Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν διακοπές ή όχι;

Share

Είναι βέβαιο, πως αν στην εργασία σου συναρμολογείς μαραφέτια, σουτάρεις καλάθια ή δακτυλογραφείς πρακτικά δικαστηρίων, τότε οι διακοπές θα σε βοηθήσουν να γιατρέψεις τις αρθρώσεις σου και να γλυτώσεις τον επαναλαμβανόμενο τραυματισμό πίεσης (RSI). 

Ωστόσο, αν διαβάζεις αυτή τη στήλη, είσαι πιθανότατα «εργάτης της γνώσης». Αν λοιπόν πληρώνεσαι για να πεις τη γνώμη σου γιατί η ανατίμηση του γουάν θα επηρεάσει τις εκτιμήσεις της Arcelor Mittal (MT) για τη ζήτηση ή για να αξιολογήσεις πώς μια νέα τελενουβέλα θα επηρεάσει τις διαφημιστικές δαπάνες στο Belo Horizonte, τότε δύο εβδομάδες στην παραλία δεν θα σε κάνουν απαραίτητα πιο έξυπνο από ό,τι ένα σαββατοκύριακο μακριά από το γραφείο.

Πέραν αυτού, οι διακοπές σπάνια γίνονται η όαση ηρεμίας και γαλήνης, όπως θέλουν να πιστεύουμε οι αφίσες του ClubMed και άλλων ταξιδιωτικών φορέων. Για να διαλύσεις αυτό το μύθο, αρκεί να ανατρέξεις στα συμπεράσματα του καθηγητή ψυχολογίας στο Harvard, Daniel Gilbert μετά από ένα ταξίδι στην Disneyland (DIS) με τα παιδιά. Όταν βρίσκεσαι εκεί, βιώνεις στο πετσί σου πως οι τιμές των ξενοδοχείων είναι υπερβολικές, τα τρενάκια έχουν άπειρες ώρες αναμονής και το φαγητό είναι πραγματικά απαίσιο.

Και δεν είναι μόνο οι γονείς με παιδιά που αντιμετωπίζουν στρες στις διακοπές. Στην εποχή της πληροφορίας, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά πρέπει να ανησυχούν για το αν το κατάλυμα που έκλεισαν στην παραλία είχε την καλύτερη αξιολόγηση στο TripAdvisor, αν τα αεροπορικά εισιτήρια θα κόστιζαν λιγότερο στο Priceline ή αν τα σώματά τους δείχνουν ωραία με τα νέα τους μαγιό.

Για τους singles τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Είσαι διαρκώς σε εγρήγορση, ελπίζοντας πως αυτές οι διακοπές θα είναι η ευκαιρία να αλλάξεις το status σου στο facebook.

Η άβολη αλήθεια είναι πως το πιο ξεκούραστο κομμάτι των διακοπών είναι η ημέρα που επιστρέφεις στη δουλειά.

ΚΑΤΑ: Φυσικά και χρειάζεσαι περισσότερες διακοπές

Οι σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές απαιτήσεις της εργασίας υψηλού επιπέδου, πολύ απλά δεν επιτρέπουν μια εύκολη εναλλαγή επαγγελματικού καθήκοντος και προσωπικής ξεκούρασης.

Όταν μπερδεύεις τις εργασιακές σχέσεις και τις σχέσεις εκτός δουλειάς, οι μεν μπορεί να επιβαρυνθούν από τις απαιτήσεις που επιβάλλουν οι δε. Μια μικρή παύση για διακοπές όμως, όπως και να την κερδίσεις, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να αναζωογονηθείς και να ρυθμίσεις προτεραιότητες και δεσμεύσεις.

Παρατηρώντας όσους έχουν μεγάλη ευθύνη για τη ζωή ή τα λεφτά άλλων, διακρίνει κανείς πολλά παραδείγματα εξάντλησης: μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, οξυθυμία και παράξενες επιλογές προτεραιοτήτων. Εάν οι διακοπές μπορούν να αποτρέψουν τα παραπάνω, δεν θα άξιζε να τις πάρετε;

Ωστόσο μπορεί κανείς να φέρει ως αντεπιχείρημα ότι υπάρχουν επαγγελματίες με θέσεις υψηλής ευθύνης που παρουσιάζουν λίγα σημάδια κόπωσης, σπάνια ταράζονται (τουλάχιστον όχι δημόσια), διατηρούν τη συγκέντρωσή τους και ποτέ δεν φτάνουν στα όρια τους. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών που εξαντλούνται και αυτών που δεν εξαντλούνται;

Τα άτομα που δεν ξεπερνούν τα όρια τους έχουν πετύχει αποτελεσματικές συμφωνίες σε επαγγελματικό επίπεδο. Διαπραγματεύονται τους όρους απασχόλησης με τους εργοδότες ούτως ώστε η δουλειά που κάνουν, η αμοιβή που λαμβάνουν και οι σημαντικές ευκαιρίες που συναντούν, να συνθέτουν μια πλήρως αποδεκτή, στην πραγματικότητα επικερδή, συμφωνία.

Για τους υπόλοιπους από εμάς όμως, οι απλές διακοπές που θα μας θυμίσουν ότι έχουμε ελεύθερο χρόνο πέρα από τις ευθύνες και θα μας αφήσουν να καθαρίσουμε το μυαλό μας, είναι απολύτως απαραίτητες. Εργαζόμενοι προσέχετε, μυαλό που δεν το αφήνεις να ξεκουραστεί, θα ξεκουραστεί εκεί που δεν θα το περιμένεις.


Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...