Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Μη ξεχάσω να ζήσω…….

by xrisa-fi
Στιγμές! Στιγμές σα κλωστές τυλιγμένες σε αδράχτι που υφαίνουν τη ζωή των πρέπει και των όχι μας. Στιγμές που ισορρόπησες πάνω τους με κομμένη ανάσα, ξεπερνώντας όρια και φόβους. Στιγμές που έζησες και η θύμηση τους φουσκώνει τη καρδία σου σαν κόκκινο μπαλόνι, με έναν αέρα που σε πάει πολύ μακριά. Αυτή είναι η ζωή μας..
ίσως κλισέ, ίσως πολυφορεμένο αλλά πάντα το ίδιο.. μικρές, λεπτές  στιγμές στο δρόμο προς τον παράδεισο, στο δρόμο, που τα πρέπει λιγοστεύουν και τα θέλω περισσεύουν. Οι στιγμές που δε πρέπει να ξεχάσουμε να ζήσουμε είναι εκείνες που εμείς διαλέγουμε για μας ή που ακόμα και αν δε τις διαλέγουμε μπορούμε να είμαστε αντάξιοι τους και να τις ζήσουμε με πάθος.

Έτσι λοιπόν, όταν τα χρόνια περάσουν και η βαθιά πολυθρόνα γεμάτη μαξιλάρια είναι η καλύτερη σου φίλη, πρέπει να ‘χεις  μια πολύ καλή ιστορία να πείς.. όχι στα εγγόνια σου που θα μπορείς να τα ξεγελάσεις με σοκολάτες αλλά σε εσένα που δε μπορείς να ξεγελάσεις με τίποτα. Μια ιστορία, φτιαγμένη από σένα για σένα που σου το χρωστάς! Μόλις λοιπόν μυρίσεις τη μέντα απ’ το μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού που αχνίζει, το ημερολόγιο της ζωής σου θα σε γυρίσει πίσω, όταν ακόμα φορούσες στη πλάτη σου μια τσάντα σχολείου και σκαστή από εκείνο το πρώτο πρωινό δίωρο των αρχαίων, τρύπωσες με τη κολλητή σου κάτω απ’ το υπόστεγο και έμεινες να κοιτάς τη βροχή με το ίδιο τσάι που πάντα μύριζε μέντα. Η κολλητή σου! Εσύ, εκείνη και ο χρόνος που σας συναντά σε κάποια αίθουσα cinema με popcorn και maltesers να παρακολουθείτε κινούμενα σχεδία, γελώντας ενοχικά γιατί  έφτασες τέταρτο έτος και ακόμα γελάς με το σκύλο που μπορεί και μιλάει. Εσύ, εκείνη και το χειμωνιάτικο κατάστρωμα ενός πλοίου που σε γυρνά σε μια πόλη που δε θες και σε παίρνει από ένα νησί που λατρεύεις. Και ενώ εσύ μελαγχολείς με τα Ξύλινα Σπαθιά που ποτέ δε σε απογοήτευσαν, εκείνη σου ορκίζεται ότι σ’ εκείνο το νησί η φιλία σας για πάντα ζεί και κλέβει μια τεράστια γουλιά τσαγιού μέντας.

Και ενώ εσύ βρίσκεσαι σ’ εκείνη τη πολυθρόνα συνειδητοποιείς ότι στα 74 σου ο άντρας στην απέναντι πολυθρόνα μοιάζει τόσο με εκείνον στα 24. Εκείνον που όταν άνοιξες τη πόρτα τον είδες να εξουσιάζει μπύρες και πίτσες σαν σωστός ηγέτης με ένα λαό σε πλήρη παροξυσμό και μια τηλεόραση να μεταδίδει αγώνα ποδοσφαίρου με ένταση συναυλίας. Και το goal μπαίνει και λαός αποθεώνει τον ηγέτη. Αυτοί είναι άντρες της ζωής μας.. παιδιά που όσο και αν τους θυμώνουμε, τους θέλουμε πάντα στην πολυθρόνα μας. Τι σημασία έχει η ηλικία, αφού στην ουσία ο γεράκος απέναντι ακόμα λέει ψοφίμια τους παίχτες και πουλημένο το διαιτητή. Ακόμα αναπολεί εκείνη τη vespa  που πάνω της σου κλέψε το πρώτο φιλί μαζί με τα πρώτα πρωτοβρόχια..

