Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ

Tου Νόαμ Τσόμσκι
      
       1.  Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ


Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί - πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
 2.  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ 
 
 
Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα- αντίδραση - λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.
  
3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 
 
 
Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογήτους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.
  
4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ 
 
 
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ' ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.
  
5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 
 
 
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος.
Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί; «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).                            
  
6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ 
 
 
Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.
 
7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ 
 
 
Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
  
  
8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ 
 
 
Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος.
  
9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ 
 
Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους. Έτσι, τα άτομα, αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης. Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.                
  
10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ
 

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ' ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.

6 σχόλια :

 1. Φίλε bob, έχω καταλάβει πως δεν είσαι της ποσότητας, αλλά η απουσία σου αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Ας είναι…

  Λοιπόν, αυτό μου το είχε στείλει ένας φίλος και δεν το ανάρτησα για δύο λόγους.

  1ον φοβήθηκα το κράξιμο του xray – ήταν οι εποχές που ήταν ορεξάτος, θυμάστε!
  2ον θα άνοιγε το κεφάλαιο που λέγεται συνομωσιολογία και καλό είναι να τα αποφεύγουμε αυτά.

  Ο xray λείπει… το κεφάλαιο άνοιξε… οπότε ο κ. Τσόμσκι βλέπει φαντάσματα κατά τη γνώμη μου – σίγουρα ισχύουν πολλά απ’ όσα λέει, μα… από άλλη οπτική γωνία θα έλεγα.
  Δεν συνεχίζω. Περιμένω γνώμες…

  ΥΓ. Το πιο θετικό απ’ αυτή την ιστορία είναι πως θα ανοίξει ο δρόμος για Ουμπέρτο Εκο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχεις απόλυτο δίκιο για την απουσία μου αλλά δεν ήταν εσκεμμένη.
  Εμένα πάλι ο Τσομσκυ δεν μου κάνει και τόσο συνομωσιολόγος καθώς στο βιβλίο του <> τονίζει οτι κακώς κάποιοι άνθρωποι σπαταλούν την ενέργεια τους σε συνομωσίες 9/11 κτλ. Λέει αρκετές αλήθειες και παραθέτει αρκετά ιστορικά πολιτικόοικονομικοκοινωνικά γεγονότα που σε βάζουν σε αρκετή σκέψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. το βιβλίο είναι Ισχύει ό,τι πουμε εμείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο και δεν μπορώ να έχω άποψη. Όμως, είσαι σίγουρος πως αυτά τα λέει ο Τσόμσκι; Γιατί ψιλό-χοντρό αμφιβάλω. Ας αφήσουμε όμως την εγκυρότητα του κειμένου. Πες μου εσύ…

  Πιστεύεις ότι αυτά που λέει είναι προϊόν στρατηγικής των εκάστοτε «δυνατών» - στρατηγική και επικεφαλής πρέπει να διαιωνίζονται με κάποιον τρόπο φυσικά - ή είναι απόρροια μιας γενικότερης φυσικής αδυναμίας να συντονιστούμε όλοι μαζί για κάτι καλύτερο.

  Δηλαδή, πιστεύεις πως « η στρατηγική της σταδιακής εφαρμογής» είναι θέμα σχεδίου ή ανικανότητα άμεσης εφαρμογής;

  Αν δεν απευθυνθείς στο μέσο άνθρωπο σαν να είναι στην «παιδική ηλικία», θα σε καταλάβει;

  «Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος»; Τι είναι αυτό πάλι; Ηλίθιος ήσουν είσαι και θα είσαι πάντα απέναντι στις εξελίξεις, το χυδαίος μου ακούγεται πολύ ηθικό και σίγουρα σχετικό. Όσο για το αμόρφωτος είναι κοινός τόπος.
  Τώρα του φτωχού όση ποιότητα εκπαίδευσης και να του δώσεις, δεν χορταίνει. Προέχει η επιβίωση εν ολίγοις.

  «Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής»; Με το μαλακό να συγκεντρωθούμε λίγο. Σε τι ποσοστό % απευθύνονται αυτές οι επιστήμες;

  Για να βάλω μια τελεία, αν υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων - ανώτερης ευφυΐας σίγουρα - που να μπορούσε συντονισμένα βάση σχεδίου να μας καθοδηγεί σε σταθερό χρόνο, οι ελπίδα μου για ένα καλύτερο αύριο θα μεταλλασσόταν σε σιγουριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παιδιά είναι γνωστό mail-απάτη αυτό. Δεν ισχύει, δεν είναι του Τσόμσκι το άρθρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ισχύει πως είναι απάτη.
  ο ίδιος ο τσόμσκυ έχει δημοσίως πει πως δεν είναι ο συντάκτης του κειμένου αυτού.
  το γιατί το αποδίδουν στον τσόμσκυ αυτό το κείμενο είναι ένα ερώτημα.
  προσωπικά πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου μεταξύ των δύο παρακάτω στοιχείων:
  1. ο τσόμσκυ αναμφισβήτητα ασκεί επιρροή σε ένα πλήθος αμερικάνων και όχι μόνο ακαδημαϊκών και απλό κόσμο.
  2.έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς εξέχοντες επιχειρηματίες και πολιτικούς της αμερικής ώς "αναρχικός" "ανήθικος" κλπ

  συνεπώς ο τσόμσκυ αποτελεί ένα εχθρό των καπιταλιστών και του πολιτικού τους προσωπικού.
  το να αποδίδουν συνομοσιολογικές σκέψεις στον τσόμσκυ σημαίνει πως προσπαθούν να αλλοιώσουν την ισχύ των απόψεων και πολιτικών θέσεών του.

  το τελευταίο διάστημα κακά τα ψέμματα πολλά πράγματα λέγονται και γράφονται από πολλούς. το zeitgeist(ειδικά στο κομμάτι για το χρημα και τις τράπεζες) και αντίστοιχα διάσημα ντοκυμαντέρ όσο και αν κάνουν κριτική στον καπιταλισμό , σε τελική ανάλυση αφήνουν να υπονοείται ότι όλα αυτά είναι μια συνομωσία εναντίον της ανθρωπότητας. νομίζω ότι το παραπάνω κάλπικο κείμενο είναι της ίδιας κατηγορίας και με θύμα τον τσόμσκυ.
  δυστυχώς γι αυτούς και ευτυχώς για εμάς δεν υπάρχει καμιά συνωμοσία, απλά είναι πολύ πολύπλοκες οι κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, ώστε να μπορείς εύκολα με μια επιφανειακή ανάγνωση να βγάλεις νόημα.


  Red Army Soldier

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...