Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Garry Kasparov: Ρουά...Ματ


Ο Garry Kasparov αποτελεί έναν από τους πλέον διασημότερους παίχτες σκακιού σημειώνοντας πλήθος διακρίσεων από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα και κάνοντας το σκάκι να αγαπηθεί ιδιαίτερα από ακόμα μεγαλύτερη μερίδα παικτών.


Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1963 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και μέχρι την ηλικία των 7 ετών είχε εξελιχθεί σε παιδί θαύμα στο σκάκι, ενώ στα εννέα του χρόνια είχε κερδίσει έναν ημιτελικό στο πρωτάθλημα ‘Blitz’ που απευθυνόταν σε ενηλίκους στο Μπακού. Το 1976, μάλιστα σε ηλικία 12 ετών κατάφερε να πετύχει την πρώτη του μεγάλη νίκη με αδιάκοπη μέχρι τότε εργασία κατακτώντας την πρώτη θέση στο Σοβιετικό Πρωτάθλημα Εφήβων. Το γεγονός αυτό τον έκανε τον νεότερο παίκτη στην ιστορία του πρωταθλήματος που κέρδιζε την πρώτη θέση, ενώ το 1979 στα 16 του συμμετείχε πρώτη φορά σε ξένο τουρνουά ενηλίκων στο οποίο κατάφερε να τερματίσει πρώτος μπροστά από 14 αυθεντίες του σκακιού.
Ένα χρόνο αργότερα το 1980 ο Kasparov κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων και στα 21 του είχε καταφέρει να είναι ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος που βρέθηκε στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Μάλιστα, στις 9 Νοεμβρίου 1985 έγινε ο νεότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Σκακιού όταν νίκησε τον άλλο μεγάλο παίκτη Anatoli Karpov.

Τον Ιανουάριο του 1990, ο Kasparov πέτυχε δύο ορόσημα στην ιστορία του σπορ πρώτα ξεπερνώντας την ιστορική βαθμολογία του Bobby Fisher σημειώνοντας 2785 βαθμούς και έπειτα καταφέρνοντας να  γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που έσπασε το συγκλονιστικό σκορ των 2800 βαθμών.

Το 1999, αφού κατάφερε να κερδίσει τις πρώτες θέσεις στα τρία σημαντικότερα τουρνουά εκείνης της περιόδου, δημιούργησε και νέο ρεκόρ θέτωντας τον πήχη στους 2850 βαθμούς της κλίμακας ELO.

Από τον Δεκέμβριο του 1981 μέχρι τον Φλεβάρη του 1991, ο Kasparov έγραψε ιστορία στο σκάκι καθώς δεν είχε χάσει ούτε έναν αγώνα για σχεδόν δέκα χρόνια κερδίζοντας την φήμη του ανίκητου.

Το 1988, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή επινοήθηκε για να αναλύει μια τεράστια συλλογή στατιστικών στοιχείων στο σκάκι, προκειμένου να δημιουργήσει μία βαθμολογική κλίμακα όλων των εποχών στο σπορ. Στην κορυφή της λίστας πάνω από τους Capablanca, Karpov, Fischer και άλλους σπουδαίους παίκτες βρισκόταν το όνομα του 25χρονου τότε ρώσου Garry Kasparov που συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Το στενό περιβάλλον του Kasparov γνωρίζει πολύ καλά τι άνθρωπος είναι ο ίδιος. Στα μεγάλα του προσόντα συγκαταλέγονται το ανεξέλεγκτο μεταδοτικό του γέλιο, η καλοσύνη και η φροντίδα που δείχνει στους άλλους και τα οποία συνθέτουν μια πολύπλευρη και μοναδική προσωπικότητα. Πολλές φορές στην ενήλικη ζωή του μάλιστα, βρέθηκε να δοκιμάζεται το θάρρος της γνώμης του. Οι  αγώνες του με τον Anatoll Karpov που συνδεόταν με το κομμουνιστικό καθεστώς αντιμετωπίζονταν ως μάχη της ατομικής προσωπικότητας με το αυταρχικό κομμουνιστικό κράτος. Μάλιστα αρκετές φορές είχε πρόβλημα με την USSR Sports Committee, το Κομμουνιστικό Κόμμα ακόμα και την KGB καθώς ήταν στο προσκήνιο της αντικομμουνιστικής κίνησης.

Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Kasparov ήταν στην πρώτη γραμμή της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Σκάκι, όταν το 1998 έπαιξε εναντίον του Topolov στο πρώτο μεγάλο δημοσιοποιημένο παιχνίδι από την AAdvanced Chess στην Ισπανία. Μάλιστα, το 1996 είχε παίξει στην Φιλαδέλφεια εναντίον του ηλεκτρονικού υπολογιστή Deep Blue της IBM όπου ο αντίπαλός του ήταν σε θέση να αναλύει 50 δισεκατομμύρια κινήσεις σε τρία λεπτά. Αργότερα τον Μάιο του 1997 ο Kasparov έπαιξε και πάλι με τον υπολογιστή τέρας και η δημοσιότητα που δόθηκε στο γεγονός έκανε το σκάκι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια εκείνης της περιόδου.

Όλη αυτή η δικαιολογημένη δημοσιότητα που είχε πάρει ο Garry Kasparov ήταν επόμενο να στρέψουν την προσοχή των μέσων και των επιστημόνων επάνω του. Στη δεκαετία του 1990 η λέσχη The Brain Club και η Synapsia τον εξέλεξαν The Brain of the Year.

Σήμερα ο Garry Kasparov έχει γράψει πολλά βιβλία γύρω από το σκάκι ενώ συνεργάζεται και με την Wall Street Journal, ενώ στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τα περιοδικά Time και Forbes ASAP. Παράλληλα, δίνει ομιλίες το ίδιο δυναμικές με τον τρόπο που παίζει σκάκι ενώ συμμετέχει πολλές φορές στην προώθηση οργανισμών και ενώσεων καθώς αποτελεί μία ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή προσωπικότητα αλλά και ένα σοβαρό πρότυπο για τους νεολαίους.

Μάλιστα, έχει δημιουργήσει και τον δικό του Οργανισμό στις ΗΠΑ που στηρίζεται στο όνειρό του να φέρει το σκάκι στις αίθουσες διδασκαλίες στα σχολεία των ΗΠΑ.
http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1235681

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...