισματα και ανελημενες υποθεσεις... Δυστυχως ομως ο καθενας μας, για τους δικους του λογους, γυρναει στο παρελθον ψαχνοντας να χτισει το μελλον του... Καλο? Κακο? Δεν εχει σημασια... Οταν ακολουθεις την καρδια σου τα μονοπατια που βγαινουν στην πορεια ειναι πολλα... Αλλα καταληγουν σ αδιεξοδο και αλλα απλα συνεχιζουν να σου αποκαλυπτουν διεξοδους και πρωτογνωρα συναισθηματα... Αλλα ακομα κι αν ξερεις την καταληξη πολλες φορες προχωρας εστω και για την εμπειρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. otan prospa8eis na anoikseis kuklous p kleinoun de mporeis na deis tous kainourgious pou mporeis na anoikseis ap thn arxh kai xanesai se katastaseis pou tha teleiwsoyn ksana gia toys idious akrivws logous ..to parel8on de deixnei to mellon apla to prostateuei..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Poso mou aresoun oi filosofikes anazitiseis sas......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. isws kanenas kyklos den kleinei ousiastika,afhnei ena mikro anoigma gia na syndeetai me tous epomenous kyklous ths zwhs mas...exallou se ayto xrhsimeyoyn kai oi empeiries tou kyklou pou exei kleisei, sthn xrhsimopoihsh tous ston kyklo pou anoigei

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...