Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Με βλέπω πάλι στα χακί

Ισραήλ-Τουρκία: Μία κόντρα με πολλή... Ενέργεια

Bαθιά κρίση περνούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλμε αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης τουΟΗΕ για την αιματηρή επιδρομή των Ισραηλινών πέρυσι στο πλοίο Mavi Marmara που κατευθυνόταν στη Γάζα και την άρνηση του Τελ Αβίβ να ζητήσει συγνώμη για την ενέργειά της αυτή. Πέρα όμως από το επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους Τούρκοι πολίτες, η όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών έχει ρίζες που φτάνουν ως το... υπέδαφος

Το επεισόδιο με το Mavi Marmara, το οποίο φυσιολογικά προκαλεί τριβές, δεν είναι η μόνη αιτία για την κόντρα των δύο κρατών, αφού υπάρχει και σημαντικότερη που δεν είναι άλλη από το δικαίωμα εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και συγκεκριμένα για ενδεχόμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ως γνωστόν, η Κύπρος έχει δρομολογήσει, με τη «βοήθεια» της αμερικανικής Noble Energy τις γεωτρήσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της, με το Ισραήλ να είναι δίπλα της, αφού η ισραηλινή Delek, που συμμετέχει με ένα ποσοστό 4% στον όμιλο της Noble. Γι' αυτό το λόγο, καθόλου τυχαίες δεν είναι οι απειλές του τούρκου υπουργού Επικρατείας και αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς κατά της Κύπρου, σε περίπτωση που συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάνοντας λόγο ακόμα και για «στρατιωτική δράση». 

Στα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε το γεγονός ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ισραήλ προχώρησε στην αναγνώριση της ΑΟΖ, που αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου, ως 100% ελληνικής, γεγονός που στην ουσία τοποθετεί Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Η Τουρκία, όπως είναι φυσιολογικό δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια ενώπιον ΑΟΖ των τριών χωρών.

Εξ άλλου, η Άγκυρα αμφισβητεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, με τον γεωλογικού τύπου ισχυρισμό, ότι βρίσκονται πάνω σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να προβληθεί εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ και η διαπραγμάτευση διεξαχθεί σ’ αυτό το πεδίο. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την συγκεκριμένη περιοχή, άλλωστε, φαίνεται από τις συχνές «βόλτες» των ωκεανογραφικών της (Πχ Πίρι Ρέις) στην περιοχή νότια του Καστελλορίζου.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ πιέζουν για αποκλιμάκωση της κρίσης κι αυτό γιατί βλέπουν δύο από τους συμμάχους τους να βρίσκονται σε αντιπαράθεση. 

Ένα είναι σίγουρο: Το ενεργειακό σίριαλ στη Μεσόγειο αναμένεται να συνεχιστεί με πολλά επεισόδια ακόμα...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...