Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ντουμπρόβνικ - Το νέο hot spot της Ευρώπης


Η μαγευτική καστρόπολη που ορθώνεται πάνω από τα κρυστάλλινα νερά της Αδριατικής σου κλέβει την καρδιά με την πρώτη ματιά, για να σε κατακτήσει ολοκληρωτικά όταν τη γνωρίσεις.
 
 
 
 
 
 
Πού να μείνεις


Excelsior Hotel & Spa: To πιο πολυτελές και ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τον Μάρτιν Σιν, ενώ εδώ γιόρτασε και τα 50ά γενέθλια του ο Κέβιν Σπέισι. Χτισμένο πάνω στα βράχια, με θέα από όλα τα δωμάτια. www.hotel-excelsior.hr


Bellevue Hotel: Μόλις 5 λεπτά από την πύλη εισόδου στην Παλιά Πόλη, με μίνιμαλ, υπέροχα διακοσμημένα δωμάτια και highlight το εστιατόριο Vapor. www.bellevue.hr
Dubrovnik Palace & Spa: Με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και μαγευτική θέα, εκτός από το πλήρως εξοπλισμένο spa, προσφέρει και μαθήματα scuba diving. www.dubrovnikpalace.hr
Villa Dubrovnik: Έπειτα από τρία χρόνια που ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης, το ξενοδοχείο με τη ΄60s αισθητική επαναλειτουργεί. Με θέα στην Παλιά Πόλη και στο νησί Λόκρουμ και υψηλές υπηρεσίες, υπόσχεται luxury διαμονή. www.villa-dubrovnik.hr
Hotel Stari Grad: Ένα από τα λίγα μέσα στην Παλιά Πόλη με ατμοσφαιρική επίπλωση εποχής. Προσοχή: Μην το επιλέξεις αν δεν έχεις εύκολο ύπνο, γιατί η Παλιά Πόλη δεν ησυχάζει ποτέ. www.hotelstarigrad.com
Hotel Supetar: Βρίσκεται στο Cavtat και είναι ιδανικό αν προτιμάς μια πιο ήσυχη και οικονομική διαμονή. Ένα παλιό πέτρινο κτίριο πάνω στην προκυμαία, με φιλικό προσωπικό που σε κάνει να νιώθεις «σαν σπίτι σου». Για το μπάνιο σου, προτίμησε τα βραχάκια στην πευκόφυτη χερσόνησο που ξεκινά αμέσως μετά το ξενοδοχείο. Εκεί θα απολαύσεις και υπέροχο ηλιοβασίλεμα. www.hotelsupetar.com
Express info * Μπορείς να πας εύκολα οδικώς ή αεροπορικώς με απευθείας πτήση της Croatia Airlines (1 ώρα και 15 λεπτά). * Προτίμησε να το επισκεφθείς την άνοιξη ή το φθινόπωρο για να αποφύγεις το συνωστισμό του καλοκαιριού. * Υπάρχουν και πολλές οργανωμένες εκδρομές από τις οποίες ξεχωρίζουν για το συνδυασμό προγράμματος-τιμής εκείνες του Manessis Travel.
 

