Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Γκορμπατσώφ: Η Ρωσία βαδίζει προς την καταστροφή

Ο τελευταίος πρόεδρος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) Μιχαήλ Γκορμπατσώφ καλεί τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να τηρήσει την υπόσχεσή του για μία πολιτική φιλελευθεροποίηση και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα οδεύει προς την καταστροφή, με άρθρο του στην εφημερίδα Novaia Gazetta.

Ο «πατέρας» της περεστρόικα και βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης κάνει έναν ελάχιστα κολακευτικό απολογισμό της τελευταίας δεκαετίας στη Ρωσία, από την ανάληψη της εξουσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Το 2000 οι προτεραιότητες ήταν πριν από όλα η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η διακυβέρνησή της...Αυτοί οι στόχοι εκπληρώθηκαν στο σύνολό τους. Αλλά έκτοτε, τα ανεπίλυτα θέματα γίνονται όλο και πιο προφανή», γράφει.
Η χώρα έχει παραμελήσει «τη δημοκρατική διαδικασία», βρέθηκε στο έλεος μιας «διαφθοράς που επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό», σύμφωνα με τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.
«Η κατάργηση της εκλογής των κυβερνητών των περιοχών, το πέρασμα στην ψηφοφορία βάσει λίστας, χωρίς κατώτατο όριο συμμετοχής, η αύξηση του ορίου για την είσοδο στο κοινοβούλιο, όλα αυτά σε συνθήκες χειραγώγησης των εκλογών μέσω των μέσων ενημέρωσης», απαριθμεί ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.
«Εάν δεν ξεπεράσουμε τις αντιδημοκραιτκές τάσεις, όλες οι κατακτήσεις των περασμένων ετών απειλούνται. Οχι μόνο η δημοκρατική διαδικασία, αλλά επίσης η περίφημη σταθερότητα» που έχει εξασφαλισθεί από το 2000, προειδοποιεί.
Οι υποσχέσεις του προέδρου Μεντβέντεφ για φιλελευθεροποίηση και καταπολέμηση της διαφθοράς «γέμισαν ελπίδες όσους ανησυχούν για το μέλλον της Ρωσίας», όμως τα μέτρα που ελήφθησαν «είναι ανεπαρκή και ακατάλληλα».
«Ο πρόεδρος οφείλει να δώσει στη χώρα νέα ημερήσια διάταξη...χρειάζεται δημοκρατικός ανταγωνισμός, ενεργή κοινωνία των πολιτών, πραγματικός έλεγχος της κοινωνίας επί των κρατικών υποθέσεων», γράφει ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...