Και το φθινόπωρο μπαίνει, αλλά τα καλοκαίρια σημαδεύουν τις αναμνήσεις μας και εκείνη τη κοπέλα που τόσο σου μοιάζει . Ξυπόλυτη και ηλιοκαμένη, με τα μαλλιά και το μαντήλι της να ανεμίζει, κοιτάζει εκείνον που πριν ένα μήνα έριχνε μπύρα στο καναπέ της, να μοιάζει πιο όμορφος από ποτέ δίπλα στον ήλιο που δύει. Είναι εκείνη ακριβώς η στιγμή, που εκείνη η κοπέλα έτρεξε και τύλιξε τα πόδια της γύρω απ’ τη μέση του και εκείνος τη γύρισε δεκάδες κύκλους πριν τη ρίξει στην άμμο, τη κοιτάξει βαθιά στα μάτια λέγοντας της το πρώτο σ’ αγαπώ. Το πρώτο σ’ αγαπώ, που εύχεσαι κάθε φορά να ‘ναι πρώτη φορά και σου κόβει την ανάσα. Και καθώς τα χρόνια πέρασαν, δε μπορείς να θυμηθείς αν ήταν αυτό, ή κάποιο άλλο καλοκαίρι, που εκείνο το βράδυ κολύμπησες στο « δρομάκι του έρωτα» που σχηματίζει το φεγγάρι τη νύχτα πάνω στη θάλασσα, κράτησες την ανάσα σου και βυθίστηκες αργά με τα χέρια ψηλά νιώθοντας ότι κάπως έτσι είναι η ευτυχία της ελευθερίας.

Η ευτυχία της στιγμής όταν πέρασες στο πανεπιστήμιο, χτύπησες τη πόρτα του σπιτιού με δύναμη πίσω σου και έτρεξες στην αγκαλιά εκείνου που κανένας δε παίρνει τη θέση του και έκλαψες όπως μόνο ένας ευτυχισμένος άνθρωπος μπορεί να κλάψει. Η απόγνωση της στιγμής όταν εκείνος έφυγε να υπηρετήσει τη μόνη μαμά που δεν υπηρετεί εμάς και σου έστειλε μήνυμα ότι προσεύχεται να ήσουν εκεί. Η λάμψη της στιγμής όταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο ανάβει και εσύ τσιρίζεις για τα  Χριστούγεννα που πάντα έρχονται για τις στιγμές που πάντα έρχονται. Η καταραμένη εκείνη στιγμή που σου θυμίζει τόσο εκείνη που έφυγε και πίνεις μια μπύρα στην υγεία της. Η μαγική στιγμή που ζήτησες συγγνώμη, έβαλες το κεφάλι σου ανάμεσα στα πόδια σου και άφησες τα ζόρια σου να χυθούν  ή ακόμα πιο μαγική στιγμή να ακούσεις εκείνη τη φωνή που σου λέει ότι όλα πέρασαν πια. Όλες εκείνες οι στιγμές, που άνοιξες τα μάτια σου και ήταν εκεί, να σου θυμίσει ότι τα φιλιά είναι ακόμα πιο  τέλεια όταν δίνονται σε δροσερά σεντόνια, όταν αχνίζει τσάι μέντα δίπλα..

Αυτή είναι η ζωή μας φίλε και δεν είναι πρόβα αλλά η μόνη παράσταση. Μια και μοναδική! Μια πολυθρόνα, που μια φορά θα κάτσεις γι’ αυτό φρόντισε να έχεις κάτι καλό να της πεις. Και αν εγώ μοιράστηκα στιγμές δικές μου, γεμάτες τσάι που μυρίζει μέντα και χείλη με γεύση αλμύρας, γράψτε και εσείς από κάτω, όλες εκείνες τις στιγμές που θα σας πάνε στο παράδεισο..