Shopping time
Maria Boutique: Miu Miu, Marni, Lanvin, Burberry και πολλά άλλα designer ρούχα και αξεσουάρ για εκείνες που δεν αποχωρίζονται το high end shopping ούτε στις διακοπές. www.mariadubrovnik.hr Aquamaritime: Στα τρία καταστήματα στην Παλιά Πόλη θα βρεις είδη σπιτιού, gadgets σε navy ύφος και κλασικές μαρινιέρες. www.aquamaritime.hr Vinoteka Dubrovnik: Σε αυτή την κάβα θα ανακαλύψεις μια εξαιρετική λίστα με φημισμένα κρασιά της Κροατίας. Djardin: Αξίζει να το επισκεφτείς, όχι μόνο για την υπέροχη συλλογή με χειροποίητα κοσμήματα, αλλά και για το εντυπωσιακό interior design.
Πού να διασκεδάσεις Τα βράδια εδώ παίρνουν τη μορφή που θέλεις: Από χαλαρό ποτό στα cosy μπαράκια στο κέντρο της Παλιάς Πόλης μέχρι ξενύχτι ως το πρωί στα μπαρ που βρίσκονται στα στενά.
Buza I: Μπορείς να πας την ημέρα για καφέ και βουτιές από τα βράχια ή το βράδυ για cool ποτό. www.cafebuza.com. Troubadour Jazz: Θρυλικό cafe, με ζωντανή τζαζ μουσική σχεδόν κάθε βράδυ. Latino Club Fuego: Χαλαρή ατμόσφαιρα και dress codeκαι χορός σε techno και pop μουσικές Eastwest Beach Club: Πολυχώρος στην παραλία Banje, με beach bar, εστιατόριο, αλλά και extravagant night club που προτιμούν οι εγχώριοι celebrities. www. ew-dubrovnik.com
Πού να φας Αν σου αρέσουν τα ψάρια και τα θαλασσινά, βρίσκεσαι στον παράδεισό σου. Το ίδιο ισχύει και αν αγαπάς το καλό ιταλικό φαγητό. Και στις δύο περιπτώσεις, συνόδεψε το γεύμα σου με τα εξαιρετικά κροατικά κρασιά.
Gil΄s: Χαβιάρι, Σεβρούγκα, Πανακότα με θαλασσινά, μαύρα ραβιόλι με σος αστακού, ριζότο με μαύρη τρού-φα είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που μπορείς να δοκιμάσεις στο uber posh μπαρ-ρέστο-ραν με την καταπληκτική θέα. Στα συν και οι 6.000 ετικέτες κρασιού. Πολλοί το προτιμούν και για να πιουν απλώς ένα κοκτέιλ στο pop lounge ή στην υπέροχη ταράτσα του. Lokanda Peskarija: Στο παλιό λιμάνι, ακριβώς δίπλα στην ψαραγορά, βρίσκεται μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Ντουμπρόβνικ που ικανοποιεί σε όλα τα επίπεδα: Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τέλεια τοποθεσία και πολύ καλές τιμές. Αν δεις πολύ κόσμο να περιμένει στην ουρά, μην απογοητευτείς. Θα εξυπηρετηθείς άμεσα. Castro: Δίπλα στην ι ανοιχτή αγορά, θα δοκιμάσεις πεντανόστιμη, ξεροψημένη πίτσα με λεπτή ζύμη. Proto: Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, με πιάτα που βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές ψαράδων, φιλικό περιβάλλον και εξίσου φιλικές τιμές. Δοκίμασε την ψαρόσουπα και τον αστακό. Και ναι, αυτός που βλέπεις δίπλα σου είναι ο Μπόνο. Nautica: Σύμφωνα με το Conde Nast Traveller είναι το 6ο πιο ρομαντικό εστιατόριο στον κόσμο. Δίπλα στην είσοδο της Παλιάς Πόλης, με εκπληκτική θέα στην Αδριατική, classy ατμόσφαιρα και «πειραγμένα» μεσογειακά πιάτα. Defne: Το top-floor εστιατόριο είναι η πιο κλασική επιλογή στην Παλιά Πόλη, με διεθνή και ντόπια κουζίνα και πλήρως ενημερωμένη λίστα κρασιών. Orhan: Μικρή, απλή και ήσυχη ψαροταβέρνα κρυμμένη στα βράχια δίπλα στα τείχη.
 
Γνωριμία με την παλιά πόλη
Από το 1979 συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Θα μπεις στη μεσαιωνική καστροπολιτεία από την πύλη Πίλε, την κύρια είσοδο στο παλιό οχυρωμένο κέντρο. Η πέτρινη γέφυ— ρα που θα διασχίσεις χρονολογείται από το 1537. Τριγύρω σου τείχη και προμαχώνες εκτείνονται σε μήκος 1.940 μ. και σε ύψος που σε ορισμένα σημεία φθάνει τα 25 μ. Πύργοι και φρούρια συμπληρώνουν το αμυντικό οικοδόμημα. Μπροστά σου απλώνεται η Στράντουν (Πλάτσα), ο φαρδύς λιθόστρωτος πεζόδρομος που διασχίζει την πόλη ενώνοντας την Πίλε με την Πλότσε, την πύλη εξόδου στο παλό λιμάνι.

Η πρώτη εικόνα παραπέμπει σε θεατρικό σκηνικό, με σπίτια, αρχοντικά, εκκλησίες και μνημεία χτισμένα ομοιόμορφα με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί κεραμοσκεπές. Τα καλόγουστα καταστήματα έχουν όλα ομοιόμορφες τέντες, ενώ -παρά τον τουριστικό— συνωστισμό— δεν θα δεις πουθενά πεταμένο ούτε ένα σκουπίδι.

Η καθαριότητα, το καλό γούστο και το διακριτικό άρωμα της— λεβάντας που πλανιέται σ΄ όλη την πόλη θα σε μαγέψουν. Πριν ή μετά την επίσκεψη σου στα αξιοθέατα και στα ιστορικά μνημεία, διάθεσε χρόνο για να περιπλανηθείς στα μικρά δρομάκια και στην ανοικτή αγορά για να νιώσεις τον παλμό της πόλης.

Μικρές και μεγάλες αποδράσεις
Από το Ντουμπρόβνικ μπορείς εύκολα να οργανώσεις μικρές εκδρομές με ποδήλατο ή ιππασία στην κοντινή κοιλάδα Konavle ή θαλάσσιες βόλτες με καγιάκ Επίσης, μην παραλείψεις να πας για μπάνιο στο γειτονικό πευκόφυτο νησάκι Λόκρουμ (εθνικό ηάρ-κο, προστατευόμενο από την UNESCO),— στο οποίο υπάρχει και παραλία γυμνιστών, και στα νησιά ΄Ελαφιτ, Πληροφορίες και τιμές θα βρεις στο Dubrovnik Tounst Board και στο παλιό λιμάνι. Αν ο χρόνος σου το επιτρέψει, διάλεξε μία ή και περισσότερες εκδρομές:



1. Στο Πλίτβιτσε, το εθνικό πάρκο με τις 16 λίμνες και τους πρασινομπλέ καταρράκτες.
2. Στο κοντινό Μαυροβούνιο με τα μοναδικά 9 φιορδ και τις πανέμορφες καστροπολιτείες του Κότορ και της Μπούτβα.
3. Στο Μόσταρ, την ανεπίσημη πρωτεύουσα της Ερζεγοβίνης με τη φημισμένη γέφυρα Στάρι Μοστ.
4. Στο Σηλιι, τη μεγαλύτερη πόλη της Δαλματίας, απολαμβάνοντας μια μαγευτική διαδρομή κατά μήκος της δαντελωτής ακτογραμμής. Από εκεί μπορείς να πας και στο κοσμοπολίτικο νησί Χβαρ.

