Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

70 «πρέσβεις» του Ισραήλ στην Αθήνα

Υπό τη σκιά της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα και με τις ευλογίες της αμερικανικής διπλωματίας εκπρόσωποι των πιο ισχυρών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων προγραμματίζουν να επισκεφθούν τη χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, «ενισχύοντας» τη γεωστρατηγική προσέγγιση Αθήνας-Τελ Αβίβ.

Κατόπιν προσκλήσεως του Γ. Παπανδρέου, η αποκαλούμενη «Διάσκεψη των Προέδρων» (Conference of Presidents), θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τις 8 ώς τις 13 Φεβρουαρίου. Για συμβολικούς όσο και ιστορικούς λόγους η επίσκεψη θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη. Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από προέδρους και εκτελεστικούς διευθυντές 50 αμερικανικών οργανώσεων και άλλων 20 από αντίστοιχες οργανώσεις της Ευρώπης.
Τα 70 περίπου επίλεκτα μέλη των εβραϊκών οργανώσεων, μέσω του προέδρου της Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, Αλαν Σολού, ζήτησαν διά της διπλωματικής οδού την βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να καταρτισθεί πλήρες πρόγραμμα επαφών με την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία. Οι επικεφαλής του εβραϊκού λόμπι, εκτός από τις εθιμοτυπικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, επιδιώκουν και «στοχευμένες» συναντήσεις: ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις επενδύσεις Χ. Παμπούκη, με επιχειρηματίες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. «Ερχονται για να ακούσουν προτάσεις συνεργασίας», είπε στην «Κ.Ε.» διπλωματική πηγή που γνωρίζει άριστα το παρασκήνιο της υπόθεσης.
Διόλου τυχαίο, λόγω των σχέσεών της με το εβραϊκό λόμπι, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας των εβραϊκών οργανώσεων θα συμπέσει χρονικά με την πρώτη επίσκεψη της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, στην Αθήνα. Για τις πρωτοβουλίες των εβραϊκών οργανώσεων, η «Κ.Ε.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι προηγουμένως είχε ενημερωθεί ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το NSA (Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας), που έδωσαν το πράσινο φως στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στην περιοχή. Το παρασκήνιο των επαφών ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάρτιο και εν συνεχεια η ιδέα της επίσκεψης καλλιεργήθηκε από τον έλληνα πρέσβη στην αμερικανική πρωτεύουσα, Βασίλη Κασκαρέλη.
Ο έμπειρος διπλωμάτης, με προηγούμενη θητεία στον ΟΗΕ και διασυνδέσεις με τις εβραϊκές κοινότητες τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Σικάγο, από τον Σεπτέμβριο του 2009 εστίασε, πριν ακόμα επιδεινωθούν δραματικά οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, στην εκκόλαψη μιας σχέσης μεταξύ των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων και των αντίστοιχων εβραϊκών στις ΗΠΑ. Ο έλληνας πρέσβης σε ημερίδα που διοργάνωσε η ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ με θέμα «Νέα ώθηση στις ελληνοεβραϊκές σχέσεις - Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» στις 12 Οκτωβρίου, διατύπωσε προσεκτικά την άποψη ότι «οι δύο χώρες δεν βλέπουν τη σχέση τους ως άξονα αλλά ως παράγοντα που παρέχει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη μιας περιεκτικής περιφερειακής συνεργασίας, που δεν θα στρέφεται εναντίον άλλων, ούτε θα ανταγωνίζεται υφιστάμενες συνεργασίες».
Στις 29 Νοεμβρίου, ο κ. Κασκαρέλης, σε δείπνο που παρέθεσε στην Ουάσιγκτον έφερε πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι εκπροσώπους των ηγεσιών των πιο σημαντικών ελληνοαμερικανικών οργανώσεων (ΑΗΙ, ΑΧΕΠΑ, Leadership 100, Αρχοντες Πατριαρχείου, Coordinated Effort of Hellenes, Αρχιεπισκοπή Αμερικής) και εβραϊκών οργανώσεων (Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, AJC, Anti-Defamation League, Β'nai Β'rith και AIPAC). Το μενού της συζήτησης ήταν η «οικοδόμηση» συνεργασίας και η «αλληλοβοήθεια» μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε τοπικό επίπεδο (Κογκρέσο) με την αλληλοϋποστήριξη υποψηφίων σε εκλογές και σε οικονομικές δραστηριότητες.
Οι εκπρόσωποι των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έθεσαν θέμα συνεργασίας σε θέματα που άπτονται θρησκευτικών ελευθεριών και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατεχόμενα Κύπρου, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ενώ στελέχη των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων σημείωσαν την επιθυμία να υπάρξει «τριγωνική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ ανεξαρτήτως των εξελίξεων στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ». Η κατάληξη της συζήτησης ήταν η κοινή συμφωνία για συνέχεια των επαφών τους. Ηδη, οι οργανώσεις ΑΧΕΠΑ και Conference of Presidents Of Major Jewish Organizations ανέλαβαν να οργανώσουν στο τέλος Φεβρουαρίου από κοινού την επόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ενώ οι Αρχοντες του Πατριαρχείου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επισκεφθούν το Ισραήλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...