Με αγάπη Χρυσά-φι

23 σχόλια :

  1. Einai toses polles pou to na katseis na grapseis merikes se mia paragrafo twn 12 seirwn thewrw pws einai adiko g tis upoloipes... I zwi opws eustoxa paromoiazeis me "parastasi" exei diaforous stathmous... Kalous, kakous, euxaristous, dusarestous. Oooola auta o kathenas apo emas tha ta parei mazi tou kapoia stigmi kai tha stixeiothetisoun stous upolopous (palious kai agapitous kuriws filous) to poios isoun san anthrwpos... Oi anamniseis otan kleineis ta matia erxontai kai sou upenthumizoun pws ola auta itan mia monadiki empeiria tis zwi sou ta opoia euxesai na ksanaziseis stin epomeni sou zwi (an auti uparxei)... kai euxesai na kaneis auta pou den prolaves, i stis kakes stigmes pou perases na allakseis tis katastaseis!!! Mia parastasi stin opoia eimaste oi prwtagwnistes... stin opoia paizoume ena Solo kai upoxreoumaste na krithoume gia mas apo emas me ton austirotero tropo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kaneis den mporei na gurhsei pisw kai na ksekinisei apo thn arxh.To timhma isws ths zwhs,einai o 8anatos.Kati pou panta prospa8oume na ksexname mesa sto xrono.H alh8eia auth omws 8a einai panta ekei.
    Stigmes, mikres pou ka8orizoun to epomeno c vhma.Vhmata kanoume oloi mera me th mera.Kapou kourastikame kai sunh8hsame na ta kanoume xwris na skeftomaste h' isws kai na mas prolave o fovos.Giati einai panta kapou ekei na mas koitaei kai na fwnazei ''stamata,asto,aurio isws''.
    Ontws h zwh den einai prova gia mia allh alla auto pou mporoume na kanoume einai na arxhsoume shmera kati diaforetiko kai na grapsoume ena kainourio telos.ena diko mas.
    an prepei na moirastw mia stigmh einai auth pou 8elw na er8ei.na koitaksw ton eauto m ston ka8refth kai na vlepw emena!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Akrivws sa mia polu8rona pou apo twra th vlepw kai me fantazomai ekei kapou gyrw sta 70 na dihgoumai istories..Sigoura de 8a einai klise,oute pseftikes!Giati mesa apo thn ka8e stigmh kratas to apostagma ths!De 8elw se kamia periptwsh na sterepsw apo istories kai apostagmata :) Eutyxws pou yparxoun k an8rwpoi pou sou 8ymizoun osa kryveis sto pisw meros tou myalou sou me ta ar8ra tous.Bravo! :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 8elw.. na klapsw ή na gelasw ?!?!?
    8a h8ela na pw.. tosa polla ή tosa liga ?!?
    pws ginetai ena ar8ro na sou ksupnaei toooses anamnhseis..toooses epi8umies.. na se kanei na skeftesai na anarwtiesai na aporeis kai na elpzeis pws otan ONTWS 8a er8ei ekeinh h stigmh pou 8a katseis se auth thn polu8rona 8a exeis kanei,8a exeis pei kai kuriws 8a exeis zhsei ola osa oneireuthkes..
    O XRONOS DE GYRIZEI PISW KAI OI STIGMES POU ZHSAME KALES H'KAKES,SWSTES H'MH DEN ALLAZOUN.. KI AYTOS EINAI O LOGOS POU TELIKA DEN AKSIZEI NA ZOUME APLWS STO ONEIRO..
    ALLA TO IDIO TO ONEIRO!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.youtube.com/watch?v=bdvnTfjsngE Μ'αυτό το όμορφο τραγούδι θα ευχόμουν στον καθέναν απο εμάς,όταν έρθει η στιγμή να κάτσουμε σ' εκείνη την πολυθρόνα και να κάνουμε το ταξίδι του μυαλού στο παρελθόν,να είναι κάπως έτσι.."θα ήθελα να έχω στο πρόσωπο μου ένα συνεχές χαμόγελο..με τα μάτια να κοιτούν κάπου που να μην έχει τέλος..και ταυτόχρονα να κυλουν μερικά δάκρυα ως νοσταλγία της όμορφης ταινίας που θα ξετυλίγεται μπροστά μου....<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι απίστευτο πως οι άνθρωποι ξεχνάνε. Ξυπνάνε μια μέρα και αποφασίζουν να πατήσουν διαγραφή σε κάθε τι δύσκολο, δυσάρεστο ή απλά έντονο που δε μπορούν να αντιμετωπίσουν. Επιλεκτική αμνησία, αχαριστία, φόβος, η αιτία δεν έχει και τόσο σημασία. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Γιατί είναι άλλο να αφήνεις ένα γεγονός πίσω σου και να προχωράς παρακάτω και άλλο να κάνεις ότι δε συνέβη ποτέ. Το πρώτο είναι θεμιτό και δείχνει ωριμότητα και ψυχική υγεία. Το δεύτερο δείχνει στη καλύτερη άρνηση για ζωή. Γιατί αυτά που έζησες είναι αυτά που σε έκαναν αυτό που είσαι. Και γιατί μόνο αν ζήσεις έντονα, ευχάριστα η δυσάρεστα, ζεις πραγματικά.

