Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ακατοίκητο. Το μυαλό σου δουλεύει κατά 10% -το πολύ


Για χρόνια κυκλοφορεί αυτός ο μύθος που λέει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί μόνο κατά το 10% των δυνατοτήτων του. Χμ. Σα γιατρός δε μπορώ να διαφωνήσω πολύ, αλλά θα έκανα σίγουρα κάποια αποσαφηνιστική σημείωση. Όντως οι νευρώνες που λειτουργούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο κάθε δεδομένη στιγμή δεν ξεπερνούν το 10% όλων των νευρώνων. Αυτό, όμως, τι σημαίνει? Ότι αν το μυαλό μας δούλευε 100% θα είχαμε υπερφυσικές δυνάμεις, θα κάναμε τηλεκίνηση (και άλλες ψυχοκινητικές δουλίτσες) ή θα είχαμε την 6η αίσθηση? Η Κολέτσα τραγουδά πως την έχει, αλλά αυτό δεν παίζει. Ακόμα και οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο (βάσει των γνωστών IQ tests) μπαίνοντας στη διαδικασία της μέτρησης της λειτουργικότητας των νευρώνων τους, δε μπόρεσαν να ξεπεράσουν το 11%! Φυσικά, υπήρξαν και οι περιπτώσεις όπου εξαιρετικά εφυείς άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μόλις το 8 ή 9% του μυαλού τους. Το 8 να ξέρεις φίλε αναγνώστη είναι όριο. Αν τύχει ποτέ και μετρήσεις τους ενεργούς σου νευρώνες και πιάσεις σκορ κάτω από 8%, (γάμησέ το κι) άφησέ το. Δεν το έχεις το άθλημα -καλύτερα πέτα χαρταετό. Εδώ να σε πληροφορήσω ότι κάποτε στη Ρωσία είχε εμφανιστεί ένα κοριτσάκι που με focus σε αντικείμενα μπορούσε να τα βάλει φωτιά και ότι κάπου στη Μαλαισία υπήρχε ένα αγοράκι που έβλεπε χωρίς χρώματα, αλλά με βάση τη θερμότητα των αντικειμένων (σαν τις μύγες). Και στις δυο περιπτώσεις μετρήθηκε και καλά η λειτουργικότητα του εγκεφάλου τους και βρέθηκε ντεμέκ πάνω από 11%. Κουραφέξαλα. Καμιά επιστημονική εργασία δεν το αποδεικνύει. Καμία Όπρα και καμιά Δρούζα δεν το έδειξαν, άρα δεν ισχύει.

Ο μύθος του 10% γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ού. Οι τότε επιστήμονες διαπίστωσαν πως μόνο το 10% του ανθρώπινου εγκεφάλου λειτουργεί την κάθε στιγμή. Πιθανώς, το 10% να προήλθε από το γεγονός ότι μόνο το 10% του εγκεφάλου αποτελείται από νευρικά κύτταρα, ενώ το υπόλοιπο 90% είναι απλά νευρογλοιακά κύτταρα ("σαβούρα", όπως τα αποκαλούμε εμείς οι γιατροί). Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα της νευρογλοίας συμβάλλουν τα μέγιστα στην επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και επιπλέον τα τροφοδοτούν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και τα προστατεύουν. Επομένως, με το μύθο του 10% είναι σα να περνάμε τα τόσο σημαντικά αυτά κύτταρα για μαλάκες. Δεν είναι έτσι, γιατί ο Θεός τα πάντα εν σοφία εποίησεν και αποκλείεται να μας έδινε τόσο άχρηστο πράγμα. Άσε που αν είχαμε στο κεφάλι μας μόνο το λειτουργικό 10%, θα έπρεπε να έχουμε ένα κεφάλι ίσα με μπαλάκι του τένις. Μπλιάχ!

Το μύθο του 10% τον καθιέρωσε ο Einstein, όταν δήλωσε ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του μυαλού μας, και έτσι ο τότε μύθος έγινε δεδομένο. Στις μέρες μας οπαδός του μύθου του 10% είναι ο περίφημος Uri Geller, ο οποίος ισχυρίζεται ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούμε να αποκτήσουμε ανεξερεύνητες νοητικές λειτουργίες κουτουλού κουτουλού (αν δεν το κατάλαβες, το blog κάνει άνοιγμα στους χαρδαβελλικούς). Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να αποδείξει το αντίθετο. Η βιομηχανία της showbiz έχει εκμεταλλευτεί το μύθο σε πολλές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά, ο Terminator ή, πιο συγκεκριμένα, ο Deathstroke the Terminator της DC Comics Universe (δες τον δεξιά), είχε αποκτήσει τις υπερφυσικές του δυνάμεις μετά από ένα πείραμα που αύξησε την εγκεφαλική του λειτουργία από το 10 στο 90%. Αλλαζονεία!

Για να καταλήξω... Η Μαλβίνα είχε απόλυτο δίκαιο χαρακτηρίζοντας το μυαλό ως ακατοίκητο, παρόλο που αυτή δεν ήταν όλη η αλήθεια. Αν μπορούσε να μετρηθεί η εγκεφαλική λειτουργία σε έναν άνθρωπο που έκανε πχ 3 πράγματα ταυτόχρονα (σεξ, ενώ οδηγάς και ταυτόχρονα μασουλάς ένα burger) τότε σίγουρα θα έδειχνε πάνω από 10%. Το υπόλοιπο 90% δεν είναι φτιαγμένο, για να κάνει κάτι επιτελικό και κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Η μόνη κόντρα γνώση που έχουμε για το μύθο, είναι ότι όταν παθαίνει κάποιος ένα εγκεφαλικό βλάπτονται σαφώς 90% άχρηστα κύτταρα και 10% λειτουργικά. Τότε γιατί να έχει τέτοιες επιπτώσεις? Εμ, δεν ξέρω να σου πω. Το μόνο που ξέρω έιναι ότι όλοι είμαστε το ίδιο χαζοί.

http://my-greece.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...