Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Απελάσεις Ρομά από την κυβέρνηση Σαρκοζί


Share

Οι πρώτες απελάσεις Ρομά προς τις χώρες καταγωγής τους άρχισαν την Πέμπτη στη Γαλλία εν μέσω αντιδράσεων από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανησυχίας εκ μέρους της ρουμανικής κυβέρνησης για κύμα λαϊκισμού και ξενοφοβίας. Συνολικά 700 Ρομά θα έχουν απελαθεί από τη Γαλλία έως τα τέλη Αυγούστου.



Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει διατάξει απελάσεις και τη διάλυση παράνομων καταυλισμών Ρομά σε όλη τη χώρα εν μέσω αντιδράσεων και κατηγοριών για «κρατικό ρατσισμό».Η γαλλική αστυνομία έχει κατεδαφίσει ήδη 52 καταυλισμούς και σε διάστημα τριμήνου θα έχουν διαλυθεί άλλοι 300 καταυλισμοί σε όλη τη γαλλική επικράτεια.
Σε 79 Ρομά που συμφώνησαν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους οικειοθελώς δόθηκε το ποσό των 300 ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.

Η ρουμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχία για τους κινδύνους «λαϊκιστικού εκτροχιασμού» και «ξενοφοβικών αντιδράσεων εξαιτίας των απελάσεων.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου δήλωσε την Παρασκευή πως «αυτό που συμβαίνει στο Παρίσι αποδεικνύει την ανάγκη» για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενσωμάτωσης των Ρομά, αίτημα που η Ρουμανία διατυπώνει από το 2008, όπως τόνισε.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...