Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Σε καλό δρόμο...

Share

Αν παρατηρήσει κανείς παλαιότερους πτωτικούς κύκλους της Οικονομίας, θα διαπιστώσει ότι με τον άλφα ή βήτα τρόπο οι κοινωνίες βρήκαν το δρόμο τους. Αυτή την φορά λέγεται για τη χώρα μας ότι η κρίση αυτή είναι η χειρότερη όλων και όσοι το υποστηρίζουν έχουν δίκιο. Ωστόσο, μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα σταματήσει η... οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι αν η κρίση θα τελειώσει, αλλά σε ποιο σημείο αποφασίζει κανείς να την εκμεταλλευτεί...
 
Λεφτά υπάρχουν! Αυτό που δεν υπάρχει σήμερα είναι διάθεση από πλευράς των αγοραστών να αγοράσουν στις τιμές που προσφέρουν οι πωλητές. Κι αυτό αφορά από μετοχές και ακίνητα μέχρι και επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, οι έχοντες τη ρευστότητα διαπιστώνουν ότι δεν έχουν λόγους να βιάζονται. Σε αυτό βοηθάει και το γενικότερο κλίμα, το οποίο είναι επιβαρυντικό για οποιαδήποτε δραστηριότητα αυτή την περίοδο.

Θα ήμασταν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για τη συνέχεια αν η κυβέρνηση παρουσιαζότανε ανακόλουθη σε σχέση με τις υποσχέσεις που έχει δώσει προς την τρόικα. Η χώρα όμως ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και αυτό επισημαίνεται από όλους τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα, θα μπορούσε η κρίση να αποτελέσει την αφορμή για να γίνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης. Η ουσία είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι η πορεία θα είναι εύκολη και χωρίς εμπόδια. Ούτε ότι δεν υπάρχει ανά πάσα ώρα ο κίνδυνος να παρεκκλίνουμε της πορείας μας.

Όσο όμως είμαστε μέσα στο παιγνίδι, όσο εξακολουθούμε και είμαστε ένα κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε την ψυχολογία της αγοράς να αλλάζει. Ίσως μετά από μία σημαντική πτώση των τιμών, ίσως μετά από ένα απροσδόκητο θετικό γεγονός. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλουμε είναι να κερδίσουμε χρόνο και το χρόνο αυτόν να τον αξιοποιήσουμε σωστά για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών.

Δεν χρειάζεται να φέρνουμε την καταστροφή, ούτε και να αναζητούμε ελπίδες εκεί που δεν υπάρχουν. Ρεαλισμός χρειάζεται και υπομονή. Η κρίση αυτή θα αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα μας και αυτό γίνεται ήδη φανερό σε όλους μας. Δεν θα φέρει όμως το τέλος του κόσμου, εκτός κι αν αποφασίσουμε να αυτοκτονήσουμε ομαδικά.

Είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το πότε θα αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Θα το καταλάβουμε, όμως, από τη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία θα σπεύσει πρώτη να προεξοφλήσει κάθε θετικό μήνυμα.
 
Θανάσης Μαυρίδη
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...