Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Stonewall FC - Γκέι... πρωταθλητές


Η Stonewall FC ήταν η πρώτη ομάδα γκέι στη Βρετανία και δημιουργήθηκε το 1991, έχοντας καταφέρει να παίζει πλέον στην έβδομη κατηγορία των μη επαγγελματικών αγγλικών κατηγοριών και να έχει κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο.
Δεν έχει περάσει καιρός από τα ξεσπάσματα που έβαλαν την ταμπέλα μισογύνης-ρατσιστής στον Άντι Γκρέι και τον Ρίτσαρντ Κέις του Sky Sports, με την προκατάληψη να είναι σταθερά παρούσα στο μοντέρνο ποδόσφαιρο, παρά τα μεγάλα βήματα μπροστά που έχουν γίνει σε αρκετές κοινωνίες για την εξάλειψη ρατσιστικών συμπεριφορών. Υπάρχει συνολικά στον κόσμο του ποδοσφαίρου η τάση να θεωρείται οτιδήποτε έξω από τα παραδοσιακά ποδοσφαιρικά ήθη και έθιμα, ως κάτι ανάξιο λόγου και κατώτερο.

Αρκετοί που δεν συμμερίζονται τις καθωσπρέπει και αμιγώς παραδοσιακές φωνές που θέλουν να κρατήσουν το ποδόσφαιρο σε μεσσαιωνικές αντιλήψεις, σίγουρα είχαν καλωσορίσει τη δημιουργία της Stonewall FC, του πρώτου ποδοσφαιρικού συλλόγου γκέι στη Βρετανία με την ομάδα να παίρνει το όνομά της από την γνωστή διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των γκέι που είχε γίνει το 1969 στο Stonewall της Νέας Υόρκης.
Η ομάδα ιδρύθηκε το 1991 μετά από αγγελία στο περιοδικό Time Out στο οποίο υπήρχε η ανάρτηση "Είσαι γκέι; Θα ήθελες να κλωτσήσεις μπάλα στο Ρίτζεντ Πάρκ;". Αυτό ήταν το ξεκίνημα για τη δημιουργία μιας ομάδας που παίζει πλέον στην Premier Division της επαρχίας του Mιντλσεξ στην Αγγλία, την έβδομη δηλαδή κατά σειρά κατηγορία για το μη επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Ήταν μάλιστα τέτοια η αντίδραση που ξεσήκωσε σε ομοφοβικούς κύκλους η ίδρυση του συλλόγου που ο 50χρονος πλέον ιδρυτής της ομάδας, Άσλι Πίτερ τιμήθηκε από το Μπάκιγχαμ και τον πρίγκιπα Κάρολο την Πρωτοχρονιά για τις προσπάθειές του να περιοριστεί η ομοφοβία στο ποδόσφαιρο.
Η διαδρομή για τη Stonewall δεν ήταν σίγουρα εύκολη αφού κατά την ίδρυσή της υπήρχαν αρχικά σκέψεις για το αν θα έπρεπε να υπάρξει παραδοχή πως τα μέλη της ομάδας ήταν γκέι. Η ανησυχία ήταν μάλλον υπερβολική και είχε τη βάση της στα όσα είχε τραβήξει ο Τζάστιν Φάσανου όταν είχε παραδεχτεί πως είναι ομοφυλόφιλος. Τελικά δεν πρόλαβαν να αποφασίσουν και να εξασκήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα δήλωναν ανοιχτά τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις αφού το τάμπλοϊντ "The Miror" έμαθε την ιστορία τους και τους αποκάλεσε σε κείμενό της "Οι βασίλισες του Νότου".
Από τότε ο σύλλογος έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από το... "Θέλεις να κλωτσήσεις μπάλα στο πάρκο;" αφού η Stonewall κατέκτησε τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για ομάδες γκέι μέσα σε δυο μόλις δεκαετίες από τη δημιουργία της. Ο πρόεδρος της ομάδας Λάιαμ Γιαρνέκι παραδέχεται πως υπάρχουν ακόμα κάποια σποραδικά και μεμονομένα περιστατικά στα οποία ορισμένοι δημιουργούν κάποια μικρά επεισόδια αλλά όπως τονίζει πλέον όλοι μπορούν να διακρίνουν καθαρά πότε πρόκειται για απλά πειράγματα και πότε για πιθανή σοβαρή απειλή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Λιγότερο αισιόδοξο είναι ένα άλλο μέλος της ομάδας ο οποίος όπως δηλώνει ερωτάται συχνά για το αν τα πράγματα είναι καλύτερα από το 1991 όταν και ιδρύθηκε η ομάδα για να απαντήσει "Πόσοι παίκτες της Premier League δηλώνουν ανοιχτά πως είναι γκέι; Κανένας... μηδέν. Σκεφτείτε αυτό το πράγμα. Εκτός από τον Φάσανου που το δήλωσε ανοιχτά μετά το τέλος της καριέρας του και τράβηξε τα πάνδεινα... δεν έχει υπάρξει δεύτερος. Μάλιστα προκαλεί εντύπωση πως στο ράγκμπι έχουν υπάρξει πολύ μεγαλύτερα βήματα προόδου αφού ο Γκάρεθ Τόμας όπως και άλλοι παίκτες έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Το ποδόσφαιρο όμως είναι ακόμα στο μεσσαίωνα."
Ξαναγυρνώντας στον πρόεδρο της ομάδας που συνέχισε με τις δικές του δηλώσεις "Η ευρύτερη κοινωνία έχει αλλάξει από το 1991 που ιδρυθήκαμε και το ποδόσφαιρο έστω κι αν δεν το έχει κάνει στην ίδια κλίμακα έχει κάνει κάποια μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζουμε πως βοηθήσαμε να γίνουν αυτά τα βήματα, αμφισβητώντας τα στερεότυπα που υπάρχουν".
"Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο... Είναι πολύ εύκολο για τον κόσμο να ζωγραφίσει ένα υποκριτικό πρόσωπο αποδοχής απλά για να κρύψει την πραγματική του προκατάληψη. Από τις πρώτες μέχρι τις τελευταίες κατηγορίες η ομοφοβία και ο σεξισμός βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια και ξεπετάγονται με την παραμικρή αφορμή. Το γεγονός πως το Ρίτσαρντ Κις του Sky Sports δήλωνε on air "Της ευχόμαστε κάθε επιτυχία" τη στιγμή που στο παρασκήνιο ανέφερε "Το παιχνίδι τρελάθηκε" είναι πειστήριο για το πόσο εύκολα οι άνθρωποι κρύβουν τις πραγματικές τους απόψεις."
Ο πρόεδρος της Stonewall καταλαβαίνει μάλιστα και το γεγονός πως αρκετοί ποδοσφαιριστές προτιμούν να μη μιλούν ανοιχτά για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και την ομοφυλοφιλία τους καθώς υπάρχει τόσο μεγάλη προκατάληψη που άμεσα αντίστοιχες δηλώσεις θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τον τύπο, όσο και απο το περιβάλον των ομάδων τους αλλά και τους συμπαίκτες τους.
Παρά το γεγονός πως ακόμα υπάρχει μεγάλος δρομος να διανυθεί ο πρόεδρος της Stonewall είναι αισιόδοξος. Είμασταν πραγματικά αόρατοι μέχρι και πριν είκοσι χρόνια και τώρα υπάρχουν τουλάχιστον μια ντουζίνα γκέι συλλόγων σε κάθε επίπεδο σε όλη τη χώρα. Πιστεύω πως κάναμε τη διαφορά και ελπίζω για το μέλλον.


betblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...