    Εντούτοις η συναισθηματική ανωριμότητα και η συναισθηματική αναπηρία είναι χαρακτηριστικό των καιρών μας. Δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα θέλω μας και το εγώ μας, νιώθουμε ενοχές μόνο και μόνο επειδή είμαστε άνθρωποι και βλέπουμε κάθε τι αληθινό και έντονο και κατ' επέκταση όλους αυτούς που μας το θυμίζουν (είτε το κάνουν εσκεμμένα είτε συμβαίνει απλά και μόνο επειδή εμείς είμαστε κολλημένοι) σαν απειλή.

    Καιρός να το πάρουμε απόφαση και να αρχίσουμε να ζούμε, υπομένοντας το πόνο για να γευτούμε και τη χαρά. Ειδάλλως μπορούμε απλά να φυτοζωούμε μέσα στο αδιάφορο τίποτα ενός συμβιβασμού με την ηθική και τους κοινωνικούς κανόνες και τις προσταγές μιας παράλογης κοινής "λογικής".

    Ζήστε ή απλά επιβιώστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. stigmes.. auti einai i zwi mas!!! kai epeidi den ksereis poses tha einai, polles i liges.. prepei na tis zeis sto epakron..! eida pollous anthrwpous pou den prolavan na katsoun se keini tin poluthrona, pou den prolavan na doun ta eggonia tous gia na tous diigithoun mia istoria.. pou den prolavan na poun osa s'agapw ithelan kai na kanoun ola osa oneireutikan sra 25!!! kai den mporeis na to suniditopoiiseis an den to deis na sumvainei!!!
    einai oi stigmes pou gemizoun to imerologio tis zwis mas, kai prepei na tis zoume me toso pathos, me tetioa entasi.. prepei na mathoume na eimaste gematoi apo tin kathimerinotita mas, oxi gia na ti diigithoume kapoia stigmi, mporei na min erthei pote auti i stigmi, alla gia mporesoume sto telos tis zwis mas opote kai an einai auto, na mporesoume na xamogelame kai apla na poume ezisa..s'euxaristw pou isoun mazi mou!!!!... :-) kelly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. eisai pl kali na xereis....!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ax xrusa mou eisai katapliktikh !!!!!!!!!! Exeis dikio se o,ti grafeis ka8e fora!!! Ena megalo bravo kai na synexiseis me ton idio zilo th foverh douleia soy.....!!!!! Victoria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H zwh mas einai gemath stigmes,alles kales, alles asxhmes... omws xreiazetai na tis apolamvanoume, opws k na einai.. giati apo autes ma8ainoume, didaskomaste, ginomaste kaluteroi... K ka8ws megalwnoume antilamvanomaste telika pws h zwh einai san mia tainia pou ta exei ola!! K meta ftanei k ekeinh h stigmh "ths polu8ronas" pou erxontai sto mualo mas anamnhseis diafores pou 8a 8elame isws kai pali na tis anaviwsoume.. einai toses polles oi stigmes pou apartizoun th zwh mas, aples, zestes, ka8hmerines, me tous eaytous mas prwtagwnistes... Mou 8umises diafora pragmata 3exwrista pou ta eixa 3exasei mesa sth routina ths ka8hmerinothtas.. Bravo!!! Vicky :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. bravo xrysafi m!!!! ta ar8ra soy einai monadika opws k esy! einai poly tyxeroi ekei sto blog poy se exun!!!
    ps.bravo koritsara m!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. megalh alh8eia to teleutaio comment...laxeio traviksan :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. :O wraios tropos gia to xrisa-fi sou Karl ..na sai kala

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. H stigmh pou se phre megalh agkalia kai sou eipe pws ola 8a pane kala kai h opoia sou krataei suntrofia twra pou ekeinos den einai mazi sou :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. bravo xrusa mou...egw ayto pou euxomai einai h poluthrona na nai gemath!!oles oi stigmes xreiazodai,kales k kakes k einai sigouro eite theloume eite oxi tha tis zhsoume,opote as tis zhsoume entona..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολυ ομορφο το αρθρο σου!!!! συγχαρητηρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...