Tip
Για την επίσκεψη σου στα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης, φρόντισε να προμηθευτείς τη συμφέρουσα οικονομικά Dubrovnik Card (για 1, 3 ή 7 μέρες), που εκτός από πρόσβαση στα ιστορικά μνημεία σού προσφέρει επίσης δωρεάν μετακινήσεις στα περίχωρα και έκπτωση σε πολλά μαγαζιά και εστιατόρια. Θα τη βρεις, όπως και όποια πληροφορία χρειάζεσαι, στο Dubrovnik Tourist Board, στο πλάτωμα πριν από την πύλη Πίλε.
τηλ.: 020 312011
www.tzdubrovnik.hr



Η παλιά πόλη μοιάζει με θεατρικό σκηνικό.
Για την ιστορία

Πανέμορφη χώρα, η Κροατία, με 2.000 χλμ. δαντελωτές ακτές και 1185 νησιά, αποσχίστηκε από την Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το I99I και ήρθε αντιμέτωπη στη συνέχεια με βίαιες συγκρούσεις και ανελέητους βομβαρδισμούς.
Μετά τη συνθήκη του Έρντουτ το 1995 άρχισε η ανάκαμψη και η ανοικοδόμηση της χώρας σε εντυπωσιακά μικρό χρονικό διάστημα και με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Τα 4,5 εκατομμύρια των κατοίκων της (ρωμαιοκαθολικοί στην πλειονότητα), εκτός από τις παγκοσμίως γνωστές επιδόσεις τους στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, διακρίνονται για την ευγένεια και την εξυπηρετικότητά τους.
Top τουριστικός προορισμός από τα χρόνια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το Ντουμπρόβνικ δεσπόζει στη νοτιότερη άκρη των δαλματικών ακτών. Η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από πρόσφυγες της ρωμαϊκής Επιδαύρου (σημερινό Τσάβτατ). Πέρασε διαδοχικά στους Βυζαντινούς, στους Βενετούς και στους Ούγγρους, αφομοιώνοντας τα καλύτερα στοιχεία από κάθε πολιτισμό.
Tip Για μαγευτική πανοραμική θέα της Παλιάς Πόλης, μπορείς να πάρεις το τελεφερίκ που θα σε ανεβάσει ψηλά στο λόφο ή να σταματήσεις στην υπερυψωμένη πλατφόρμα του δρόμου, περίπου 2 χλμ. νότια του Ντουμπρόβνικ.
Αξιοθέατα Η Μεγάλη Κρήνη του Ονόφριο αμέσως μετά την πύλη Πίλε, εντυπωσιακό έργο (I440) του Ναπολιτάνου αρχιτέκτονα Ονόφριο Ντε Λα Κάβα, ο οποίος σχεδίασε και το σύστημα ύδρευσης της πόλης. Το Φραγκισκανικό Μοναστήρι σε βενετσιάνικο-γοτθικό ρυθμό, ξαναχτισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1667. Η μία πλευρά του περιστυλίου οδηγεί στο παλαιότερο ίσως φαρμακείο της Ευρώπης, το οποίο λειτουργεί ανελλιπώς από το 1317. Ο Καθεδρικός Ναός με το φημισμένο Θησαυροφυλάκιο που φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή χρυσών ιερών αντικειμένων. Το Πρυτανικό Μέγαρο, επί αιώνες πολιτικό και διοικητικό κέντρο, στεγάζει σήμερα το Μουσείο του Ντουμπρόβνικ, με περισσότερα από 15.000 εκθέματα. Στην εσωτερική αυλή του διοργανώνονται συχνά συναυλίες στο πλαίσιο του φεστιβάλ της πόλης. Η εκκλησία του Αγ. Βλασίου προστάτη της πόλης. Στην Αγία Τράπεζα ι υπάρχει ένα άγαλμα του πολιούχου αγίου που κρατά μια μακέτα της μεσαιωνικής πόλης, Το φρούριο του Αγ. Ιωάννη (Στέβι Ιβάν), όπου στεγάζεται και το Ναυτικό Μουσείο, Ο Πύργος Μιντσέτα, τα φρούρια Ρέβελιν και Λόβριενατς και φυσικά τα τείχη. Προτίμησε τις απογευματινές ώρες για μια βόλτα στις ημικυκλικές επάλξεις.

Αναδημοσίευση από το τεύχος Σεπτεμβρίου Νο203 του περιοδικού ΄Madame Figaro΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...